Samsung Electronics C-Lab startapi debituju na sajmu CES 2023

C-Lab at CES 2023 (1)

C-Lab startapi osvojili su rekordnih 29 nagrada za inovacije na sajmu CES 2023

Samsung uspešno razvio preko 500 startapa i projekata u proteklih pet godina

Beograd, 29. decembar 2022 Kompanija Samsung objavila je da će na sajmu CES 2023 predstaviti nove inovativne projekte nastale u okviru programa C-Lab[1]. Samsung će upoznati javnost sa četiri zanimljiva projekta u okviru Unutrašnjeg C-Laba, svog internog programa, kao i osam startapa koje podržava Spoljni C-Lab, program ove kompanije za ubrzani razvoj startapa. Posetioci će moći da se upoznaju sa inovativnim projektima u Eureka Parku u Las Vegasu, glavnom izložbenom prostoru brojnih startapa iz celog sveta, od 5. do 8. januara. Samsung očekuje da startapi iz C-Laba zainteresuju globalno tržište svojim projektima na sajmu CES, ojačaju poslovnu izvodljivost i sretnu se sa potencijalnim investitorima.

Unutrašnji C-Lab: Projekti zaposlenih kompanije Samsung u oblasti metaverzuma i načina života na sajmu

Samsung od 2016. godine predstavlja projekte svog Unutrašnjeg C-Laba na sajmu CES, a projekti planirani za 2023. su izuzetno visoko ocenjeni u pogledu inovativnosti, pogodnosti za tržište i zaokruženosti među onima koji se trenutno interno razvijaju. To su:

  • Meta-Running, metaverzum platforma za pravilno učenje vođenja
  • Porkamix, metaverzum platforma koja pruža interaktivni koncertni doživljaj
  • Soom, novi doživljaj meditiranja sa reakcijom u realnom vremenu
  • Falette, 3D digitalna transformacija za kućne tkanine

Spoljni C-Lab: Startapi predstavljaju robote, VI i drugo da bi privukli pažnju na sajmu CES

Nastao u oktobru 2018. godine, Spoljni C-Lab je program za ubrzani razvoj startapa koji je pokrenut da bi podstakao ekosistem startapa u Južnoj Koreji. Startapima koji se prijave za program Spoljni C-Lab je obezbeđen radni prostor, stručno mentorstvo zaposlenih kompanije Samsung i savetovanje na polju digitalnog marketinga i finansija. Dodatna podrška obuhvata potencijalna partnerstva sa kompanijom Samsung Electronics i mogućnost učešća na uticajnim IT sajmovima kao što su CES i KES (Korejski sajam elektronike).

Tokom prošle godine su Samsung, Centar u Teguu i Centar za kreativnu ekonomiju i inovacije u Gjnogbuku (koji su delovi Spoljnog C-Laba) pokrenuli ove startape za razvoj tehnologije i predstavljanje svetu na sajmu CES 2023. Osam startapa koji su izabrani:

  • NdotLight, rešenje za 3D dizajn na bazi interneta
  • NEUBILITY, urbani servis za dostavu putem samovozećih robota
  • 40FY, digitalna aplikacija za brigu o mentalnom zdravlju od pregleda do lečenja
  • CELLICO, mikrobioničko oko za pacijente sa bolestima rožnjače
  • Plask, alat za uređivanje pokretnih slika i animacija na bazi VI i pretraživača
  • Wrn Technologies, servisi za obuku u pisanju i kreiranju sadržaja koji koriste generativnu VI
  • Catius, konverzacioni VI alat za decu
  • Erangtek, IoT mikro alat za ponavljanje govora za unapređenje kvaliteta poziva kod kuće

C-Lab startapi donose rekordnih 29 pobeda na dodeli CES 2023 nagrada za inovacije

Udruženje tehnoloških korisnika je u novembru 2022. godine objavilo imena dobitnika CES 2023 nagrada za inovacije u 28 kategorija proizvoda, uključujući Nagradu za najbolju inovaciju. Projekti C-Lab startapa su osvojili dve nagrade za najbolju inovaciju i 27 nagrada za inovacije. Tako je C-Lab poneo kući 22 nagrade za inovacije i još sedam za 2023. godinu za izuzetnu tehnologiju.

Samsung Electronics deli svoje znanje o tome kako osvojiti CES nagradu za inovacije i ući na globalno tržište. „Veliko je zadovoljstvo videti da su C-Lab startapi dokazali svoju tehnološku snagu na globalnoj sceni, što potvrđuje najveći broj nagrada za inovacije na sajmu CES do sada“, rekao je Hark Kju Park, predsednik i finansijski direktor kompanije Samsung Electronics. „Nadamo se da će C-Lab startapi moći aktivnije da nastupe na globalnom tržištu i dokažu izuzetnost južnokorejskih startapova.“

Dot Inc., koji razvija uređaje i softvere za osobe sa oštećenjem vida, proglašen je dobitnikom CES 2022 nagrade za najbolju inovaciju u kategoriji dostupnosti i osvojio dve CES nagrade za inovacije. Verses, koji je razvio Meta Music System za strimovanje, dobio je CES 2023 nagradu za najbolju inovaciju u kategoriji strimovanja.

Sedam od osam startapa koji se predstavljaju na štandu C-Laba –  NEUBILITY, 40FY, NdotLight, CELLICO, Plask, Catius, Wrtn Technologies – osvojili su nagrade za inovacije.

Pored toga, sedam startapa nastalih iz Unutrašnjeg C-Laba i 11 startapa nekadašnjih polaznika Spoljnog C-Laba su osvojili dve nagrade za najbolju inovaciju i 20 nagrada za inovacije.

Samsung ostvario cilj razvoja 500 startapova i projekata za pet godina

Samsung Electronics je 2018. godine najavio da će ubrzati razvoj 300 južnokorejskih startapova i 200 projekata putem Unutrašnjeg C-Laba u roku od pet godina. Kompanija je do sada razvila ukupno 506 startapa i projekata (304 iz Spoljnog C-Laba i 202 iz Unutrašnjeg C-Laba).

Samsung je nedavno osnovao C-Lab porodicu, jedinstvenu profesionalnu mrežu u kojoj startapovi mogu da nastave saradnju sa kompanijom Samsung i nakon završetka programa Spoljnog C-Laba ili izdvajanja iz C-Laba. Takođe je formiran C-Lab komitet za proširenje i usvojeni su planovi za postepeno širenje partnerstava i investicija za C-Lab porodicu u budućnosti.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiriše svet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose transformaciju. Kompanija redefiniše svetove televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rešenja. Za najnovije vesti posetite Samsung novinarsku sobu na adresi http://news.samsung.com

Izvor: Represent

[1] Samsung Unutrašnji C-Lab je pokrenut u decembru 2012. godine kako bi podstakao  zaposlene u kompaniji Samsung da otkrivaju nove ideje i neguju kulturu kreativnosti. One koje se pokažu kao pogodne za tržište će ili biti prebačene u neku od Samsung divizija ili postati dodatni projekti koje kompanija podržava.

 

newsmaster