Ericsson predstavio WebRTC brauzer za mobilne uređaje

Ericsson Research predstavio je prvi brauzer za mobile uređaje sa podrškom za WebRTC, nazvan „Bowser“. WebRTC je tehnologija zasnovana na istraživanjima i radu koji sprovode organizacije World Wide Web konzorcijum i Internet Engineering Task Force (IETF). Ove organizacije teže uspostavljanju standarda, interoperabilnog pristupa audio-video komunikaciji u relanom vremenu u brauzerima bez potrebe za instalacijom dodatnih plugin-ova.

Kristofer Dovstam, vođa istraživačkog tima u Ericsson Research-u, ti povodom rekao je: „Smatramo da je WebRTC veoma značajan deo budućih komunikacijskih rešenja u našoj industriji i drago nam je što će programeri širom sveta moći da probaju probnu verziju našeg  brauzera sa podrškom za WebRTC“.


Ericsson Research je aktivno uključen u proces standardizacije WebRTC-a kroz razvijanje prototipa implementacije novog standarda. Sa Bowser-om, programeri konačno mogu da počnu da eksperimentišu sa audio i video funkcionalnostima u realnom vremenu u mobilnim veb aplikacijama.

Bowser je već dostupan u vidu besplatne aplikacije koja se može preuzeti za iPhone, iPad i Android platformu.

 

Ericsson je vodeći svetski dobavljač telekomunikacionih usluga i tehnologija. Mi stvaramo „Umreženo društvo“ sa efikasnim real-time rešenjima koja nam omogućavaju da učimo, radimo i živimo slobodnije u održivim zajednicama širom sveta.

Mi obezbeđujemo servise, softver i infrastrukturu u IKT sektoru za mobilne operatore i druge industrije. Danas se više od 40% svetskog protoka mobilnih podataka obavlja putem Ericssonovih mreža i mi pružamo podršku operatorima koje imaju više od dve i po milijarde pretplatnika.

Poslujemo u 180 zemalja i zapošljavamo više od 100.000 ljudi. Kompanija je osnovana 1876. godine sa sedištem u Stokholmu u Švedskoj i registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New York. Prihod u 2011. godini je bio 226,9 milijarde SEK (35 milijardi dolara).

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress