Stigla je – NVIDIA Quadro Donosi NVIDIA Fermi Arhitekturu u Mac Pro računare

Santa Klara, Kalifornija— Novembar 16, 2010 NVIDIA je danas objavila proširenje svoje nagrađivane linije NVIDIA® Quadro® profesionalnih grafičkih rešenja na Mac platformu, i time donosi računarski i vizuelni napredak NVIDIA Fermi arhitekture za Mac Pro korisnike.

Za profesionalne korisnike koji rade na Mac OS X Snow Leopard operativnom sistemu, to znači da je čekanju došao kraj. NVIDIA Quadro4000 grafička karta za Mac je optimizovana da ubrza rad i da omogući funkcionisanje najboljih profesionalnih aplikacija. Na primer, Adobe Mercury Playback Engine iz Adobe® Premiere® Pro CS5 softvera koristi NVIDIA CUDA™ tehnologiju paralelnog procesuiranja kako bi omogućila filmskim i video profesionalcima da rade bez ikakvih ograničenja. Drugi primer uključuje aplikacije za vizuelne efekte i procesuiranje slike iz softvera The Foundry, uključujući NUKE i STORM, i MATLAB iz MathWorks-a.

“Adobe Premiere Pro CS5 i Adobe Mercury Playback Engine, ubrzani sa NVIDIA Quadro grafičkim kartama su redefinisali nelinearnu montažu, i tako doneli veliki dobitak u produktivnosti,” izjavila je Đina Baldasare, stariji menadžer za proizvode u Adobe kompaniji. “Adobe se raduje saradnji sa NVIDIA kompanijom kako bi pomogla Mac korisnicima da osete benefite performansi u realnom vremenu i mogućnost da kreiraju kvalitetne, višeslojne projekte sa višestrukim HD ili video klipovima visoke rezolucije, i sve to sa rezultatima koji se mogu videti u realnom vremenu.

The Foundry je vodeća kompanija za razvoj vizuelnih efekata za film i televiziju.

“The Foundry softver se koristio za kreiranje vizuelnih efekata za mnoge Holivudske filmove uključujući ‘Avatar,’ ‘Alice in Wonderland,’ ‘Harry Potter,’ ‘Iron Man,’ ‘Star Trek,’ ‘District 9,’ ‘2012,’ i ‘Transformers,’” izjavio je Bruno Nikoleti, Osnivač i CTO, The Foundry kompanije. “Quadro4000 je moćan grafički blokbaster za Mac.”

MathWorks-ov MATLAB je programski jezik visokog nivoa i interaktivno okruženje za algoritamski razvoj, numeričko računarstvo, analizu podataka i vizualizaciju podataka, i sve to ima koristi od dvostruke preciznosti, jedinstvene karakteristike Quadro4000 karte za Mac. Grafičke karakteristike, uključujući 2-D i 3-D plotting funkcije, 3-D funkcije jačine zvuka potrebne za vizuelizaciju inžinjerskih i naučnih podataka, su dostupne u MATLAB-u.

“Karakteristike Quadro4000 karte kada je reč o vizuelizaciji, potpomognute grafičkim procesuiranjem za razvoj algoritama i radu sa MATLAB-om i našim Paketom za Paralelno Računarstvo, su moćna kombinacija puna mogućnosti za Mac platform,” izjavila je Silvina Grad-Frajlih, menadžer za marketing paralelnog računarstva, u MathWorks kompaniji. “Drago nam je da će naši Mac korisnici moći da iskoriste performanse NVIDIA Fermi računarstva u njihovim aplikacijama.”

Visoko kvalitetna NVIDIA Quadro4000 karta za Mac, sa 256 NVIDIA CUDA™ procesorskim jezgrima i 2GB brze GDDR5 memorije donosi fantastične grafičke performanse za širok raspon dizajnerskih, animacijskih i video aplikacija. Sa novom NVIDIA Scalable Geometry Engine tehnologijom, Quadro4000 za Mac može da procesuira do 890 miliona trouglova u sekundi¹, omogućavajući profesionalcima da dizajniraju, ponavljaju i stvaraju rezultate boljeg kvaliteta za kraće vreme.

Quadro4000 za Mac takođe omogućava dodatnu fleksibilnost monitora kroz DisplayPort i DVI-I (Dual Link) konektor ugrađen u kartu, i 3-D stereo port za optimalnu stereo konekciju za sistem. Kabl za DisplayPort do mini-DisplayPort-a je takođe uključen za Apple monitore koji imaju samo mini-DisplayPort podršku. Dodatno, korisnici mogu da uključe do četiri monitora visoke rezolucije sa jednog Mac Pro kompjutera koristeći duple NVIDIA Quadro4000 karticu za Mac patformu.

NVIDIA Quadro4000 za Mac omogućava značajna povećanja u računarskim performansama. Minimum potrebna konfiguracija uključuje Mac OS X v10.6.5 operativni sistem ili noviju verziju sa MacPro 3.1 (rana 2008. godina), MacPro 4.1 (rana 2009. godina) ili MacPro 5.1 (sredina 2010.). Quadro4000 za Mac je dizajniran, napravljen i podržan od strane NVIDIA kompanije da omogući najbolje performanse u klasi, pouzdanost, kompatibilnost i stabilnost za profesionalne Mac aplikacije. NVIDIA i njihovi ISV partneri veruju da je pravi izbor kada je reč o pouzdanosti koju video produkcija i profesionalci u grafičkim poslovima zahtevaju.

Dostupnost i Cena

Quadro4000 za Mac ($1,199 MSRP, USD) je dostupna ovog meseca na Apple.com, selektujte Apple preprodajna mesta i firme za integraciju sistema, i od autorizovanih partnera za distribuciju uključujući: PNY Technologies u Americi i Evropi, ELSA u Japanu i Leadtek u Azijsko-Pacifičkom region.

Za više informacija posetite:  www.nvidia.com/quadro .

Pratite NVIDIA Quadro na YouTube i Twitter-u: @NVIDIAQuadro.

O kompaniji NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ:NVDA)  je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Od tada, kompanija konstantno postavlja nove standarde u vizuelnom računarstvu sa očaravajućom interaktivnom grafikom koja se može pronaći na uređajima počevši od portabilnih medija plejera preko notebookov-a, do radnih stanica. Ekspertiza kompanije NVIDIA u programabilnim GPU-ovima je probila granice u paralelnom procesiranju, koje je učinilo super-računare ne tako skupim i široko dostupnim. Kompanija poseduje više od 1,600 U.S. patenata, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju, posetite www.nvidia.com

newsmaster