Nikon – JA SAM U LISABONU

Predstavljamo vam Lisabon kakav do sada sigurno niste videli. Doživite magičnu prestonicu Portugalije snimljenu najnovijim Nikon fotoaparatima na potpuno nov i nesvakidašnji način.

Aprila ove godine kompanija Nikon organizovala je dvodnevni boravak u Lisabonu kako bi na ulicama ovog prelepog grada testirali najnovije modele fotoaparata, moćni DSLR D7100 i Coolpix A, prvi kompaktni fotoaparat DX formata.

Lisabon, grad na obali Atlantika, prestonica nekada moćnog kolonijalnog carstva, okupan mirisom mora i šarenilom boja pruža neverovatnu priliku za fotografisanje tokom čitavog dana i noći. Ovo je jedan od najstarijih gradova na svetu, što arhitekturu ovog grada čini veoma posebnom i privlačnom za fotografisanje. Lisabon je bio pravi izbor, a fotografisanje u ovom gradu više nego inspirativno. Verovatno malo poznato široj javnosti u blizini Lisabona se nalazi i najzapadnija tačka Evrope, u mestu zvanom “Cabo de Roca”, gde kao dokaz da ste bili možete ovekovečiti sertifikatom i zvaničnim pečatom.

Centralni gradski trg se nalazi na početku ulice “Rua Augusta”, a od njega se širi mreža uskih krivudavih ulica nalik onim mediteranskim. Lisabon je smešten na više brežuljaka pa je potrebno dosta snage kako biste se prošetali kroz šire gradsko jezgro. Upravo u ovakvim okolnostima Nikon Coolpix A je pokazao svoje pravo lice i puno mogućnosti. Kompaktni fotoaparat sa DX senzorom upakovan u metalno kućište, omogućio nam je da neprimećeno priđemo ljudima i fotografišemo, a kao rezultat dobijemo fotografije izvanrednog kvaliteta čak i u uslovima veoma slabog svetla. Ulična fotografija je dobila potpuno novi smisao kada smo isprobali ovaj moćni model u akciji. Idealan za uličnu fotografiju zbog svoje prenosivosti i odlične ISO osetljivosti, ovaj model je idealan i za eksperimentisanje. Priliku da testira nove Nikon modele je imao i naš poznati bloger Istok Pavlović koji je Nikon Coolpix A upotrebio na interesantan način kako bi napravio nekoliko nezaboravnih Cinemagraph-a.

Jedan od simbola ovog grada su svakako tramvaji. Imali smo priliku da se provozamo centralnim gradskim ulicama u starim tramvajima koji su danas samo turistička atrakcija. Koliko god je za sve nas koji smo testirali ove nove modele bila atraktivna vožnja ovim tradicionalnim lisabonskim prevoznim sredstvom toliko su tramvaji puni fotografa naoružanih do zuba Nikon foto-opremom bili atrakcija za stanovnike Lisabona.

Okean i Lisabonska obala su omiljena destinacija surfera širom sveta, a odlazak na plažu u 6.30h je bio i više nego izazovan za fotografisanje. Bilo je zanimljivo gledati surfere izmešane sa velikim brojem fotografa naoružanih novim modelom D7100 sa objektivima različitih veličina. Ovaj moćni DSLR spada u one modele koji se nalaze na samom prelazu između fotoaparata DX i FX formata. Kvalitet bismo jedino mogli da okarakterišemo kao neprikosnoven. Sve sto ste ikada poželeli od jednog dobrog DSLR-a se sada nalazi u ovom fantastičnom modelu.

Noćni život Lisabona je zaista nešto što vam celokupnom doživljaju dodaje još jednu magičnu notu. Zvuk Fada, tradicionalne portugalske muzike odjekuje skoro celim gradom kroz uske kaldrmske ulice pune kafića i restorana, pogotovo u četvrti zvanoj “Bairro Alto” koja živi za Fado muziku.

Hrana je nešto čemu se morate prepustiti i probati sve. Često ćete tek kada probate određeno jelo shvatiti šta zapravo jedete, pošto Portugalci imaju prilično neobičan i zanimljiv ukus. Najčešće se služi riba, sto je svakako razumljivo, ali su začini i kombinacije priloga veoma interesantni. Jedno od najpoznatijih mladih vino je “Vino verde”, dok tradicionalno piće “Ginjinha” (liker od višnje) možete popiti gotovo na svakom ćošku. Svakako vam savetujemo da probate i čuvene “sardinhas assadas” sardine sa grila u kojima svi vrlo rado uživaju uz ukus poznatog vina “Porto”.

  

Ljudi na ulicama su i više nego raspoloženi i voljni da vam pomognu, a obradovaćete ih ako izgovorite po neku reč na portugalskom.

Na ovom mestu je zaista neophodno da priču o Lisabonu obogatimo onim zbog čega smo na put i krenuli, a to su dobre fotografije. Predlažemo vam da sa nama prošetate ovim lepim gradom: http://nikonklub.rs/lisabon

Nepropustite da pogledajete i fantastične radove Istoka Pavlovića koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušne: http://istokpavlovic.com/razno/lisabon/

Nikon Srbija