OD MORZEOVE AZBUKE DO ZVEZDANIH STAZA

3D – nova dimenzija mobilnih telefona

Zvuči neverovatno, ali američki naučnik i pronalazač Samjuel Morze i Džin Rodenberi, tvorac kultnog filmskog serijala „Zvezdane staze“, dele zasluge kada su u pitanju nastanak i razvoj mobilnih telefona kakve danas znamo.

Tvorac Morzeove azbuke, je 1842. godine kablom povezao dve tačke u Njujorku, udaljene oko 2 kilometra. Deo ovog kabla je bio pod vodom, jer je Morze želeo da pokaže da je podvodni kabl jednako efikasan kao i nadzemna bakarna žica. Međutim, brod koji je bio prolazu presekao je kabl i u prvi mah prekinuo ovaj eksperiment. Naučnik ipak nije odustao i rešio je da nastavi da šalje telegrafske signale kroz vodu. I uspeo je! Sasvim slučajno i bez prethodne namere, telegraf Samjuela Morzea je prvi uređaj koji je uspeo da pošalje poruku bez žice putem elektromagnetnog polja. Na ovaj način, ustanovljen je princip i udaren je temelj za rad na pronalaženju uređaja koji će 150 godina kasnije zauvek promeniti izgled ljudskog društva.1

Sa druge strane, za futuristički izgled današnjih mobilnih telefona ipak moramo odati priznanje Džinu Rodenberiju, idejnom tvorcu „Zvezdanih staza”. Personalni komunikatori, trikoderi i mnoge druge sprave iz ovog serijala danas su, gotovo u punom svom sjaju, dostupne širom sveta. Ideja da ljudi koji su udaljeni hiljadama svetlosnih godina, komuniciraju međusobno preko malih džepnih naprava, prvi put je predstavljena u ovim filmskim ostvarenjima. Nekoliko godina kasnije slični uređaji pojavljuju se i na planeti Zemlji.

Prvi mobilni telefoni jedva da su mogli da se drže u jednoj ruci, obzirom da su bili teški preko 2 kilograma, a od opcija imali smo: biraj broj, pričaj i slušaj! Ovakve karakteristike prvih mobilnih telefona uslovile su i njihov dalji razvoj – glavna preokupacija konstruktora mobilnih telefona bila je da ih učine što manjim. Postepeno, težnja da se smanji veličina mobilnih telefoni prerasta u opsesiju da se poveća njihova funkcionalnost. Tako da danas, karakteristikama pametnih telefona poslednje generacije mogu da pozavide i većina računara koje imate u vašim domovima.

Sećate li se hologramskih razgovora iz pomenutog filmskog serijala? Predviđanja naučnika koji se bave istraživanjem naprednih tehnologija govore da će već 2015. godine postajati mogućnost da se realizuju hologramski video pozivi na mobilnim telefonima. Do tada, kompanija LG Electronics je napravila revolucioni smart telefon, Optimus 3D, sposoban za prikazivanje trodimenzionalnih objekata. Sa ovim revolucionarnim poduhvatom, mobilni telefoni sada postaju i multifunkcionalni uređaji, koji, u ovom slučaju, mogu da pruže korisniku i vanserijsko 3D iskustvo. LG Optimus 3D poseduje dve kamere, od kojih svaka ima rezoluciju od 5 mega pixela i koje korisnicima omogućavaju da snimaju i fotografišu u 3D formatu. 3D snimke i fotografije možete gledati ili na telefonu, bez naočara, ili na svom 3D televizoru. Superiorna brzina i snaga ostvarena uz pomoć jedinstvene LG „tri-dual“ konfiguracije čini Optimus 3D najnaprednijim smart telefonom današnjice. LG Electronics je napravio korak bliže ostvarivanju futurističkih ideja koje smo viđali u pomenutom serijalu, pa je u saradnji sa kompanijom Wikitude, pionirom u Augmented Reality2 tehnologiji, predstavila prvi svetski AR pretraživač, Wikitude World Browser, koji je instaliran na novom modelu LG smartfona Optimus 3D. Wikitude World Browser skenira okruženje, pomoću kamera i senzora smart telefona, nakon čega se informacija o objektima prikazuje na ekranu uređaja.

Imajući u vidu ovoliki napredak u razvoju savremenih tehnologija, „Zvezdane staze“ možda i nisu toliko daleko koliko smo mislili. U iščekivanju prvog hologramskog poziva, kompanija LG Electronics nas je, kroz neverovatno 3D iskustvo na mobilnom telefonu, odvela na mesto „gde ljudska noga nije kročila“ („Where no man has gone before“).

# # #

Više o LG Electronics, Inc.

LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) je globalni lider i tehnološki inovator u potrošačkoj elektronici, mobilnim komunikacijama i kućnim uređajima. Zapošljava preko 93 hiljade ljudi, koji rade u preko 120 operativnih centara širom sveta. LG obuhvata četiri poslovne jedinice – Home Entertainment, Mobile Communications, Home Appliance, i Air Conditioning & Solutions, sa kojima je u 2010. godini ostvario ukupnu prodaju od od 55.8 triliona korejskih won-a (48.2 milijarde američkih dolara). LG Electronics je jedan od vodećih svetskih proizvođača flet panel televizora, mobilnih telefona, rashladnih uređaja, mašina za pranje veša, i frižidera. LG je potpisao dugoročni sporazum o partnerstvu, kojim je postao Globalni i Tehnološki partner Formule 1™, čime stiče ekskluzivnu poziciju i marketing prava kao zvanični dobavljač potrošačke elektronike, mobilnih telefona i sistema za obradu podataka za ovu globalnu sportsku manifestaciju. Za više informacija, posetite www.lge.rs

 

newsmaster