Ericsson kupuje kompaniju Telecordia

  • Osnažuje i proširuje lidersku poziciju na tržištu sistema za podršku operacijama i za podršku poslovanju (OSS/BSS) uz ključno pozicioniranje za ispunjavanje usluga, garantovanje rada, optimizaciju mreže i obračun u realnom vremenu
  • Telcordia ima kompetencije vezane za osnovu mreže i vodeću tržišnu poziciju na OSS/BSS polju, dok Ericsson donosi globalno prisustvo, mogućnost pružanja usluga i lidersku poziciju na OSS polju i u rešenjima za obračun i naplatu
  • Ericsson će preuzeti 100 odsto deonica Telcordije za 1,15 milijardi SAD dolara bez zaduživanja, a oko 2.600 zaposlenih će se pridružiti Ericssonu.

Ericsson (NASDAQ:ERIC), svetski lider na polju telekomunikacionih tehnologija i usluga, najavljuje da je s kompanijama Providence Equity Partners i Warburg Pincus postigao dogovor o preuzimanju 100 odsto deonica Telcordije, globalnog lidera u razvoju softvera i usluga za mobilne, širokopojasne i poslovne komunikacijske mreže, za 1,15 milijardi SAD dolara. Očekuje se da preuzimanje bude okončano do četvrtog kvartala 2011. godine, a da se pun efekat oseti u prvom kvartalu 2012. godine.

Hans Vestberg, predsednik i generalni direktor Ericssona, kaže: „Značaj sistema za podršku operacijama i poslovanju nastaviće da bude sve veći kako sve više uređaja bude povezano, usluge postanu mobile i nastanu novi poslovni modeli za mobilni širokopojasni pristup internetu. U tom kontekstu Telcordia predstavlja skup veoma iskusnih ljudi i znanja, a ima i velik obim poslovanja u Severnoj Americi i drugim tržištima, kao i dobru ponudu za rešenja različitih proizvođača.“

„Mi smo globalno prisutni, možemo svuda da pružamo usluge i imamo najviše znanja o mrežama i njihovim performansama. Pored toga, već smo prisutni na OSS/BSS polju. Zbog toga smo savršeni jedni za druge“, dodaje on.

Jedan od najvećih izazova za operatore predstavlja upravljanje rastom saobraćaja u mobilnim i fiksnim mrežama, kao i novi tipovi povezanih uređaja, usluga i aplikacija, te visoka očekivanja korisnika, uz istovremeno povećavanje efikasnosti poslovanja i operacija.OSS i BSS su kritične oblasti za suočavanje s ovim izazovom i za pojednostavljivanje procesa koji podržavaju poslovanje. Ovi sistemi poboljšavaju korisnički ugođaj i služe kao pokretač monetizacije saobraćaja, ponuda i proizvoda koje operatori prodaju. Sve u svemu, ovi sistemi su od ključnog značaja za kreiranje ugođaja koji korisnici očekuju, na finansijski efikasan način.

Mark Greenquist, predsednik i generalni direktor Telcordije kaže: „Kombinovanjem Ericssonove globalne liderske pozicije i Telcordijinog iskustva u rešavanju najkompleksnijih komunikacionih izazova, doneće prednost korisnicima kroz nove usluge i proširene mogućnosti“.

„Zajedno ćemo povesti novu eru konvergentne komunikacije, dok proširujemo našu ponudu za upravljanje najdinamičnijim svetskim mrežama. Ericssonova akvizicija Telcordije označava posvećenost budućoj strategiji kapitalizacije na osnovu rasta OSS/BSS industrije. Puno nam znači vrednost koju su nam dali Providence i Warburg Pincus tokom poslednjih šest godina“, on zaključuje.

Providence i Warburg kažu: „Mi smo sigurni da će za kompaniju biti prednost to što postaje deo Ericssona, globalnog lidera u obezbeđivanju tehnologije i usluga telekomunikacionim operatorima“.

OSS/BSS tržište raste podstaknuto zahtevima za poslovnom efikasnošću, inovativnošću i kvalitetnim korisničkim ugođajem. U 2010. godini tržište softvera i integracije sistema bilo je vredno oko 35 milijardi SAD dolara, a očekuje se da godišnji rast u periodu od 2010. do 2013. godine bude 6-8 odsto. Pored toga, postoji atraktivno tržište za outsourcovane i hostovane usluge, čiji je rast u istom opsegu.

Udruživanje snage

Ericsson se dokazao na polju izgradnje, integracije i upravljanja mrežama. Telcordijina ponuda dokazanog i skalabilnog softvera koji te mreže čini efikasnijim, osnažiće Ericssonovu lidersku poziciju na mobilnom OSS tržištu i pozicioniraće ga kao vodećeg vendora po operativnom znanju, uključujući mreže, softver, usluge, procese i efikasnost, na rastućem OSS/BSS tržištu.

Pored toga, Ericssonove sposobnosti i liderska pozicija na polju globalnih usluga i integracije sistema omogućiće da se OSS/BSS ponuda širi i podržava veći broj operatora širom sveta.

Ovaj ugovor će stvoriti lidera u oblasti ispunjavanja usluga, garantovanja usluga i optimizacije mreže, a Ericssonu će doneti lidersku poziciju na polju obračuna u realnom vremenu, kao i mogućnost pružanja sveobuhvatne podrške operatorima. Ova kombinacija će zadovoljiti potrebe provajdera komunikacionih usluga koji pružaju usluge mobilnog širokopojasnog pristupa i operativne transformacije.

Telcordia ima sedište u Piscatawayu, u Njudžerziju, ostvarila je prihod od 739 miliona dolara tokom fiskalne godine završene 31. januara 2011. godine i zapošljava više od 2.600 ljudi.

Transakcija ja predmet uobičajenih odobrenja regulatornih tela i očekuje se da poveća Ericssonovu zaradu po deonici u roku od 12 meseci nakon završetka akvizicije.

Napomena za urednike:

Fotografije Hans Vestberg:

www.ericsson.com/thecompany/press/photolibrary/management

Naš multimedijski sadržaj dostupan je na adresi: www.ericsson.com/broadcast_room

Ericsson je vodeći svetski dobavljač tehnologija i usluga telekomunikacionim

operatorima. Ericsson je lider u 2G, 3G i 4G mobilnim tehnologijama, pruža podršku

mrežama sa preko 2 milijarde pretplatnika i nalazi se na vodećoj poziciji u oblasti

pružanja usluga. Kompanijski portfolio čine mrežne infrastrukture za mobilnu i fiksnu

telefoniju, telekomunikacione usluge, softver, širokopojasna i multimedijalna rešenja

za operatore, preduzeća i medijske kuće. Zajedničke investicije Ericssona, Sony

Ericsson i ST-Ericsson, pružaju korisnicima personalne mobilne uređaje bogate

funkcijama.

Ericsson ističe svoju viziju „biti primarni pokretač u svetu sveopštih komunikacija“ kroz

inovativnost, tehnologiju i održiva poslovna rešenja. Poslujući u 180 zemalja,više od

90.000 zaposlenih realizovalo je prihod od 203,3 milijarde SEK (28,2 milijarde USD) u

2010. godini. Kompanija je osnovana 1876. godine sa sedištem u Stokholmu u

Švedskoj i registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New

York.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress

 

newsmaster