ICANN доделио Србији ознаку „срб“ за други национални домен

Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), саопштила је да прихвата предлог Регистра националног Интернет домена Србије (РНИДС) да ознака „срб“ буде ћирилички домен Србије и доделила ову ознаку нашој земљи за други национални домен на Интерету.

ICANN је у новембру прошле године започео убрзани процес успостављања домена највишег нивоа имена домена (Domain Name System, DNS) који омогућава интернационализована имена домена (Internationalized Domain Name, IDN), односно имена домена која нису написана латиницом. Почетком године Регистар националног Интернет домена Србије (РНИДС) започео је процедуру за установљење локализованог домена највишег нивоа на српском језику и ћириличком писму. Два предлога са највише гласова Интернет заједнице у Србији („срб“ и „србија“) послати су на евалуацију Интернет организацији за доделу имена и бројева.

До краја комплетног процеса доделе ћириличког домена Србији потребно је да се заврши процедура доделе новог домена овлашћеном националном регистру, а тај процес траје између три и шест месеци. Министарство за телекомуникације и информационо друштво Србије оценило је 15. јула 2010. да Регистар националног Интернет домена Србије испуњава све техничке и организационе услове, који су прописани од стране Интернет корпорације за додељена имена и бројеве ICANN, а који су потребни за управљање регистром националног Интернет домена на ћирилици.

Половином новембра биће покренута и јавна расправа о принципима које ће садржати Правилник за регистрацију ћириличког домена Србије на Интернету, а у другој половини 2011. очекује се почетак регистрације ћириличког домена

newsmaster