Fer-plej: Bezbednosni saveti kompanije Kaspersky Lab za gejmere

23. decembar, 2014.

Kompanija Kaspersky Lab trenutno ima rekordan broj od 4 miliona različitih programa protiv zloćudnih softvera specijalno napravljenih za gejmere. Kao i bilo ko drugi na mreži, gejmeri mogu da budu žrtve krađe podataka, preuzimanja naloga i raznovrsnih prevara tipa socijalnog inženjeringa i „pecanja“, ali oni takođe dodatno brinu o zaštiti likova iz igre i profila koje mogu obrisati „bagovi“, eksterne aplikacije ili zloćudne aktivnosti.

Taktika koju sajberkriminalci najčešće koriste u svetu igrica na Internetu jeste, naravno, socijalni inženjering – posebno “pecanje”. Na primer, sajberkriminalci prizivaju imena iz sveta poznatih igara i očajnički pokušavaju da namame gejmere na svoje lažne veb sajtove kako bi došli do šifara za registrovane naloge.

Preporuke stručnjaka o zaštiti sebe i svog alter-ega u igri od napada sajberkriminalaca na prvi pogled deluju očigledno, ali u praksi su se više puta pokazale kao efektivne.

  • Nemojte da klikćete ili otvarate ponude koje deluju nestvarno dobro, bez obzira na to da li dolaze preko i-mejla ili na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk i Tviter. Ako gledate ponudu koja deluje zvanično, proverite da li je pošiljalac siguran pre otvaranja linka ili odavanja podataka. Ako sumnjate, kontaktirajte zvanično registrovanu kompaniju koja je pomenuta u ponudi.

  • Koristite jake šifre i smislite različite šifre za svaki pojedinačni nalog. Razmislite o tome da počnete da koristite alat za upravljanje šiframa kako biste uživali u lakoj i pouzdanoj zaštiti.

  • Budite oprezni kada se sprijateljujete u sajberspejsu, posebno u gejmerskim četovima.

  • Preuzimajte igrice samo od ovlašćenog preprodavca. Ako nelegalno preuzimate igricu, pored rizika da ćete prekršiti zakon, možete i da preuzmete zloćudni softver zato što napadači često kriju zloćudne fajlove u samoj igrici.

  • Koristite kvalitetnu zaštitu. Postoji toliko zloćudnih softvera koji napadaju gejmere da vam je potrebna zaštita od svih njih. Na primer, Kaspersky Internet Security – Multi Device 2015 sadrži najnovije tehnologije za otkrivanje i blokiranje zloćudnih programa – posebno protiv „pecanja”, zatim automatsku sigurnost protiv zloupotrebe, virtuelnu tastaturu za unos korisničkog imena i šifre i mnoge druge funkcije. Takođe, uključen je poseban gejmerski mod koji radi uz najmanje smetnji i potrošnje resursa sistema i isključuje notifikacije čim se pokrene igrica.

Pred božićne i novogodišnje praznike, kompanija Kaspersky Lab ima posebnu ponudu za onlajn gejmere. Potrošači koji kupe Kaspersky Internet Security – multi-device 2015 u specijalnoj promotivnoj kutiji u maloprodaji ili onlajn prodavnicama dobiće specijalan poklon besplatno – špil igračkih karata za igru HearthStone koje proizvodi Blizzard. Hearthstone je besplatna digitalna strategijska igrica u kojoj svako može da uživa. Igrači mogu da izaberu jednog od devet epskih junaka iz igrice Warcraft i onda se smenjuju u igranju karata iz svojih prilagođenih špilova kako bi bacilli moćne čini, koristili impresivna oružja ili moći ili prizvali snažne likove da pobede njihove protivnike.

Ponuda važi od decembra do februara širom Latinske Amerike (Brazil, Meksiko, Gvatemala, Salvador, Kosta Rika, Nikaragva, Honduras, Panama, Kolumbija, Peru, Čile, Bolivija), Bliskog Istoka, Turske i Istočne Evrope (Balkan, Poljska, Grčka, Češka, Rumunija).

newsmaster