Predstavljen Intel® SSD disk serije 335

SANTA KLARA, Kalifornija, 29. oktobar, 2012 – Kompanija Intel danas je najavila da počinje sa isporukom svog prvog SSD diska izrađenog u 20nm NAND fleš memorijskom procesu.

Novi Intel® SSD disk serije 335 (Intel® SSD 335 Series) koristi najmanju, najefektivniju višeslojnu NAND fleš ćeliju na tržištu, omogućavajući kompaniji Intel da svoju SSD seriju 300 izradi koristeći tehnologiju sledeće generacije. SSD diskovi nude korisnicima sveobuhvatno poboljšanje performansi računara koje ubrzavaju produktivnost aplikacija i drugih računarskih aktivnosti, kao što su surfovanje po internetu, gledanje filmova, video četovanje i pravljenje sadržaja.

Intel SSD serije 335 jeste SATA disk od 6 gigabita po sekundi (Gb/s) koji može da zameni tradicionalni, sporiji HDD disk i brže pristupi fajlovima i programima. Intel SSD 335 dolazi sa kapacitetom od 240 gigabajta (GB) i izvodi sekvencijalno čitanje od 500 megabajta po sekundi (MB/s) i sekvencijalni upis od 450 MB/s da bi obezbedio korisnicima spoj najsavremenijih performansi i kvalitet koji odlikuje Intel, po veoma povoljnoj ceni.

 

Ovaj proizvod je Intelov prvi SSD koji koristi najnoviju fleš  memoriju NAND od 20nm koju je razvila kompanija IM Flash Technologies (IMFT). Ova 20nm IMFT NAND memorija je najavljena prošlog aprila, a počela je da biva isporučena od decembra 2011. Ona koristi novu strukturu ćelije koja omogućava agresivinije ćelijsko skaliranje u odnosu na konvencionalne arhitekture. Memorija 20nm 64Gb NAND koristi planarnu ćelijsku strukturu da prevaziđe uobičajene poteškoće koje prate naprednu tehnologiju, omogućujući performanse i pouzdanost na istom nivou kao i prethodna 25nm generacija. Planarna ćelijska struktura uspešno eliminiše ograničenja u proširivanju uslovljena standardnom NAND floating gate ćelijom, integrišući prvi Hi-K/metal gate stack u NAND produkciji.

 

„Intel SSD 335 disk koristi tehnologiju planarne ćelije Hi-K/metal gate, koja prevazilazi ograničenja u proširivanju NAND procesa kako bi obezbedio najmanju NAND ćeliju i jezgro u industiji,” izjavio je Rob Kruk, potpredsednik kompanije Intel i generalni direktor grupe Intel Non-Volatile Memory (NVM) Solutions Group. „Pomerajući tehnološke granice i koristeći inovacije, Intel može da nastavi da usavršava SSD tehnologiju i obezbedi uštedu svojim korisnicima.”

 

Intelova serija SSD 335 nudi vrhunske performanse, kvalitet i cenu. Mereći nasumične izlazno/ulazne operacije po sekundi (IOPS) uz 4KB IOPS, Intelova serija SSD 335 diskova čita do 42.000 operacija u sekundi i ispisuje do 52.000 operacija u sekundi. Dostupan u 2,5-inčnom okviru sa 9,5mm debljine, SSD disk predstavlja brzu zamenu za konvencionalni HDD disk. Intelova serija SSD 335 od danas je dostupna širom sveta i ima trogodišnju garanciju.

 

Besplatan softver Intel® SSD Toolbox sa Intel® SSD Optimizerom dostupan je kupcima Intelovog SSD diska i obezbeđuje korisnicima operativnog sistema Microsoft Windows* moćan set upravljačkih, informatičkih i dijagnostičkih alata koji pomažu da bude održana bezbednost i performanse diska. Dostupan na 11 jezika, softver Intel® SSD Toolbox je takođe pogodan i za Windows* 8. Da bi proces instaliranja bio lakši, svi Intel SSD korisnici mogu da preuzmu besplatan softver Intel® Data Migration Software koji pomaže prebacivanje čitavog sadržaja prethodnog diska za skladištenje na bilo koji Intel SSD.

 

Za više informacija o Intel SSD diskovima posetite www.intel.com/go/ssd ili pratite Intel SSD na Tviteru (@intelssd) ili Fejsbuku (www.intel.com/go/ssdfacebook ili communities.intel.com).

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster