Intel Capital investira u budućnost automobilskih tehnologija

SANTA KLARA, Kalifornija i KARLSRUHE/FELDKIRCHEN, Nemačka, 1. mart – Intel Capital najavio je danas investiciju vrednu 100 miliona američkih dolara kako bi ubrzao usvajanja novih tehnoloških aplikacija i usluga u automobilskoj industriji. Intel Capital je prva tehnološka globalna investiciona organizacija sa sedišem u Silicon Valley (Silikonskoj dolini) koja je usmerila pažnju na tehnološke inovacije u automobilskoj industriji.

Intel Capital Fond namenjen razvoju automobila ulagaće na globalnom nivou, tokom narednih četiri do pet godina, u hardver, softver i usluge razvoja tehnologija za promociju novih, unapređenijih aplikacija za vozila i omogućiće nesmetanu vezu između vozila i svih priključenih uređaja, uključujući mobilne uređaje i senzore.

„Tehnologija je postala sastavni deo svakodnevnog života, jer korisnici zahtevaju nesmetan pristup e-mail prukama, instant slanju poruka i konstantnom protoku informacija, vesti, zabave i društvenih medija“, rekao je Arvind Sodhani, predsednik Intel Capitala i izvršni potpredsednik kompanije Intel. „Automobili moraju biti u mogućnosti da pruže dosledne i privlačne kompjuterske performanse, ali na siguran način. Intel Capital Fond namenjen razvoju automobila predvodiće razvoj tehnologije kako bi iskustvo u vozilima bilo poboljšano u budućnosti.“

Investicija je deo Intelovog stalnog rada sa proizvođačima automobila i multimedijalnih dobavljača kako bi se podržala i pomogla integracija naprednih tehnologija u automobilima. Intel predviđa potrebu da se automobili povezuju sa mobilnim uređajima koji bi osigurali pristup aplikacijama, unutar vozila. Integracija će učiniti interakciju između uređaja i automobila lagodnijom i sigurnom za korišćenje, a to će omogućiti vozaču da ostane fokusiran na vožnju.

Naravno, povezan automobil će imati inteligenciju i svest o kontekstu kako bi ponudio prave informacije u pravo vreme i na pravi način, kako bi se vozač i putnici informisali, zabavljali, i bili produktivni, dok je sigurnost na optimalnom nivou. Nakon povezivanja automobil može komunicirati preko clouda,  transportne infrastrukture, pa čak i sa drugim vozilima, kako bi pružio dodatne usluge kao što su napredni sisem za pomoć vozaču i realne  informacije o stanju na putevima, kako bi promet automobila bio optimizovan.

„Automobil je ultimativni mobilni uređaj“, izjavio je Stejsi Palmer, generalni direktor Intelovog sektora za auto rešenja i sisteme. „Do 2014, automobili će biti među tri najbrže rastuće oblasti za priključne uređaje i internet sadržaj. Intelovo iskustvo u razvoju personalnih računara, softvera, sigurnosti i tehnologija cloud računarstva doneće novi nivo inovacija u automobile, kako bi iskustvo vožnje bilo poboljšano, kako za vozača tako i za putnike.“

Da bi shvatili viziju, oblasti u kojima će ulagati Intel Capital Fond uključivaće tehnologiju namenjenu unapređenju nove generacije informisanja i zabave u vozilu, napredne sisteme za pomoć vozačima i nesmetanu mobilnu povezanost. To uključuje i nove aplikacije unutar vozila i alatke za razvoj nove generacije ADÁS tehnologija i multimodelnih sposobnosti, kao što su prepoznavanje govora, prepoznavanje gestikulacije i praćenje pogledom optimizovano za priključene automobile.

Kako se tehnologija stapa s autom, silicijumska rešenja pružaju zabavu, a tržište telematika očekuje rast sa 5,6 milijardi dolara u 2010. na 8,7 milijardi dolara u 2018. godini. Do 2016, jedan od ključnih faktora koji će potrošači uzimati u obzir pri kupovini novog automobila biće povezanost sa podacima unutar vozila i osnovni internet sadržaj.

Pored Intel Capital Fonda namenjenog razvoju automobila, predsednik kompanije Intel i izvršni direktor, Pol Otelini, najavio je danas na skupu u Karlsruhu, u Nemačkoj otvaranje novog globalnog Centra za automobilske inovacije i razvoj proizvodnje, što predstavlja akademski program usmeren na IVI i telematiku, i širenje Intel Labs iskustva i interakcije istraživanja u oblasti automobila.

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

 

O organizaciji Intel Capital

Intel Capital, globalna investiciona organizacija kompanija Intel, ulaže u istraživanja iz oblasti inovativnih tehnologija i kompanije širom sveta.  Intel Capital investira u veliki broj kompanija koje se bave proizvodnjom hardvera, softvera i usluga, fokusirajući se na oblasti kućne upotrebe, mobilnosti, zdravstva, potrošačkog Interneta, proizvodnje poluprovodnika i čiste tehnologije. U period od 1991, Intel Capital investirao je više od 10,5 milijardi američkih dolara, u više od 1.218 kompanija u 51 zemalji. U tom period, 196 kompanija postala je javna, a 291 njih su prodate ili su učestvovale u spajanjima sa drugim kompanijama. Tokom 2011, Intel Capital uložio je 526 miliona američkih dolara  u  158 investicija, sa oko 51 odsto stranog kapitala. Za više informacija, posetite www.intelcapital.com.

 

newsmaster