Sedmi rođendan najmlađeg evropskog registra

RNIDS-7godinaRegistar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) 8. jula obeležava sedam godina rada, kao najmlađi evropski nacionalni internet registar. Svi ostali evropski registri, osim crnogorskog, osnovani su devedesetih godina prošlog veka.

Osnivačka skupština RNIDS-a održana je 8. jula 2006. u Beogradu, uz učešće 34 predstavnika firmi, organizacija i ustanova iz oblasti telekomunikacija, državne uprave, visokog obrazovanja i nevladinog sektora. RNIDS je stručna, nevladina i nedobitna Fondacija obrazovana radi upravljanja nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ. Danas RNIDS ima 60 suosnivača i 38 ovlašćenih registara, a trenutno je registrovano oko 80.000 naziva .RS domena, kao i oko 5.500 naziva .СРБ domena, u ukupno 14 domenskih prostora.

RNIDS je stalno otvoren za pristupanje novih suosnivača, koji tako stiču priliku da utiču na razvoj srpskog internet prostora, kao i da sarađuju sa značajnim domaćim i inostranim internet profesionalcima (posetite: www.rnids.rs/pristupanje). Vizija razvoja RNIDS-a je da postane vodeći regionalni nacionalni internet registar, uz stalni rast broja registrovanih naziva nacionalnih domena. Već danas, RNIDS ima iskustvo i resurse da pruži know-how usluge slabije razvijenim nacionalnim registrima u okruženju.

U proteklih nekoliko godina RNIDS je uspostavio dva značajna oblika saradnje sa lokalnom internet zajednicom, koji se ponavljaju svake godine. Program podrške projektima popularizacije Interneta, skraćeno 4PI, je godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje internet projekata realizovanih na jednom od nacionalnih internet domena (posetite: www.4pi.rs). Dan internet domena Srbije – DIDS, je godišnja međunarodna konferencija o razvoju Interneta, kako u svetu, tako i na nacionalnim domenskim prostorima Srbije, otvorena i besplatna za sve posetioce (posetite: www.dids.rs).

Pod sloganom “Dom domaćih domena”, RNIDS se trudi da redovno sprovodi edukativne promotivne aktivnosti usmerene ka domaćim korisnicima Interneta. Na internet sajtu www.nadjimelako.rs objašnjeno je zašto je dobro da imate svoje .RS i .СРБ nazive domena, kako da ih pravilno odaberete i gde i kako da ih registrujete. Data su i opšta uputstva o izradi internet sajtova i načinima dobre promocije na Internetu.

 

Na ovogodišnjem Konkursu za “PRiZnanje 2013.”, Godišnje nagrade Društva Srbije za odnose s javnošću, RNIDS je imao dva svoja PR projekta i oba su se našla u užem izboru od tri finalista u svojim kategorijama. Projekat “Kampanja za popularizaciju .SRB domena” (posetite: њњњ.срб) bio je među finalistima u kategoriji “PR komunikacija u integrisanim kampanjama”, a projekat “Teslina vizija Interneta” (posetite: www.teslinavizijainterneta.rs) našao se među finalistima u kategoriji “Komunikacije u neprofitnom sektoru”.