GPU program kompanije NVIDIA baziran na direktivama već omogućava ubrzanje aplikacija od 5 i više puta


Stotine istraživača, naučnika se priključilo prograum u prve dve nedelje

 

Santa Klara, Kalifornija – 7. decembar, 2011. – NVIDIA je danas  objavila impresivne rezultate prvog talasa novog “2x in 4 Weeks.  Guaranteed.” programa koji promoviše mogućnost da programeri mogu u period od mesec dana najmanje duplo ubrzati svoju brzinu u pokrenutim aplikacijama koristeći kompajler baziran na direktivama kompanije The Portland Group (PGI) i NVIDIA GPU-ove.

Stotine naučnika i istraživača širom sveta registrovalo se za program od kad je najavljen pre dve nedelje. Neki od njih su dostigli petostruko ubrzanje za samo dan programiranja.

Direktive omogućavaju paralernim programerima da isporuče jednostavne “opise”  kompajleru kako bi indentifikovali koje delove koda treba ubrzati, sve to bez zahteva za modifikovanje ili adaptiranje samog koda ispod. Otkrivanjem paralernosti kompajleru direktive omogućavaju da odradi detaljan posao mapiranja posla na akcelerator.

Program takođe omogućava korisnicima da ubrzaju svoje aplikacije na NVIDIA® Tesla™ GPU-ovima koristeći PGI Accelerator kompajler i garantuje najmanje dvostruko ubrzanje aplikacija za četiri nedelje ili manje. Zainteresovani programeri se mogu registrovati za besplatnu probu od 30 dana na NVIDIA sajtu “2x in 4 Weeks.  Guaranteed”.

Prvi rezultati koje navode programeri uključuju:

  • Asistent na post-doktoratu Holandskog instituta za radio astronomiju (ASTRON) i univerziteta Groningen je postigao značajna unapređenja svog rada koji se bavi poreklom univerzuma koristeći desetine hiljada niskofrekventnih antenna LOFAR teleskopa. Tokom pet dana upotrebe direktiva on je bio u mogućnosti da ubrza svoju aplikaciju za rekonstrukciju slika čak 5.6 puta.
  • Globalni proizvođač navigacionih sistema ubrzava svoje istraživanje koje uključuje algoritme za detektovanje objekata unutar sekvenci slika. Koristeći directive i GPU-ove, programmer je ubrzao aplikaciju za pet puta tokom jedne nedelje.
  • Asistent na post-doktoratu univerziteta u Teksasu, San Antonio je na misiji da bolje razume efekte solvenata na proteinima. Koristeći directive on je ubrzao svoju aplikaciju pet puta u toku samo jednog dana.

“2x in 4 Weeks.  Guaranteed.” program je dizajniran da pripremi programere za nadolazeći talas rešenja zasnovanih na direktivama baziranim na novom OpenACC™ standard za paralerno programiranje. Najavljen na SC11 konferenciji u novembru, OpenACC program je dizajniran da omogući milionima naučnih i tehničkih programera da lako iskoriste prednosti transformativne snage heterogenih CPU/GPU računarskih sistema.

Od OpenACC standarda se očekuje benefit na velikom broju polja na kojima rade programeri posvećeni hemiji, biologiji, fizici, analizi podataka, vremenu i klimi, inteligenciji i mnogim drugim poljima. Postojeći kompajleri od Cray-a, PGI-a i CAPS-a bi trebali ponuditi inicijalnu ponudu za OpenACC standard početkom decembra 2011. i takođe kroz 2012.

Za više informacija ili učestvovanje u “2X in 4 Weeks.  Guaranteed.”  programu, molimo posetite NVIDIA web stranicu ili preuzmite FAQ programa. Za više informacija o OpenACC-u molimo posetite OpenACC web sajt. Kako bi naučili više o Tesla GPU-ovima, posetite Tesla web sajt.

Za više vesti kompanije NVIDIA, više informacija o samoj kompaniji i proizvodima, video klipove i fotografije i sve ostale informacije molimo posetite NVIDIA newsroom.

 

O kompaniji NVIDIA
NVIDIA (NASDAQ:NVDA)  je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999. godine. Danas, njeni procesori pokreću širok spektar proizvoda od pametnih telefona do superračunara. Mobilni procesori kompanije NVIDIA se koriste u mobilnim telefonima, tabletima i sistemima automobila. PC igrači se oslanjaju na GPU-ove kako bi uživali u spektakularnim virtuelnim svetovima. Profesionalci ih koriste kako bi kreirali vizuelne efekte u filmovima i dizajnirali sve od štapova za golf do velikih aviona. A istraživači koriste GPU-ove kako bi pomerili granice nauke sa računarima visokih perfomansi. Kompanija poseduje više od 2,100 izdatih patenata širom sveta, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju. Za više informacija posetite www.nvidia.com.

# # #

Ključne reči:

NVIDIA, CUDA, Tesla, GPU, GPU computing, 2x in 4 weeks, OpenACC, paralelno računarstvo, GPGPU, računarstvo visokih performansi, HPC, programmer, direktive, programeri, istraživanje, naučno računarstvo, The Portland Group, PGI, Cray, CAPS enterprise

Za više informacija kontaktirajte:

George Millington
NVIDIA Public Relations
(408) 562-7226
[email protected]

# # #

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o:vremenu, lokaciji i benefitima i uticaju NVIDIA Tesla GPU-ova, kompajlerima na bazi direktiva; i OpenACC standaru za paralerno programiranje; podržanom od strane postojećih kompajler rešenja za OpenACC standard paralernog programiranja; i efektima patenata kompanije na moderno računarstvo, su pitanju su izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: globalni ekonomski uslovi, zavisnost od drugih vezano za proizvodnju, sklapanje, pakovanje i testiranje naših proizvoda; uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija; razvoj novih proizvoda i tehnologija ili poboljšanja naših postojećih proizvoda i tehnologija; prihvatanje naših proizvoda ili proizvoda naših partnera na tržištu; defekti u dizajnu, proizvodnji ili softveru; promene u potrebama potrošača; promene u industrijskim standardima i interfejsu; neočekivani gubici u performansama naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u sisteme; kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission, ili SEC, uključujući Obrazac 10-Q za fiskalni period koji se završio 31. juli, 2011. Kopije izveštaja popunjene od strane SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse koje mogu da nastanu u budućnosti, i one govore o stanju u ovom trenutku, kao što je zakonski dozvoljeno; NVIDIA se odriče bilo kakve odgovornosti da menja ove izjave i time anticipirala buduće događaje i okolnosti.

###

© 2011 NVIDIA Corporation. Sva prava zadržana.NVIDIA, NVIDIA logo, 2x in 4 Weeks.  Guaranteed., OpenACC i Tesla su robne marke i/ili registrovane robne marke NVIDIA korporacije u Americi i drugim zemljama. Druge kompanije i imena proizvoda mogu biti robne marke uvаženih kompanija u čijem su vlasništvu. Karakteristike, cene, dostupnost i specifikacije su podložne promenama bez prethodne najave.

 

 

newsmaster