Zaštita lozinki: nova tehnologija kompanije Kaspersky Lab otežava život sajber kriminalcima

U pokušaju da ukradu poverljive podatke, sajber kriminalci će se koristiti svakim dostupnim sredstvom, obuhvatajući specijalizovane maliciozne softvere koji presreću lozinke koje su korisnici uneli. Kompanija Kaspersky Lab se već može pohvaliti brojnim tehnologijama koje mogu da osiguraju poverljive informacije, a u septembru 2012. godine ova kompanija je primila ruski patent za novu tehnologiju zaštite lozinki. Nova tehnika može biti primenjena čak i na nestandardne metode unošenja, i za zaštitu unetih podataka pomoću raznih aplikacija i električnih uređaja.

Lozinke su osnovni alati koji se koriste za zaštitu informacija od neovlašćenog pristupa. Samo složene lozinke načinjene od najmanje deset karaktera mogu biti smatrane zaista jakim, a u praksi 34 odsto korisnika ne vodi računa o zaštiti i bira jednostavnije alternative kao što su “12345”, “password” i sl. Čak i složena lozinka, međutim, ne garantuje da će informacija biti potpuno sigurna – sajber kriminalci, na primer, mogu koristiti maliciozne softvere za praćenje korisnikovih unosa preko tastature (keyloggers) da bi presreli lozinku dok biva unošena u sistem. Da bi bili sprečeni ovakvi incidenti, današnjim korisnicima su potrebne moderne tehnologije koje štite podatke od presretanja.

Tehnologiju opisanu u patentu br. 2461869 razvio je ekspert Oleg Zaicev iz kompanije Kaspersky Lab i ona omogućava korišćenje specijalnih metoda unošenja kao što je vremenski razmak između unošenja dva simbola lozinke, pritiskanje tastera miša u određenom trenutku tokom unošenja lozinke, preklapanje pritisaka na tastere (kada pritisnemo novi taster dok i dalje držimo prethodni) itd. Ovakve nestandardne tehnike omogućavaju unošenje prethodno definisane kombinacije u lozinke, pa ako lozinka ima deset simbola, četiri možemo „otkucati“ pritiskanjem levog tastera miša u određeno vreme. U ovom slučaju korisnik unosi prva tri simbola, pritiska na miša da bi proizveo sledeća četiri, onda otkuca preostala tri karaktera. Tako bilo koji keylogger koji instaliraju sajber kriminalci može da presretne samo prva i poslednja tri simbola, što znači da lozinka ostaje sigurna.

Tehnologija predviđa dodavanje komponente koja bi upravljala nestandardnim metodama unošenja lozinki. Ovde, korisnici mogu individualno da konfigurišu željene metode unošenja i definišu koje će tačno simbole lozinke one zameniti. Ovo omogućava korisnicima da konfigurišu sopstveni sistem zaštite lozinki. Istovremeno, upravo patentirana tehnologija kompatibilna je sa svakom aplikacijom koja omogućava prozor za unos lozinki – od pozdravnog prozora u operativnom sistemu Windows do pretraživača i popularnih internet servisa. Tehnologija Kaspersky Lab može biti korišćena i za zaštitu drugih električnih uređaja, npr. za bezbedno unošenje PIN kodova na bankomatu ili mobilnom telefonu.

Od 1. oktobra 2012. portfolio Kaspersky Lab u Rusiji brojaće 64 patenata. Kompanija ima ukupno više od 120 patenata koje su izdale patentne vlasti u SAD, Rusiji, Kini i Evropi.

 

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveća kompanija koja se bavi proizvodnjom antivirus programa. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike. *. Tokom svoje petnaestogodišnje istorije kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu: www.kaspersky.com.

*Kompanija je ocenjena četvrta u svetu prema oceni kompanije IDC, za prihod od bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike, u 2010. godini. Ocena je objavljena u izveštaju kompanije IDC, Worldwide IT Security Products 2011-2015 Forecast i izveštaju 2010 Vendor Shares – u decembru 2011. godine. Izveštaj rangira prodavce softvera prema zaradi od prodaje bezbednosnih rešenja krajnjim korisnicima u 2010. godini.

newsmaster