Nova generacija procesora – 2010 Intel® Core™ – u Srbiji

Beograd, 26. januar 2010. godine – Kompanija Intel danas je u Beogradu predstavila najnoviju generaciju procesora „2010 Intel® Core™ procesora” svega nekoliko nedelja nakon njihove svetske premijere. Novi procesori za desktop i prenosive računare već su deo ponude velikog broja sistem integratora na domaćem tržištu – Alti, Asus, ComTrade i MSI.

Ova generacija procesora omogućuje do sada neviđen nivo integracije i pametnih performansi koje obuhvataju Intel® Turbo Boost tehnologiju i za laptop i desktop računare, i za ugradne uređaje.

Uvođenje novih čipova Intel® Core™ i7, i5 i i3 preklapa se sa primenom revolucionarnog 32nm proizvodnog procesa – koji je prvi put u istoriji kompanije korišćen da bi bili proizvedeni i ponuđeni procesori različitog cenovnog ranga sa grafikom visoke definicije integrisanom unutar procesora. Ova inovacija direktna je posledica prošlogodišnje investicije kompanije Intel od 7 milijardi dolara, učinjene u toku najtežih trenutaka ekonomske krize.

Novi procesori izrađeni su korišćenjem 32nm proizvodnog procesa, kao i druge generacije tranzistora Intel high-k metal gate. Ova tehnologija, pored mnogobrojnih napredaka, ubrzava rad računara uz istovremeno smanjenje potrošnje energije.

Kompanija Intel ima zadovoljstvo da i u Srbiji predstavi najnoviju generaciju Core procesora, nastavljajući tako tradiciju da srpskom tržištu ponudi što veći broj naprednih tehnologija i da ih približi svim grupama korisnika. Nova grupa procesora, prvi put, u inicijalnoj ponudi obuhvata sve cenovne segmente i mi smo uvereni da će to korisnicima u Srbiji omogućiti širok izbor laptop i desktop računara koji odgovaraju baš njihovim potrebama”, izjavio je Andreja Jauković, predstavnik kompanije Intel u Srbiji, povodom predstavljanja ovih procesora,.

Zasnovani na nagrađivanoj mikroarhitekturi “Nehalem”, ovi novi procesori za desktop i laptop računare, kao i ugradne uređaje nude najbolje karakteristike kada je u pitanju prikaz muzičkih, igračkih, video, filmskih ili foto sadržaja, ali i kada su u pitanju najzahtevnije aplikacije. Takođe, ultratanki laptop računari sa ovim procesorima omogućuju odličan odnos performansi, stila i autonomije baterije u kućištu debljine samo jednog inča.

Novi Intel Core i7 i Core i5 procesori poseduju ekskluzivnu Intel Turbo Boost tehnologiju za prilagodljive performanse, i samim tim, pametniju upotrebu resursa. Intel Turbo Boost tehnologija automatski ubrzava performanse, prilagođava se zadacima da bi korisnicima bilo omogućeno unapređenje performansi onda kada im je to zaista potrebno. Intel® Hyper-Threading tehnologija, dostupna u Intel Core i7, Core i5 i Core i3 procesorima, omogućuje multitasking, tj. obavljanje više zadataka istovremeno, kroz procesuiranje različitih tredova kroz svako pojedinačno jezgro, čime biva postignut izvanredan odziv i odlične performanse, balansirane sa energetskom efikasnošću u situacijama kada nekoliko zadataka biva obrađivano istovremeno.

Sa podrškom za sve nove „2010 Intel Core™ procesore”, čipset Intel 5 serije je prvo čipset rešenje na jednom čipu, koje je evoluiralo od prostog povezivanja pojedinačnih komponenti do pružanja niza platformskih inovacija i mogućnosti. On poseduje i tehniku uštede energije poput takozvane „hurry up and get idle” (požri i odmaraj), ili skraćeno „HUGI” koja omogućuje procesorima da završe zadatke brzo, produžavajući radni vek baterije.

Svi novi „2010 Intel® Core™ procesori” prvi su koji integrišu grafiku u mejnstrim PC procesore. Sa Intel® HD grafikom, procesori isporučuju zapanjujuće vizualne performanse i olakšan plejbek HD video sadržaja.

Još jedna intuitivna odlika odnosi se na opciju Intel Switchable Graphics, koja korisnicima koji igraju zahtevnije igre na svojim računarima omogućava lako odgovaranje na zahtevne grafičke zadatke bez potrebe za restartovanjem uz optimalno trajanje baterije i performanse.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na  www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com

Intel (i druge marke) zaštićeni su brendovi Intel Korporacije u Sjedinjenim Američkim državama i drugim zemljama.

*Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih

newsmaster