Wikipedia izgubila hiljade urednika

Nedavno obavljeno istraživanje je pokazalo da je u prvoj četvrtini ove godine skoro 50.000 urednika napustilo mrežnu enciklopediju Wikipedia, što je 10 puta više nego u istom periodu 2008. godine.

O ovom zapanjujućem odlasku urednika sa lokacije koju su korisnici stvorili, izvestio je Filipe Ortega sa madridskog univerziteta Kralj Huan Karlos. Ortega je napravio i koristio računarski program da bi analizirao istoriju uređivanja na Wikipediji. U izjavi za list The Times Ortega je izjavio: „Ako nema dovoljno korisnika koji bi brinuli o projektu, on može vrlo brzo da nestane. Mi još nismo u takvoj situaciji. Ali vremenom, ako se ovaj negativni trend nastavi, to bi moglo da se dogodi“.

Kao odgovor, predstavnik britanske Wikipedije Majkl Pil je izjavio za novinsku agenciju Press Association da se Wikipedia „nalazi u odličnom stanju“. Pil je naveo da postoji mogućnost da Ortegino istraživanje nije precizno i doveo je u pitanje kako je urednik sa Wikipedije u tom istraživanju definisan. “Wikipedia je otvorena i svako može da je poseti i izmeni sadržaj na njoj, tako da imamo neprekidan tok“, rekao je Pil.

“Wikipedia definitivno ne odumire. Ona ima licencu za besplatnu upotrebu što znači da će sadržaj koji je dodat ostati tu zauvek“, kaže Pil.

U odgovoru na spekulacije o pooštravanju pravila za dobijanje dozvole za uređivanje, što je možda bio uzrok za toliki odlazak urednika, Pil je izjavio: „U ovom trenutku pokušavamo da malo više angažujemo ljude koji imaju dosta znanja“. On je dodao da će se uz pomoć prepravljenog sistema zlonamerni i neadekvatni članci koji muče Wikipediju lakše uklanjati.
Wikipedija će u Velikoj Britanija sledeće godine započeti sa prikupljanjem informacija iz muzeja kako bi dopunila već postojeće članke korisnika, zbog čega u nekim krugovima dolazi do spekulacija da je san o enciklopediji koju korisnici sami stvaraju možda gotov.(M.S.)

Izvor: Mikro