Spam u Maju 2013: Kompanija Microsoft “zlatna karta”spamera

Kaspersky Lab
Kaspersky Lab

 

Tokom maja, procenat spama u e-mail pošti je smanjen za 2.5 procentualna poena i iznosio je 69.7%. Eksperti kompanije Kaspersky Lab primetili su blagi porast udela fišing e-mail poruka u odnosu na april, dok su štetni sadržaji detektovani u 2.8 odsto e-mail poruka, što je uvećanje od 0.4 procentualna poena u odnosu na prethodni mesec. U nastojanju da ubede kroisnike da otvore zaražene priloge, spameri imitiraju legitimne notifikacije najpopularnijih internet servisa i logističkih kompanija kao što su Amazon, UPS ili Western Union. Kao što je očekivano, društvene mreže ostale su prefirano tlo na kojem fišeri love svoje žrtve.

 

Većina svetskog spama dolazi iz dve zemlje – Kine (21.4%) i Amerike (16.3%). Južna Koreja plasirala se na treće mesto i njen udeo je dosegao 12% u maju.

 

Spameri su nastavili da eksploatišu nacionalne praznike u Americi – Dan majki i Dan sećanja- kako bi reklamirali proizvode i servise. Nakon Dana zaljubljenih, Dan majki je praznik sa najviše aktivnosti u spam mailingu, a kvalitet spama je dramatično unapređen u prethodnih nekoliko dana i nedelja.

 

Naši eksperti upozoravaju da nije sav spam vezan za ove praznike bezazlen – lični podaci korisnika, uključujući i podatke za logovanje na bankovne račune, mogu biti glavna meta spamera. Na primer, značajan broj fišing poruka poslatih u maju predstavljao se kao  da je poslat u ime službe za podršku klijentima kompanije Microsoft, sa specifičnim zadatkom da ukrade lične podatke.

 

Poruke, koje na prvi pogled izgledaju kao da dolaze sa savršeno legitimnog microsoft.com domena, najavljuju korisniku da će registracioni kredencijali “Microsoft Windows” operativnog sistema biti suspendovani jer korisnik nije ažurirao softver. Da bi se to sprečilo, korisnik mora slediti link u e-mailu da bi izbegao blokiranje sistema. Svi oni koji su naseli na tu prevaru i kliknuli na link, završili su na fišing sajtu koji je osmišljen da im preuzme lične podatke.

 

Druga masovna prevara uključivala je obavest o pobedi u nepostojećoj lutriji koju je navodno organizovala kompanija Microsoft. U nekim e-mail porukama, prevaranti su poslali obaveštenje o navodnom dobitku i tražili od korisnika da ih kontaktira za više informacija. Druga poruka je sadržala obećanje pozamašne sume novca, a tražila uplatu malog iznosa kako bi se pokrili troškovi obrade dobitka.

Kako letnji praznici počinju, eksperti predviđaju dodatno povećanje broja lažnih notifikacija poslatih navodno od strane poznatih kompanija.

 

“Savetujemo oprez, ukoliko primate notifikaciju sa bilo kojeg servisa. Nemojte zaboraviti da zvanične poruke nikad neće tražiti od korisnika da unesi u potvrde podatke svog bankovnog računa preko linka koji se nalazi u e-mail poruci. Takođe, nikada neće ni pretiti blokadom korisničkog naloga. Nikada nemojte kliknuti na link koji je vaš antivirisuni program ili pretraživač sam blokirao. Obratite pažnju na linkove u poruci, Ukoliko on govori da vas vodi na nezvanični sajt, ili drugačiju adresu od deklamovane, to je prilično siguran znak da je u pitanju fišing poruka. Ukoliko imate bilo kakve sumnje u autentičnost e-mail poruka, kontaktirajte korisničku podršku organizacije koja vam je navodno poslala poruku i otkrijte da li je zaista poslata od te organizacije,” kaže Darya Gudkova, direktor odeljenja Content Analysis & Research kompanije Kaspersky Lab.

 

Integralan verzija izveštaja o smapmu u Maju 2013. godine dostupna je na adresi securelist.com.

 

 

Korisni linkovi

O kompaniji Kaspersky Lab

 

Kaspersky Lab je najveći svetski privatni prodavac bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike. * Tokom svoje petnaestogodišnje istorije kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća i velike kompanije. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu: www.kaspersky.com.

 

newsmaster