Ericssonova rešenja za prenos UHDTV sadržaja

Kako se zahtevi korisnika za sadržajem visoke rezolucije stalno povećavaju, proizvođači su krenuli sa predstavljanjem modela televizora sa podrškom za novi Ultra High Definition (UHDTV) format. Na seminaru Evropske radiodifuzne unije (EBU), kompanija Ericsson predstavila je rešenja nove generacije za distribuciju UHDTV sadržaja koja su idealna za prenose sportskih dešavanja uživo kao i drugog dinamičnog video sadržaja.

Centralni deo ovog UHDTV rešenja je Simulsync tehnologija sinhornizacije levog i desnog kanala kod 3D fidova. U ovom slučaju UHDTV 4Kp25 fid je podeljen na četiri 1080p25 kvadranta, sinhrono enkodovani i distribuirani u MPEG-4 AVC formatu. Takođe, tokom seminara Ericsson je predstavio MPEG-4 AVC 4:2:2 10 bit sistem koji omogućava 4Kp50 distribuciju sadržaja.

Ericsson je više puta sarađivao sa EBU-om na prenosima Olimpijskih igara u Pekingu i Londonu, Tur De Fransa kao i teniskih turnira poput Roland Garosa i Vimbldona.

Uporedo sa prezentacijom UHDTV rešenja, Ericsson je predstavio svoje novo Broadcast Services business odeljenje koje je izgrađeno na dugogodišnjoj ekspertizi, koju kompanija Ericsson poseduje na ovom polju, kao i iskustvu Technicolorovog Broadcast Services odeljenja koje je Ericsson kupio prošle godine.

Kao potvrdu napora i dobrih rešenja u domenu distribucije TV sadržaja, kompanija Ericsson dobila je značajnu nagradu u kategoriji “Best Cloud or CDN Service Delivery” koja se dodeljuje na prestižnoj manifestaciji TV Connect Industry Awards.

O Eriksonu

Erikson je vodeći svetski dobavljač telekomunikacionih usluga i tehnologija. Mi stvaramo „Umreženo društvo“ sa efikasnim real-time rešenjima koja nam omogućavaju da učimo, radimo i živimo slobodnije u održivim zajednicama širom sveta.

Mi obezbeđujemo servise, softver i infrastrukturu u IKT sektoru za mobilne operatore i druge industrije. Danas se više od 40% svetskog protoka mobilnih podataka obavlja putem Eriksonovih mreža i mi pružamo podršku operatorima koje imaju više od dve i po milijarde pretplatnika.

Poslujemo u 180 zemalja i zapošljavamo više od 110.000 ljudi. Kompanija je osnovana 1876. godine sa sedištem u Stokholmu u Švedskoj i registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New York. Prihod u 2012. godini je bio 227,8 milijarde SEK (33.8 milijardi dolara).

 

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress

 

newsmaster