Intel uvodi industriju u eru exascale računarstva

Intel®  integrisana višejezgarna (Intel® MIC) arhitektura pokazuje svoje prednosti u ulozi ključne komponente Intelovog exascale računarstva

SANTA KLARA, Kalifornija i HAMBURG, Nemačka, 20. jun, 2011 – Na Međunarodnoj konferenciji super-računarstva (ISC), Kirk Skaugen, potpredsednik kompanije Intel i generalni direktor grupe Data centara, predstavio je viziju kompanije Intel da postigne ExaFLOP/s performanse do kraja tekuće decenije. ExaFLOP/s je trilion kompjuterskih operacija u sekundi, što je sto puta brže od trenutno najbržih superkompjutera.

Postizanje exascale nivoa performansi u budućnosti neće zahtevati samo uzajamne napore kompanija i vlada, već i pristup Intel® Many Integrated Core (Intel® MIC) arhitekture, reči su Skaugena.

„Dok Intel® Xeon® procesori predstavljaju izbornu arhitekturu aktuelnih superkompjutera sa liste TOP500, Intel dodatno širi svoj fokus na računarstvo visokih performansi spremajući industriju za dolazak nove ere, uz pomoć integrisane višejezgarne arhitekture namenjene petascale i budućim exascale operacijama,” izjavio je Skaugen.

Postavljanje osnova za Exaflop performanse

Intelovo neumorno praćenje Murovog zakona – udvostručavanje gustine tranzistora na mikroprocesoru svake dve godine kako bi se poboljšale funkcionalnost i performanse, a umanjili troškovi – u kombinaciji sa inovativnim i efikasnim modelom softverskog programiranja i ekstremnom skalabilnošću sistema glavni su elementi za uvođenje petascale računarstva u novu eru exascale računarstva. Sa ovakvim jačanjem performansi, dolazi i značajno povećanje potrošnje energije.

Na primer, da bi trenutno najbrži superkompjuter koji se nalazi u Kini, Tianhe-1A, postigao exascale performanse, bilo bi potrebno više od 1.6 GW struje – količina dovoljna za snabdevanje dva miliona domaćinstava.

Kako bi se našao odgovor na ovaj izazov, Intel i evropski istraživači osnovali su tri evropske laboratorije sa tri glavna cilja: stvaranje održivog prisustva partnera u Evropi; iskorišćavanje prednosti HPC (evropsko računarstvo visokih performansi) istraživanja; i eksponencionalno unapređivanje mogućnosti u oblasti računarskih nauka, inženjerstva i strateškog računarstva. Jedan od tehničkih ciljeva ovih laboratorija je stvaranje simulacionih aplikacija koje će obezbediti odgovore na izazove energetske efikasnosti kada je u pitanju prelazak na exascale performanse.

Skaugen je izjavio da postoji potencijal za izvanredan rast HPC tržišta.  Dok superkompjuteri iz 1980-tih pružaju GigaFLOP/s performanse, aktuelne moćne mašine uvećale su ovu vrednost nekoliko miliona puta. Za uzvrat, ovo je povećalo potražnju za procesorima koji se koriste u superkompjuterima. Do 2013. godine, Intel očekuje da će sto najboljih superkompjutera na svetu koristiti million procesora. Do 2015. godine, očekuje se da će ovaj broj biti udvostručen, a prognoze kažu da će do kraja decenije dostići 8 miliona procesora. Procenjuje se da će 2015. godine performanse prvog sistema na listi TOP500 dostići 100 PetaFLOP/s, a 2018. godine preći će granicu od 1 ExaFLOP/s. Do kraja decenije, najbrži sistem na planeti trebalo bi da obezbedi performanse od 4 ExaFLOP/s.

Razvoj softvera Intel MIC arhitekture

Intel MIC arhitektura je ključni dodatak trenutnoj listi proizvoda, uključujući Intel Xeon procesore, i trebalo bi da pomogne prelazak na exascale računarstvo. Prvi Intel MIC proizvod, pod kodnim imenom „Knights Corner” planiran je da bude proizveden u Intelovoj 22-nanometarskoj tehnologiji koja poseduje inovativne 3-D Tri-Gate tranzistore.  Intel trenutno isporučuje Intel MIC platforme, kodnog imena „Knights Ferry” izabranim partnerima.

Na ISC konferenciji, Intel i njegovi partneri, uključujući Forschungszentrum Juelich, Leibniz Supercomputing Centar (LRZ), CERN i Koreanski institut nauke i tehnologije (KISTI) prikazali su rane rezultate svog rada na „Knights Ferry” platformi.

Intel je takođe pokazao platforme namenjene serverima i radnim stanicama kompanija SGI, Dell, HP, IBM, Colfax i Supermicro, koje sarađuju sa Intelom po pitanju proizvoda zasnovanih na „Knights Corneru.”

Superkompjuteri sa liste TOP500

37. izdanje liste Top500 (500 najboljih superkompjutera), koje je predstavljeno na konferenciji ISC, pokazuje da je Intel i dalje najjači kada je u pitanju računarstvo visokih performansi, sa 387 sistema zasnovanih na Intel procesorima, što je više od 77 odsto od ukupnog broja sistema. Od ukupnog broja novih sistema na listi za 2011. godinu, Intel je obezbedio procesore za oko 90 odsto njih. Više od pola novih sistema zasnovani su na najnovijoj 32nm Intel Xeon 5600 seriji procesora, koji trenutno pokreću više od 35 odsto svih sistema na listi TOP500, što je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu. Intel takođe pokreće 5 sistema sa liste 10 najboljih.

Polugodišnja lista TOP500 superkompjutera rad je Hansa Meuera sa Manhajmskog Univerziteta, Erika Strohmajera i Horsta Simona iz Američkog energetskog odseka Nacionalnog naučnog kompjuterskog centra za energetska istraživanja, i Džeka Dongara sa Univerziteta u Tenesiju. Potpun izveštaj možete pogledati na adresi www.top500.org.

Više informacija u vezi sa ISC11 uključujući detaljan opis predstavljenih modela i performansi zasnovanih na Intel MIC arhitekturi, prezentacije i slike možete pronaći na adresihttp://newsroom.intel.com/docs/DOC-2152.

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom”http://newsroom.intel.com/”.intel.comblogs.intel.com

 

newsmaster