MATHWORKS ISPORUČUJE GPU PODRŠKU ZA MATLAB

Brži proračuni su postignuti sa podrškom za NVIDIA GPU-ove kroz Parallel Computing Toolbox

NATICK, Masačusets, SAN HOZE, Kalifornija – 24. septembar, 2010. – Danas na GPU Technology konferenciji (GTC), MathWorks je najavio podršku za NVIDIA grafičke procesore (GPU-ove) u MATLAB aplikaciji koristeći Parallel Computing Toolbox ili MATLAB Distributed Computing Server. Ova podrška omogućava inženjerima i naučnicima da povećaju brzinu mnogih MATLAB kalkulacija bez low level programiranja.

Sada više inženjera i naučnika može da iskoristi prednosti NVIDIA grafičkih procesora sa CUDA jezgrima uključujući i najnovije Tesla procesore serije 20 koji su bazirani na Fermi arhitekturi i to sve direktno iz MATLAB softvera. Korisnici koji koriste Parallel Computing Toolbox mogu pristupiti NVIDIA CUDA bibliotekama bez ikakve potrebe da uče CUDA programiranje ili značajnije menjaju svoje aplikacije.

“MATLAB svojim jednostavnim interfejsom omogućava inženjerima i zajednici naučnika da brzo adaptiraju GPU-ove za tehničke kalkulacije”, izjavio je Silvina Grad-Freilich, menadžer za marketing paralelnog računarstva u kompaniji MathWorks. “Podrška kompanije MathWorks za NVIDIA CUDA grafičke procesore dopušta MATLAB korisnicima da iskoriste GPU-ove kako bi postigli značajna ubrzanja aplikacija. Parallel Computing Toolbox omogućava inženjerima i naučnicima u MATLAB-u da pristupe svim dostupnim računarskim resursima, od višejezgrarnih procesora do GPU-ova na klasičnim desktop računarima do klastera i gridova, sa minimalnim ulaganjem u programiranje.”

Originalno dizajniran za grafički rendering u intenzivnoj industriji igara, GPU-ovi su evoulirali poslednjih godina i postali dosta upotrebljiviji na ostalim poljima. Istraživači ih mogu programirati da izvršavaju proračune i sofisticirane grafičke efekte koji su potrebni za analizu podataka, vizualizaciju podataka i aplikacije kao što je finansijski i biološki modeling.

“MATLAB je osnovni alat u kutiji svakog inženjera i naučnika”, izjavio je Sumit Gupta, senior menadžer zadužen za Tesla proizvode u kompaniji NVIDIA. “Omogućavajući MATLAB korisnicima da ubrzaju svoje aplikacije koristeći GPU pruža osnovu za velike inovacije na raznim inženjerskim i naučnim poljima.”

O kompaniji MathWorks:

MathWorks je vodeći proizvođač softvera za matematičko računarstvo. MATLAB, jezik tehničkog računarstva, je programsko okruženje za razvoj algoritama, analizu podataka, vizualizaciju i numeričke proračune. Simulink je grafičko okruženje za simulaciju i dizajn multidomenskih dinamičnih i zasebnih sistema baziran na modelima. Inženjeri i naučnici širom sveta se oslanjaju na ove familije proizvoda kako bi ubrzali svoj tempo pronalaženja, inovacije i razvoja u industrijama kao što su: auto, aero, elektronska, finansijska, biološka, farmaceutska i mnoge druge. MathWork proizvodi su takođe osnova za učenje i istraživanje na svetskim univerzitetima i institucijama. Osnovana u 1984. godini, kompanija MathWorks zapošljava više od 2200 ljudi u 15 zemalja, sa sedištem u gradu Natick, Massachusetts, USA.

Za više informacija, posetite: www.mathworks.com.

###

MATLAB i Simulink su registrovane robne marke kompanije The MathWorks, Inc.Pogledajte  www.mathworks.com/trademarks za listu ostalih robnih marki. Ostali proizvodi i robne marke mogu biti robne marke ili registrovane robne marke svoj poštovanih vlasnika.

newsmaster