Fišing napadi dostižu rekord

Fišing je sada podmukliji nego ikada ranije. Napadači su razvili profesionalne načine krađe korisničkih podataka preko lažnih sajtova, imejl poruka i servisa za instant poruke. Kompanija Anti-Phishing Working Group, koja objavljuje redovne izveštaje o razvoju fišing napada, otkriva da trenutno postoji više fišing sajtova nego ikada ranije, a većina njih je usmerena na krađu novca.

Rezultati za prvi kvartal 2012. pokazuju da protiv fišinga nikada do sada nije bila vođena ovako agresivna borba. Samo u februaru, kompanija Anti Phishing Working Group otkrila je skoro 57.000 fišing sajtova, što je preteći mesečni rekord. Sajber kriminalci su zloupotrebili skoro 400 različitih imena brendova kako bi im korisnici otkrili poverljive informacije. Finansijski sektor je meta više od 38 odsto napada, a većina njih ima za direktan cilj krađu podataka korisničkih naloga. Ostalih 21,5 odsto napada takođe je izvršeno radi krađe novca, ciljajući platne sisteme kao što je PayPal. Ostali sektori imali su manje napada, ali njih ne bi trebalo nikako zanemariti. Oko 6 odsto fišing napada, na primer, usmereno je na društvene mreže.

Zaštita od fišing napada

Prvoklasnu zaštitu od fišing napada nude paketi kao što je Kaspersky Internet Security 2013. Ovaj softver koristi napredne anti-fišing tehnologije za zaštitu celog digitalnog identiteta korisnika. On unapred identifikuje lažne internet adrese i koristi informacije u realnom vremenu iz cloud sistema kako bi zaštitio korisnike od prevara koje podrazumevaju unošenje poverljivih podataka na fišing sajtovima.

-//-
Kompanija Kaspersky Lab je predstavila novi onlajn kutak za novinare Kaspersky Lab Newsroom Europe (http://newsroom.kaspersky.eu/), namenjen novinarima širom Evrope. Posebno je dizajniran da odgovori na brojne zahteve medija, omogućavajući novinarima da na lakši način pronađu informacije o proizvodu ili kompaniji, činjenice i brojke, fotografije, video i audio fajlove, kao i PR kontakte.

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveća privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom antivirus programa. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike*. Tokom svoje petnaestogodišnje istorije, kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća i velike kompanije. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu www.kaspersky.com.

* Kompanija je ocenjena četvrta u svetu prema oceni kompanije IDC, za prihod od bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike, u 2011. godini. Ocena je objavljena u izveštaju kompanije IDC, Worldwide IT Security Products 2012-2016 Forecast i izveštaju 2011 Vendor Shares – u julu 2012. godine. Izveštaj rangira prodavce softvera prema zaradi od prodaje bezbednosnih rešenja krajnjim korisnicima u 2011. godini.

newsmaster