Izvršni direktor kompanije Intel predstavlja planove kompanije da predvodi budućnost računarstva

Najavljena saradnja sa kompanijom Google* i detalji u vezi sa Ultrabook inovacijama

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisko, 13. septembar, 2011 – Komapnija Intel danas je najavila nove napore koje čini zajedno sa kompanijom Google* koji su usmereni ka unapređenju poslovanja kompanije Intel u oblasti smart telefona.

Kompanija je takođe obelodanila da njeni inženjeri rade na novoj klasi platforme za upravljanje potrošnjom, nemenjene Ultrabooks™ uređajima koja će potpomoći pojavu uvek povezanog računarstva.

Predsednik i izvršni direktor kompanije Intel, Pol Otelini, održao je govor prilikom otvaranja Intel Developer Foruma u San Francisku.

„Računarstvo je stalno stanje evolucije,” rekao je Otelini, opisujući prilike i izazove koji stoje pred Intelom i ostalim kompanijama iz iste oblasti. „Stalna potražnja za računarstvom, od uređaja namenjenih potrošačima do clouda stvara značajne prilike za industriju računarstva. Intel u saradnji sa svojim partnerima radi na pojavi računarskog iskustva koje će biti mobilnije, pouzdanije i besprekornije. ”

Rast u novim segmentima tržišta

Otelini je predstavio napore koje kompanija čini da bi ubrzala razvoj svog poslovanja u segmentu smart telefona i pokazao je referentni dizajn zasnovan na Intel® Atom™ procesoru, koji pokreće Android™ platforma.

Otelini je zatim predstavio Endija Rubina, potpredsednika Mobile grupe kompanije Google*. Oni su naglasili planove za omogućavanja i optimizaciju narednih verzija Android™ platforme za Intelovu seriju Atom™ procesora niske potrošnje. Cilj zajedničkih napora je da ubrza pojavu smart telefona zasnovanih na Intel tehnologiji, koje pokreće Android platforma.

“Naša saradnja sa kompanijom Google doneće nove mogućnosti na tržište koje će ubrzati pojavu inovacija,” rekao je Otelini. “Uzbudjen sam zbog mogućnosti koje ova saradnja donosi. Omogućiće našim korisnicima da predstave nove proizvode na tržištu koji će kombinovati potencijal Intelove arhitekture i Android platforme.”

Pomeranje granica potrošnje za Ultrabooks™ i mnoge druge uređaje

Otelini je predvideo da će Ultrabook sistemi obezbediti najefikasnije i najkompletnije računarsko iskustvo.

Izvršni direktor Intela izjavio je da će inženjeri kompanije Intel dodatno uvećati broj Ultrabook inovacija uz pomoć Intelove “Ivy Bridge” 22nm tehnologije i revolucionarnih 3-D Tri-gate tranzistora, početkom sledeće godine.

On je naglasio široku saradnju između kompanija Intel i Microsoft, i istakao značaj koji će Windows 8 imati za tablet računare, hibridne uređaje i nove forme, kao što su Ultrabook™ uređaji.

Otelini je takođe opisao i novu klasu platformi za upravljanje potrošnjom na kojoj se trenutno radi i koja bi trebalo da bude dostupna 2013. za “Haswell” proizvode. Napredak u silicijumskoj tehnologiji i razvoju platformi trebalo bi da umanji potrošnju platforme za vreme mirovanja za više od 20 puta u poređenju sa aktuelnim modelima, bez umanjivanja računarskih performansi. Otelini je izjavio da očekuje da će ova promena dizajna za rezultat imati više od 10 dana trajanja baterije u standby režimu, što bi trebalo da postane realnost do 2013. godine.

Naredna milijarda računarskih uređaja

Candace Worley, stariji potpredsednik i generalni direktor, Endpoint Security u kompaniji McAfee, pridružila se Oteliniju na pozornici. Ona je izložila projekat na kome dve kompanije zajedno rade, a koji je zasnovan na nizu inovativnih softverskih sigurnosnih rešenja.

Worley je predstavila novu DeepSAFE tehnologiju kompanije McAfee koja se oslanja na hardverske sposobnosti prisutne u Intel® Core™ i3, i5 i i7 procesorima. Ova tehnologija biće predstavljena krajem godine.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

Intel, Intel Core, Atom, Intel logo i Ultrabook zaštićenu su brendovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i drugim zemljama.

* Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih kompanija.

newsmaster