Održan treći događaj Research@Intel Europe u čast desetogodišnjice istraživanja u Barseloni

Održan treći događaj Research@Intel Europe

u čast desetogodišnjice istraživanja u Barseloni

Dva glavna događaja kompanije Intel fokusirana na evropska istraživanja, razvoj i inovacije, događaj Research@Intel Europe i konferencija Intel European Research and Innovation Conference (ERIC), održani su u Barseloni, 22. i 23. oktobra 2012. Oba događaja okupljaju više od 400 delegata iz akademskih krugova, vlada, industije i medije.

 

Intel Labs Europe predstavlja istraživačke projekte na događaju Research@Intel Europe

Džastin Ratner, tehnološki direktor kompanije Intel i direktor centra Intel Labs, predstavio je projekat „Aspekti budućeg života“ koji obuhvata više od 15 inovativnih istraživačkih projekata centra Intel Labs Europe. Istraživački projekti će transformisati tehnologiju koja će promeniti način na koji živimo u narednih deset godina, od pametnih gradova, kuća, kancelarija, autoputeva, načina na koji kupujemo, komuniciramo i vozimo. Intel je takođe proslavio desetogodišnjicu istraživanja (Hall of Fame), stavljajući akcenat na ključne tehnologije kreirane u centru Intel Labs, a koje su se u proteklih deset godina našle u različitim proizvodima na tržištu.

Konferencija Intel European Research and Innovation Conference (ERIC)

Tema konferencije ERIC 2012 jeste: „Izgradnja pametnog, održivog i inkluzivnog društva kroz partnerstva iz oblasti istraživanja i inovacija”. Konferencija obuhvata veliki broj pojedinačnih fokusiranih oblasti, kao što su održivo povezani gradovi, kompjuterska arhitektura, socijalne inovacije i obezbeđivanje clouda i mobilnog računarstva u okviru samog događaja. Prisutni su bili u prilici da saznaju više o oblastima kojima se bave, razmene znanja sa drugim ekspertima, kao i da sarađuju sa predstavnicima akademskih zajednica, industrije, vlada i kompanije Intel.

 

Desetogodišnjica centra Intel Barselona

Intelov istraživački i razvojni centar u Barseloni ove godine slavi desetgodina postojanja. Smešten je u okviru univerziteta Universitat Politècnica de Catalunya i jedan je od članova osnivača centra Intel Labs Europe 2009. Centar Intel Barselona osnovan je 2002. i obavlja istraživanja u oblasti hardverske i softverske tehnologije namenjene budućim mikroprocesorima. Centar je doprineo dizajnu Intel Core procesora druge generacije, kodnog imena Sandy Bridge, i posebno je fokusiran na istraživanja u oblasti Tera-scale procesora koji se sastoje od velikog broja jezgara i poseduje mogućnost da obavlja veliki broj zadataka istovremeno.

 

Intel odaje priznanje fakultetu i studentima

Predstavnici univerzitetskog programa kompanije Intel odali su priznanje studentima osnovnih i doktorskih studija koji su postigli izuzetne rezultate u ranoj karijeri kroz sprovođenje vodećih, inovativnih istraživanja u oblastima koje su u vezi sa poslovnim interesima kompanije Intel u Evropskoj uniji, Švajcarskoj i Rusiji. Cilj ovih priznanja je da pomognu u unapređenju inovacija u ključnim oblastima tehnologije, kao i da bude razvijena mreža najboljih svetskih tehničkih talenata za potrebe budućih istraživanja kompanije Intel, i podstaknuto zapošljavanje i razvoj globalne ekonomije zasnovane na znanju. Pored toga što je prepoznala vrhunske talente odajući ova priznanja, kompanija Intel sarađuje i sa strateškim istraživačkim univerzitetima širom sveta kako bi proširili univerzitetske programe, uključuje se u ciljana istraživanja, sponzoriše inovativna takmičenja, i podstiče učešće studenata u istraživanjima kroz njihovo obrazovanje. Ovo su prestižni i visokokonkurentni programi sa ograničenim brojem fakultetskih priznanja i stipendija koje se dodeljuju jednom godišnje. Odabrani fakulteti i studenti koji prime ovu nagradu prepoznati su kao najbolji u svojim oblastima istraživanja.

 

Evropski studenti rešavaju realne probleme iz oblasti naučnog preduzetništva

Studentsko takmičenje iz naučnog preduzetništva koje traje 24 sata jedinstveno je iskustvo koje okuplja studente iz cele Evrope i daje im mogućnost da iskažu svoje preduzetničke veštine. Bivši učesnici Međunarodnog sajma za nauku i inženjerstvo kompanije Intel i programa Postignuća mladih-program mladih preduzetnika iz Evrope, otputovali su u Barselonu kako bi se takmičili. Spajanje mešovitih grupa od 32 mladih ljudi, neki sa iskustvom iz nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike, a ostali sa poslovnim i preduzetničkim iskustvima, pružilo je svestranu podlogu za rast i širenje studentskih pogleda. Imena pobednika objavljena su na takmičenju Research@Intel Europe/ERIC 2012 u Barseloni, 23. oktobra u 16:30 po lokalnom vremenu.

 

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

 

Intel, Thunderbolt, Atom i Intel logo zaštitni su znaci kompanije Intel u SAD-u i drugim zemljama.

newsmaster