Intel čini napore u oblasti razvoja softvera u Evropi

Bukurešt, Rumunija, 9. novembar, 2010. godine – Kompanija Intel objavila je danas otvaranje svog Centra za razvoj softvera u Rumuniji. Intelov razvojni centar u Rumuniji predstavlja investiciju Intel Software and Services grupe vrednu nekoliko miliona evra. Inovacije u oblasti softvera pomoći će u stvaranju novih i interesantnih proizvoda namenjenih potrošačima. Najnoviji primeri ovih softverskih inovacija uključuju Intel® AppUpSM centar i angažovanje kompanije Intel na projektu MeeGo.

Intelov centar za razvoj softvera biće usresređen na softverska rešenja neophodna za stvaranje najboljeg mogućeg korisničkog iskustva na nizu smart uređaja zasnovanih na Intel arhitekturi uključujući smart telefone i ostale uobičajene uređaje poput pametnih televizora i sistema za informisanje i zabavu unutar vozila (infotainment). U prvoj fazi, centar će raditi na istraživanjima i razvoju platforme otvorenog koda, MeeGo, koja omogućava veliku fleksibilnost za smart uređaje i softverske inženjere.

„Intel ima veliko iskustvo u proizvodnji i razvoju mikroprocesora. Za transformaciju Intela u kompjutersku kompaniju potrebani su nam najbolji talenti iz oblasti softvera koji će unaprediti našu viziju,” izjavila je Renée James, potpredsednica kompanije Intel i generalna direktorka Software and Services Group-e.

Intelov centar za razvoj softvera u Rumuniji zapošljavaće dvadeset profesionalaca iz obasti razvoja i softvera, i očekivano je da će taj broj porasti tri do četiri puta kako se centar bude razvijao.  R&D profesionalci ovog centra nastaviće tradiciju razvoja softvera otvorenog koda i predstaviće najnovije rezultate istraživanja zajednici otvorenog koda kako bi inicirali dalja unapređenja i rano korišćenje novih tehnologija.

Intel kao globalna kompanija posvećen je nastavku prakse saradnje sa obrazovim institucijama i partnerstva sa Univerzitetima. Intelov centar za razvoj softvera u Rumuniji imaće za cilj da predvodi buduću saradnju sa akademskim i vladinim institucijama i blisko sarađuje sa evropskim partnerima iz oblasti softvera.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC) je svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji. Kompanija razvija i proizvodi osnovne tehnologije koje služe kao osnova za računarske uređaje. Dodatne informacije o kompaniji Intel možete pronaći na adresi www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com.