Domaće Android aplikacije “Vipovanje!” i “Pozovi Taxi!” nude najbolje informacije i komercijalni servis

Žiri je nagradio 12 najboljih aplikacija među 68 predloga koji su ispunili uslove konkursa. Vipovi korisnici Android telefona i programeri, učesnici konkursa, imaće takođe priliku da, od 1. oktobra, glasaju za najbolju domaću aplikaciju.

Beograd, 23. septembar 2010. godine – Drugi „Vip Android izazov”, jedinstveni konkurs za razvoj lokalno primenljivih Android aplikacija za mobilne telefone, uspešno je završen. Stručni žiri je odabrao 12 najboljih aplikacija, od ukupno 68 koje su dostavljene u skladu sa kriterijumima konkursa. Aplikacije su nagrađene u četiri kategorije, od kojih svaka nosi po dve novčane nagrade, od 2.000 evra i 500 evra, i smart telefon HTC DesireTM .

Nagrađene aplikacije u kategoriji Informacije su:

1. nagrada (2.000 evra): Vipovanje! – društvena aplikacija koja korisnicima omogućava da razmenjuju informacije o važnim mestima i događajima, autor Marko Jovanović.

2. nagrada (500 evra): B92 – aplikacija koja na Android telefone donosi aktuelne sadržaje veb sajta B92 , autorski tim u sastavu: Ivan Jelić, Miša Peić, Branislav Ćuk, Ivan Dimitrijević, Goran Nešković i Miloš Radulović.

3. nagrada (HTC DesireTM): Red Letenja – informiše o polascima i dolascima sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, a autori su: Miša Peić, Milan Živković i Petar Marinković.

Nagrađene aplikacije u kategoriji Mobilne aplikacije komercijalnih servisa su:

1. nagrada (2.000 evra): Pozovi Taxi! – omogućava korisniku da jednim pritiskom na dugme ili putem SMS-a pozove taksi u Beogradu ili Novom Sadu, autorski tim čine: Mihajlo Mulaji, Boris Dimitrijević i Sanja Anđelković.

2. nagrada (500 evra): Mala biblioteka – daje informacije o knjigama, pretraživanje naslova i naručivanje izdanja, autor Nebojša Božić.

3. nagrada (HTC DesireTM): Beogradska Berza – omogućava praćenje kretanja berzanskih indeksa, promene cena akcija i crtanje dijagrama, autor Petar Stepanović.

Nagrađene aplikacije u kategoriji Zabava su:

1. nagrada (2.000 evra): Assault lite – akciona 2D igra Damira Milovića.

2. nagrada (500 evra): RPG Izazov – On-line RPG igra čiji su autori Dejan Velimirović, Aleksandar Živanović i Zoran Lazić.

3. nagrada (HTC DesireTM): Šejker – poziva korisnike da postanu koktel majstori uz podršku mobilnog telefona i aplikacije Igora Kostadinovića.

Nagrađene aplikacije u kategoriji Najbolje unapređene aplikacije prethodnog konkursa su:

1. nagrada (2.000 evra): ArsAnd2 – mobilni Android priručnik za putovanja autora Save Mikalačkog.

2. nagrada (500 evra): ParkingBot – olakšava parkiranje, podseća na lokaciju automobila i omogućava plaćanje parkiranja putem SMSa u svim gradovima Srbije i Hrvatske. Autor je Igor Kostadinović.

3. nagrada (HTC DesireTM): GpsG – daje pregled  linija gradskog saobraćaja u Beogradu sa preporučenim najbržim rutama, koji su uradili Danilo Čubrović i Milena Čubrović.

Prema kriterijumima konkursa, žiri je vrednovao kreativna rešenja, inovaciju i primenljivost na domaćem tržištu. Održivost aplikacije i stimulisanje korišćenja mobilne mreže su obezbedile dodatnu vrednost tokom selekcije.

„Android je danas jedan od vodećih svetskih operativnih sistema za smart telefone. Veliki broj kvalitetnih aplikacija na našim konkursima dokazuje da programeri u Srbiji prate globalne tržišne trendove. Vip će sigurno nastaviti da podržava domaću Android zajednicu u promovisanju novih  aplikacija putem vrednih nagrada. Smatramo da je to i dobar način da naši korisnici smart telefona u kratkom roku dođu do korisnih, lokalno primenjivih aplikacija’’, izjavila je Petra Štangl, izvršni direktor za marketing u Vipu i predsednik žirija, na ceremoniji proglašenja pobednika.

U želji da i najširoj Android zajednici pruži mogućnost da glasa za najbolju domaću aplikaciju, Vip je najavio da od 1. oktobra svi Vipovi korisnici Android telefona i programeri mogu da glasaju za još dva vredna priznanja – „Nagradu korisnika“ (vrednu 8.000 evra) i „Nagradu programera“ (vrednu 2.000 evra). Dobitnici ovih nagrada biće poznati 22. oktobra. Korisnici će glasati putem specijalne aplikacije u okviru Android Vip Menija, dok programeri svoje glasove mogu upute na web stranicu http://android.vipmobile.rs. Svaki korisnik Android telefona i registrovani programer/tim ima pravo da dodeli jedan glas aplikaciji koju smatra najboljom u ove dve kategorije. Ukupan nagradni fond „Vip Android izazova 2.0’’ iznosi 22.000 evra.

132 domaće aplikacije iz oba Android konkursa na raspolaganju su za besplatno preuzimanje sa Android Marketa, gde se trenutno nalazi više od 100.000 korisnih aplikacija.

Više informacija o konkursu i pobedničkim aplikacijama/programerima dostupno je na web stranici http://android.vipmobile.rs

Dodatno:

O Vipu

Od 1. decembra 2006. Vip, član Telekom Austrija Grupe, obezbedio je licencu za GSM 900/1800 i UMTS mreže. Vip mobile nudi pun portfolio mobilnih usluga za pripejd, postpejd i biznis korisnike, a na domaće tržište prvi je uveo BlackBerry® iz Vodafona. Vip je najveća grinfild investicija u Srbiji do sada, sa uloženih 604,4 miliona evra. Na kraju juna 2010. godine, Vip je imao 1.3 milona aktivnih korisnika i zapošljavao više od 700 stručnjaka i menadžera. Vip je ekskluzivni strateški partner Vodafona u Srbiji. Više informacija na: www.vipmobile.rs

newsmaster