Smanjena softverska piraterija u Srbiji

Procenat softverske piraterije u oblasti personalnih računara u Srbiji tokom 2008. godine beleži pad od 2% u odnosu na 2007. godinu. U istom periodu, polovina zemalja u kojima je rađena studija beleži pad, dok samo 15% zemalja beleži porast piraterije. Gubici privrede, tokom 2008. godine, koji su posledica softverske piraterije u Srbiji porasli su na 99 miliona USD.

Ovo su rezultati šeste godišnje studije o softverskoj pirateriji, koju je danas objavila BSA (Business Software Alliance), međunarodna organizacija koja predstavlja softversku industriju. Studija obuhvata 110 zemalja i nezavisno je sprovedena od strane IDC, firme koja je svetski lider u oblasti istraživanja tržišta i predviđanja u oblasti informacionih tehnologija.

„Ovaj izveštaj pokazuje naš uticaj u nastojanjima da dodatno smanjimo softversku pirateriju u Srbiji“ izjavio je advokat Dragomir Kojić, pravni zastupnik BSA u Srbiji. „Vrlo je važno da u ovim nesigurnim vremenima preduzeća ne izbegavaju svoje obaveze koristeći nelegalan softver, jer ovo povećava negativne uticaje, pre svega na njihovo poslovanje a zatim i na njihove korisnike i lokalnu i globalnu ekonomiju“.

Tokom poslednjih pet godina, koliko se analizira softverska piraterija i od kada traju aktivnosti BSA u Srbiji, postoji stabilan trend godišnjeg smanjenja stope piraterije u iznosu od 2%, osim u 2004. godini. Na ovaj trend svakako ključni uticaj imaju aktivnosti BSA kao i angažovanje državnih službi i predstavnika lokalne IT industrije. Zajedničke akcije na edukaciji tržišta, stvaranju i sprovođenju efikasne zakonske regulative značajno utiču na kreiranje stabilnog poslovnog okruženja.

Pored gubitaka koje trpi softverska industrija uticaji softverske piraterije su mnogo veći. U studiji koju je u januaru 2008. godine objavio IDC, navodi se da smanjenje softverske piraterije može dovesti do otvaranja više hiljada novih radnih mesta, ukupnog jačanja ekonomije i povećanja prihoda od poreza od usluga na lokalnom nivou.

|Search: Find More About Smanjena softverska piraterija u Srbiji|