Procenat neželjene pošte dostiže vrhunac u avgustu

Prema izveštaju kompanije Kaspersky Lab, u avgustu je procenat neželjene pošte u i-mejl saobraćaju nastavio da opada i sada je u proseku oko 70,2 odsto, što je za 1,6 odsto manje nego u julu. Međutim, ovi podaci, koji su tipični za letnje mesece, ne znače da neželjena pošta predstavlja manju opasnost. Udeo zlonamernih priloga u okviru i-mejl saobraćaja porastao je značajno u julu, kada su zlonamerni dokumenti pronađeni u 4,5 odsto celokupnog i-mejl saobraćaja. Tokom avgusta je usledio blagi pad u broju zlonamernih priloga, ali su oni i dalje obuhvaćeni u okviru 3,9 odsto celokupnog i-mejl saobraćaja. Procenat lažnih poruka i i-mejlova koji reklamiraju lažnu firmiranu robu nastavlja da raste.

Spameri su u avgustu distribuirali i-mejlove u kojima su, pored sopstvene promocije, reklamirali i usluge koje pružaju druga sajber-kriminalna preduzeća. Jedan od njih je čak osmislio način da „zaradi“ novac koristeći kopije platnih kartica. Takođe, bilo je i i-mejlova koji nude bazu podataka sa adresama za distribuciju neželjene pošte u različite zemlje, obuhvatajući i one gde se neželjena pošta retko sreće, kao što je Iran.

Kina se vratila na vrh liste najvećih izvora neželjene pošte u avgustu 2012. godine. Bila je prva među top 20 zemalja, uz udeo od 31,5 odsto svih distribuiranih spamova. Nakon Kine, slede Sjedinjene Američke Države (15,7 odsto) i Indija (12,4 odsto). Kineski udeo u evropskoj neželjenoj pošti iznosio je 6 procentnih poena, što je doprinelo da  udeo drugih zemalja bude smanjen.

U avgustu je bilo velikih promena kada je u pitanju neželjena pošta u Evropi. Uprkos tome što i-mejlovi na temu finansija zadržavaju visok udeo, njihov broj je ipak značajno smanjen u odnosu na prethodni mesec (smanjenje od 21.5 procentnih poena). Neželjena pošta na engleskom jeziku postala je raznovrsnija u odnosu na prethodni mesec. Pored povećanog broja „farmaceutskih“ poruka (porast od 9.2 procentna poena), nepoželjni saobraćaj takođe sadrži i dosta i-mejlova koji reklamiraju kazino usluge (porast od 3.6 procentnih poena), kao i sadržaj za odrasle, koji čini oko 1,5 odsto celokupnog spam saobraćaja.

„Neželjena pošta je obično mnogo opasnija tokom leta – povećan je broj i-mejlova koji reklamiraju ilegalnu robu i šire zlonamerni kod. Istovremeno, spameri aktivno nude svoje usluge i usluge drugih predstavnika sajber-kriminalnog poslovanja. Dakle, zlonamerne spam aktivnosti dostižu svoj vrhunac u avgustu. U tom smislu, septembar bi trebalo da bude mirniji“, kaže Marija Namestnikova, viši analitičar za neželjenu poštu u kompaniji Kaspersky Lab.

Celokupni izveštaj o neželjenoj pošti za avgust 2012. godine dostupan je na: www.securelist.com

 

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveća kompanija koja se bavi proizvodnjom antivirus programa u Evropi. Pruža neka od, u svetu, najpoznatijih, momentalnih zaštita od IT bezbedonosnih pretnji koje obuhvataju viruse, spyware, crimeware, haking, fišing, i spamovanje. Kompanija je rangirana među  četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike. Proizvodi kompanije Kaspersky Lab pružaju superiorne rezultate u otkrivanju infestacije, kao i jedan od najbržih rokova odziva na nove izazove bilo da je reč o kućnim potrebama, MSP, velikim kompanijama ili mobilnom računarskom okruženju. Kaspersky® tehnologija je takođe korišćena širom sveta u prozvodima i uslugama vodećih industrijskih IT provajdera bezbedonosnih rešenja. Saznajte više na www.kaspersky.com . Za najnovije informacije o antivirusima, anti-spyware, anti-spam i drugim IT bezbedonosnim pitanjima i trendovima, posetite www.securelist.com.

 

newsmaster