Volframova „mašina za izračunavanje znanja“ proradila

Posle najavljenog probnog rada upriličenog preko vikenda Wolfram Alpha je i zvanično proradio u ponedeljak 18. maja, uz obećanje da će mrežno pretraživanje uputiti u sasvim novom smeru.

Wolfram Alpha se zapravo smatra mašinom za izračunavanje znanja, a ne pretraživačem, i od njega se očekuje da će promeniti način na koji ljudi koriste podatke sa svetske mreže. Naslovna strana mu izgleda kao i strana klasičnog pretraživača poput Googlea, ali se ponaša kao džinovski kalkulator koji je utoliko korisniji ukoliko mu se postavljaju pitanja matematičke i naučne prirode.

Umesto da ljude upućuje na druge strane na kojima će naći ono što traže, ova najnovija alatka na zadata pitanja daje direktne odgovore. Delo je britanskog fizičara i matematičara, doktora Stivena Volframa, koji poslednjih 30 godina živi u SAD.

Wolfram Alpha je prvi put predstavljen krajem aprila i od tada je započelo javno demonstriranje njegovih mogućnosti a pojedinci su dobili priliku i da mu postave pitanja. Rezultati su umesto spiska Internet strana na kojima se možda nalazi odgovor obično bili u obliku strane sa odgovorom i uređenim i objašnjenim podacima.

Na primer, ukoliko biste upitali kakvo je vreme u Beogradu dobili biste grafikon prosečnih temperatura, padavina i ostalih meteoroloških podataka, kao i trenutnu temperaturu.

Wolfram Alpha do odgovora dolazi zahvaljujući podacima iz baza koje je pripremilo osoblje kompanije Wolfram Research, programa Mathematica i pet centara za obradu podataka sa preko 10.000 procesora. Osmišljen je tako da mu se mogu postaviti pitanja o poznatim činjenicama ili takva koja će generisati nove informacije. U stanju je da odgovori na komplikovane matematičke upite, iscrta statističke podatke i prikaže grafikone.

Na demonstraciji održanoj nedelju dana ranije na Harvardu, Stiven Volfram je rekao da je cilj ovog projekta da se stručno znanje učini dostupnim svima, svuda i u svako vreme. Volfram je tom prilikom, a i u kasnijim obraćanjima javnosti, istakao da njegova nova mrežna alatka neće biti „ubica“ Googlea, već dodatni način za dobijanje više informacija s Interneta.

Finalno testiranje i podešavanje sistema pre zvaničnog puštanja u rad, započeto je prošlog petka po američkom vremenu i nastavilo se preko vikenda uz direktan prenos preko Interneta.

Zanimljivo je da su tvorci Wolframa Alpha pripremili svoju alatku da na duhovita pitanja i ona koja nemaju odgovor, odgovori istom merom, tj. jednako duhovito ili s podacima koji su shvatljivi jedino u svetlu popularne kulture.

Na pitanje „šta je to 88 milja na sat“ dobija se odgovor da je to brzina koju vozilo iz filma „Povratak u budućnost“ mora da postigne da bi putovalo kroz vreme.

Ispostavilo se da Wolfram Alpha zna i odgovor na pitanje o životu, svemiru i svemu ostalom (odgovor je 42, što je dobro poznato svim čitaocima knjige Daglasa Adamsa, Autostoperski vodič kroz galaksiju) kao i koliko puteva čovek mora da prođe pre nego što se može nazvati čovekom (ovo se ne može izračunati, ali svejedno ćete dobiti odgovor da je to „duvanje u vetar“, saglasno mišljenju Boba Dilana).

|Search: Find More About Volframova „mašina za izračunavanje znanja“ proradila|