SES-5 obezbeđuje novi satelitski kapacitet mrežama sa višestrukim frekvencijama širom evrope, afrike i bliskog istoka

Pedesetprva SES letelica uspešno lansirana u orbitu

 

SES satelit takođe obezbeđuje podršku za Evropski navigacioni sistem (EGNOS) koji je osnovala Evropska komisija

 

Bajkonur, Kazahstan i Luksemburg – 10. jul 2012 – Kompanija SES S.A. (kotirana na berzama Euronext Paris i Luxembourg pod oznakom SESG) objavila je da je SES-5 satelit lansiran u svemir danas u 00:38:30 po bajkonurskom vremenu (20:38:30 po centralno evropskom vremenu i 14:38:30 EDT 9. jula 2012) na nosećoj raketi ILS PROTON Breeze M. Nakon misije koja je trajala 9 sati i 12 minuta, Breeze M Proton rakete uspešno je lansirao SES-5 satelit direktno u geostacionarnu orbitu.

 

Space Systems/Loral (SS/L), vodeći proizvođač komercijalnih satelita, napravio je SES-5 satelit za SES. Letelica, koja će biti pozicionirana na orbitalnoj poziciji od 5 stepeni istočno, ima 36 aktivnih Ku-band transpondera i do 24 aktivna C-band transpondera. SES-5 ima dva Ku-band signala, jedan koji opslužuje korisnike nordijskih i baltičkih zemalja i drugi za korisnike podsaharske Afrike, kao i dva C-band signala, jedan za pružanje usluga na globalnom nivou i drugi za pokrivanje Evrope, Afrike i Bliskog Istoka. Satelit ima i mogućnost Ka-band uplink-a, koji omogućava fleksibilne operacije između Evrope i Afrike. Satelit SES-5 napravljen je da pruži visoke performanse i široku pokrivenost za Direct-to-Home (DTH) usluge, pomorske komunikacije, GSM backhaul sisteme i VSAT aplikacije u Evropi, Africi i Bliskom Istoku.

Satelit SES-5 takođe ima L-band kapacitet za Evropski geostacionarni navigacioni sistem  (EGNOS). Sistem EGNOS koji je napravljena za Evropsku komisiju, pomaže u verifikovanju, poboljšavanju i izveštavanju o pouzdanosti i tačnosti navigacionih signala u Evropi.

 

Romain Bausch, predsednik i izvršni direktor kompanije SES rekao je: „Satelit SES-5 beleži drugo uspešno ILS-Proton lansiranje u 2012. godini i treći SES satelit koji isporučuje kompanija Space System/Loral u poslednjih deset meseci. Štaviše, satelit SES-5 obezbeđuje podršku za sistem EGNOS Evropske komisije. Ovo je 51. satelit koji postaje član globalne SES flote. Želeli bismo da se zahvalimo timovima Space Systems/Loral, ILS, Khrunichev i SES na posvećenosti koja je doprinela konačnom uspehu. Takođe želimo da se zahvalimo Evropskoj komisiji što nam je ukazala poverenje za pružanje podrške sistemu EGNOS. Nakon detaljnog orbitalnog testiranja, kompanija SES i njeni klijenti mogu da očekuju da će novi satelit SES-5 imati odličan satelitski kapacitet širom Evrope, Afrike i Bliskog Istoka.”

 

„Novo EGNOS lansiranje dokaz je da Evropska komisija želi da građanima i preduzećima u Evropi omogući najpouzdaniji signal sa najvećom mogućom tačnošću. Ovo će otvoriti nove poslovne prilike kako danas tako i u budućnosti, posebno kada EGNOS počne da posluje sa Galileom i kada Galileo postane aktivan u 2014″, rekao je potpredsednik Evropske komisije, Antonio Tajani, odgovorni za industriju i preduzetništvo.

 

„Partnerstvo između ILS i SES traje već 16 godina i počelo je kada je kompanija ILS Proton prvi put lansirala satelit kompanije SES, Astra F1. Od tada je ILS Proton lansirao 21 SES satelit koji pruža telekomunikacione usluge za korisnike širom sveta. Čast nam je što smo lansirali moćni SES-5 satelit uključujući EC kapacitet koji omogućava predstojeći razvoj L-band-a za sistem EGNOS u Evropi. Radujemo se svim budućim ILS Proton lansiranjima za kompaniju SES  i njihovom doprinosu floti”, rekao je Frenk Mekena, predsednik kompanije ILS.

 

Džon Seli, predsednik kompanije Space Systems/Loral rekao je: „Bilo nam je zadovoljstvo raditi sa kompanijom SES na ovom kompleksnom zadatku. Satelit SES-5 ima robusnu sposobnost za platformu 1300 obezbeđujući najviši nivo komunikacije i istovremeno obezbeđuje kapacitet za Evropsku komisiju. Čestitam svima na napornom radu a posebno timovima kompanija ILS, Khrunichev i SES na još jednom uspešno obavljenom zadatku.”

 

newsmaster