PEDESETI SES SATELIT U ORBITI NAKON USPEŠNO LANSIRANE NOSEĆE RAKETE ILS PROTON

SES-4 pruža dodatni kapacitet za obe Amerike, Evropu, Afriku i Bliski Istok

 

BAIKONUR, KAZAHSTAN I LUKSEMBURG – 20. februar 2012. – SES (kotira se na berzama Euronext Paris i Luxembourg pod oznakom SESG) sa velikim zadovoljstvom objavljuje da je satelit SES-4 uspešno lansiran u svemir na nosećoj raketi ILS PROTON Breeze M, sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu u 01:36 sati po lokalnom vremenu (20:36 sati po srednjeevropskom, tj. 14:36 sati po istočnom standardnom vremenu, 14. februara 2012.). Nakon misije koja je trajala 9 sati i 12 minuta, Breeze M započela je završnu fazu kada je Proton raketa uspešno lansirala satelit SES-4 direktno u geostacionarnu transfernu orbitu.

SES-4 je 20-kilovatni satelit koji je proizveden na već dokazanoj platformi Space Systems/Loral

1300 sa 52 C-band i 72 Ku-band transponderom. Pomoću C-band signala opslužuje istočnu hemisferu Evrope i Afrike, omogućuje punu pokrivenost za obe Amerike kao i globalni signal za pružanje podrške mobilnim korisnicima i nautičarima. Četiri vrlo snažna, regionalna Ku-band signala pružaju uslugu u Evropi, na Bliskom istoku kao i u Zapadnoj Africi, Severnoj i Južnoj Americi uz dodatne mogućnosti prebacivanja programa između C- i Ku-Band traspondera za poboljšanje povezivosti.

SES-4 je pedeseti satelit u globalnoj SES floti i ujedno najveći i najmoćniji SES satelit današnjice. SES-4 zameniće satelit NSS-7 na 338 stepeni istočne geografske dužine i osigurati zamenu kao i inkrementalni kapacitet na tom, već dobro utvrđenom, SES položaju u orbiti iznad Atlantika.

„Kompanija SES je veoma zadovoljna činjenicom da je pedeseti satelit u floti uspešno lansiran nakon dva odgođena Proton lansiranja. Zahvaljujemo se lansirnim timovima Space Systems/ Loral, ILS, Khrunichev kao i kompaniji SES na njihovom predanom radu. Njihov neumoran trud na kraju je osigurao potpuni uspeh. Nakon temeljnog testiranja u orbiti, kompanijacSES i njeni korisnici se mogu radovati što će SES-4 pružati novu, vrhunsku mogućnost satelitskog kapaciteta na tri kontinenta“, izjavio je predsednik i izvršni direktor kompnije SES, Romain Bausch.

„Današnjim uspešnim lansiranjem satelita SES-4, obeležili smo dodatnih nekoliko prekretnica s dugogodišnjim partnerom, kompanijom SES, uključujući dvadeseti satelit koji je lansiran pomoću ILS Proton rakete, kao i pedeseti satelit u SES floti. To je, takođe, sedamdeseto lansiranje ILS Proton rakete, od prvog lansiranja satelita SES ASTRA 1F 1996. godine. Kompanijama ILS i Krunichev predstavlja čast što im je povereno lansiranje snažnog satelita SES-4, kao i svih prethodnih i nadolazećih ILS Proton misija za SES“, izjavio je predsjednik kompanije ILS, Frank McKenna.

„Želeo bih da čestitam kompanijama SES, ILS i Krunichev na uspešnom lansiranju i odam priznanje timovima svih naših kompanija koji su naporno radili kako bi osigurali savršeno lansiranje. Kompanija Space Systems/Loral je vrlo zadovoljna što podržava kompaniju SES u proširivanju flote i mogućnosti pružanja komunikacijskih usluga širom sveta“, izjavio je John Celli, predsednik kompanije Space Systems/Loral.

###

O kompaniji SES

SES je vodeći svetski satelitski operater sa flotom od 50 geostacionarnih satelita. Kompanija obezbeđuje satelitske komunikacijske usluge emiterima, sadržaj i internet usluge provajderima, operaterima mobilne i fiksne mreže i poslovnim i vladinim organizacijama širom sveta. SES predstavlja dugoročne poslovne odnose, visoko kvalitetne usluge i iskustvo iz oblasti satelitskih usluga. Različiti regionalni timovi kompanije SES smešteni su širom sveta i rade sa korisnicima kako bi obezbedili specifične satelitske protoke i zahteve. SES (kotirana na berzama Euronext Paris i Luxembourg pod oznakom SESG) poseduje strateški udeo u Ciel u Kanadi i Quetzsat u Meksiku kao i strateški udeo u infrastrukturi start-up O3b Networks. Za dodatne informacije posetite www.ses.com.

 

newsmaster