Telekom Austrija Grupa predstavila je platformu za mobilne aplikacije


  • Centralna platforma namenjena je i korisnicima i programerima
  • Jasan fokus na evropski sadržaj
  • Vip mobile kontinuirano podržava razvoj sadržaja po meri korisnika u Srbiji

Barselona, 18. februar 2011. godine – Telekom Austrija Grupa je u toku trajanja GSMA kongresa u Barseloni pokrenula platformu za mobilne aplikacije čiji je naziv “Creating Apps” (“Kreiranje aplikacija”). Programeri svih operativnih sistema na web adresi https://creatingapps.telekomaustria.com mogu da nađu najnovije informacije i vesti o svim vrstama mobilnih platformi, o procesima i nagradnim konkursima koji se odnose na aplikacije za mobilne telefone. U predstojećim nedeljama, ovu ponudu će dopuniti i forum, koji će omogućiti razmenu ideja, i Wiki, kao i aktuelni pregled referentnih podataka za programere.

“Trenutno se širom sveta nudi oko 500,0001 aplikacija koje su raspoložive u raznovrsnim „prodavnicama aplikacija“, a tržište je u stalnom porastu”, istakla je Klaudija Vinkler (Claudia Winkler), direktor marketinga Telekom Austrija Grupe, naglašavajući razloge za pokretanje ove platforme. “Međutim, najveći broj usmeren je ka tržištima SAD-a i Azije, dok je samo nekolicina lokalnih sadržaja raspoloživa za Evropu. Ovom platformom Telekom Austrija Grupa namerava da podrži programere u kreiranju aplikacija namenjenih evropskom tržištu.”

“Creating Apps” omogućuje savršeni interfejs između korisnika i programera u svim zemljama koje pokriva Telekom Austrija Grupa. Klaudija Vinkler je dodala: “Kao vodeći provajder iz oblasti telekomunikacija u centralnoj i istočnoj Evropi dobro poznajemo potrebe svojih korisnika. Pored toga, takođe razumemo i brige i želje programerske zajednice. Shodno tome, uz pomoć “Creating Apps” korisnike i programere približavamo jedne drugima.”

Nova platforma će ubrzati razvoj  zajednice: programeri će biti dodatno motivisani da razvijaju aplikacije, a korisnicima će biti dostupne izuzetne aplikacije sa regionalnim sadržajem koje su prilagođene njihovim pojedinačnim potrebama.

Nova platforma će osnažiti zajednicu programera i u Srbiji

Vip mobile je 2009. godine prvi u okviru Telekom Austrija Grupe organizovao takmičenje lokalnih programera za najbolje aplikacije iz Srbije a trenutno je u toku treći konkurs koji podržava programere i korisnike tri mobilne platforme: Android, Windows Phone 7 i bada, sa ukupnim nagradnim fondom od 40.000 evra. Zahvaljujući Vipu, na Android marketu se već nalazi više od 130 aplikacija na srpskom jeziku koje su po meri domaćih korisnika. Organizovanjem redovnih “izazova” na srpskom tržištu Vip mobile, ali i Telekom Austrija Grupa u celini, dodatno podstiču i stimulišu kreativnost programera u pogledu dizajniranja inovativnih i korisnih usluga za lokalna tržišta.

Nova platforma “Creating Apps” i zajednica koja će oko nje biti okupljena pomoći će programerima da pronađu partnere za zajedničke projekte za programiranje ili za izradu verzija na različitim jezicima.

Godinu dana trajanja Zajednice za veleprodaju aplikacija

Pre godinu dana Telekom Austrija Grupa udružila je snage sa ostalim međunarodnim operatorima mreža i kompanijama za telekomunikacije i osnovala Zajednicu za veleprodaju aplikacija (Wholesale Application Community – WAC). Glavni cilj ovog saveza je da deluje kao globalni interfejs između programera aplikacija i korisnika. Podržavanje WAC standarda preko “Creating Apps” platforme pokazuje posvećenost Telekom Austrija Grupe inicijativama u okviru Zajednice za veleprodaju aplikacija (WAC).

– KRAJ –

O Telekom Austrija Grupi:

Telekom Austrija Grupa, koja se nalazi na listi Berze u Beču od novembra 2000. godine, je vodeći provajder telekomunikacionih usluga u centralnoj i istočnoj Evropi sa oko 22 miliona korisnika na tržištima koja pokriva. Grupa trenutno posluje u osam zemalja: u Austriji (sa novopridruženim A1 Telekom Austria), Sloveniji (Si.mobil), Hrvatskoj (Vipnet), Republici Srbiji (Vip mobile) i Makedoniji (Vip operator), Bugarskoj (Mobiltel), Belorusiji (Velcom) i Lihtenštajnu (mobilkom liechtenstein). Ukupno tržište od osam zemalja pokriva oko 41 miliona stanovnika. Grupa ima preko 16.500 zaposlenih, prihodi su krajem 2009. godine iznosili 4,8 milijarde EUR. Portfolio Telekom Austria grupe obuhvata proizvode i usluge govorne telefonije, broadband interneta, multimedijskih servisa, data i IT rešenja, wholesale i m-payment rešenja. Detaljnije informacije možete pronaći na http://www.telekomaustria.com

newsmaster