Ericsson redefiniše tržište malih baznih stanica

ericsson_logoKompanija Ericsson (NASDAQ: ERIC) predstavlja mobilnu baznu stanicu koja je dovoljno mala da staje u šaku a koja obezbeđuje signal za grupu ljudi u zatvorenom prostoru. Revolucionarno rešenje oblika diska nazvano je Ericsson Radio Dot System, a kreirano je za različite situacije u kojima je potrebno u zatvorenom prostoru obezbediti kvalitetan pristup mobilnoj širokopojasnoj mreži i prenos glasa.

Zatvoreni prostori predstavljaju poseban izazov za mobilne operatore koji žele da obezbede stabilan signal. Postojeća rešenja su uglavnom usmerena na prenos glasa i ne zadovoljavaju sve veće zahteve vezane za upotrebu aplikacija. Pokrivanje većeg dela zgrade signalom predstavlja izazov, kako zbog visokih troškova, tako i zbog ograničene skalabilnosti.

Ericsson Radio Dot System je kompaktno i fleksibilno rešenje. Uređaj je težak svega 300 grama, nastao je nakon dve godine istraživanja i razvoja, a koristi 14 patenata. Odlikuje ga revolucionarna „dot“ antena koja korisnicima isporučujue mobilni širokopojasni signal. Zbog male veličine i skalabilnosti, ovaj uređaj zadovoljava potrebe različitih tipova korisnika sa srednjim ili velikim prostorijama, a ima potencijal da zadovolji potrebe operatora koji žele da ponude kompletno rešenje za zatvorene prostore.



Dot uređaji se sa baznom stanicom povezuju preko standardnog LAN kabla, putem kojeg dobijaju i struju. Radio Dot System koristi prednosti vrhunskih mogućnosti Ericssonovih baznih stanica. Instalacije i nadogradnje su jednostavne, što omogućava brzo reagovanje na rastuće potrebe za kapacitetom i pokrivenošću. Zahvaljujući tome, korisnički ugođaj je konzistentan, dok je mreža unutar prostora čvrsto vezana sa spoljašnjom mrežom. Ericsson Radio Dot System podržava integraciju sa Ericssonovom Wi-Fi ponudom što omogućava funkcije poput preusmeravanja saobraćaja u realnom vremenu kako bi korisnici dobili najviši kvalitet usluge putem Wi-Fi i 3G mreža.

Johan Wibergh, direktor Ericssonove poslovne jedinice za mreže, kaže: „Uz Radio Dot System olakšavamo ostvarivanje dobre pokrivenosti u zatvorenom prostoru. Dot je najekonomičnije i beskompromisno rešenje za izazove sa kojima se naši korisnici suočavaju. Uređaj je mali, ali se sistem može skalirati do praktično neograničenog kapaciteta, lako se instalira, spreman je za buduće tehnologije i u potpunosti se integriše sa postojećim mobilnim mrežama.“

Za ovaj uređaj su mobilni operatori iz SAD već iskazali interesovanje. Kris Rinne, viši potpredsednik za planiranje mreže i proizvoda, AT&T Services, kaže: „Male bazne stanice su ključna komponenta našeg projekta za unapređenje mreže jer stalno tražimo načine da unapredimo mobilno korisničko iskustvo. Pružanje odličnog bežičnog signala u zatvorenom prostoru može predstavljati i tehnički i logistički izazov. Rešenje kao što je Ericsson Radio Dot System daje nam još jedan način za rešavanje tog izazova.“

Ken Rehbehn, glavni analitičar, Yankee Group, kaže: „Skromne dimenzije koje omogućavaju rešavanje izazova instalacija u zatvorenom prostoru na moderan i zadivljujuć način, biće rado dočekana u velikom broju kompanija i poslovnih zgrada. Ericsson Radio Dot System koristi postojeću žičnu infrastrukturu da smanji prepreke i troškove instalacije, a pošto koristi Ericssonovu standardnu arhitekturu, pruža napredan set funkcija bez pravljenja kompromisa sa budućim razvojem.“

Radio Dot System bi trebalo da bude komercijalno dostupan krajem 2014. godine.

DODATNI MATERIJALI

Materijal za medije – fotografije u visokoj rezoluciji, infografik i video snimak predstavljanja pogodan za emitovanje – potražite na adresama www.ericsson.com/press i youtube.com/ericsson

Više informacija o proizvodu potražite na adresi: www.ericsson.com/ourportfolio/products/radio-dot-system

Ericsson je svetski lider u domenu telekomunikacionih usluga i tehnologija. Mi stvaramo „Umreženo društvo“ sa efikasnim real-time rešenjima koja nam omogućavaju da učimo, radimo i živimo slobodnije u održivim zajednicama širom sveta.

Mi obezbeđujemo servise, softver i infrastrukturu u IKT sektoru za mobilne operatore i druge industrije. Danas se više od 40% svetskog protoka mobilnih podataka obavlja putem Ericssonovih mreža i mi pružamo podršku operatorima koje imaju više od dve i po milijarde pretplatnika.

Poslujemo u 180 zemalja i zapošljavamo više od 110.000 ljudi. Kompanija je osnovana 1876. godine sa sedištem u Stokholmu u Švedskoj i registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New York. Prihod u 2012. godini je bio 227,8 milijarde SEK (33.8 milijardi dolara).

www.ericsson.com
www.ericsson.com/news
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/ericsson
www.youtube.com/ericsson

newsmaster