U trećem tromesečju 2013 godine zabrinjavajući porast rizika za bezbednost podataka

14 Novembar 2013

Kaspersky LabKompanija Kaspersky Lab predstavila je pregled sajber pretnji. Treći kvartal 2013 bio je prekretnica za malver specijalizovan za mobilne platforme.

• U junu stručnjaci su otkrili novu vrstu trojanca, Svpeng Trojan, koja može da dobije pristup bankovnom računu žrtve direktno iz njihovog smart telefona . Ovo je mnogo jednostavniji pristup od konvencionalnog puta koji je uključivao i smart telefon i računar, kako je obično zahtevala ova vrsta malvera.

• U septembru smo otkrili prve slučajeve botneta treće strane koji su korišteni za distribuciju trojanaca. To značajno povećava mogućnosti infekcije i bilo je ključ širenja Obad trojanca, najsofisticiranijeg trojanca identifikovanog do sada za Android operativni sistem.

Za razliku od drugih zlonamernih programa ovog tipa (ZitMo , SitMo), Spveng omogućava počiniocima da ukradu novac nakon zaraze samo jednog uređaja – smart telefona žrtve. Malver proverava stanje na računu preko servisa mobilnog bankarstva, dobija odgovor sa ponudom dopune mobilnog računa žrtve, a prenosi novac sa bankovnog računa korisnika na mobilni račun sajber-kriminalaca. Sajber kriminalci tako mogu poslati novac na svoje digitalne novčanike i podići ga u gotovini. Ovaj Trojanac može lako koštati njegove žrtve hiljade dolara.

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, 97,5% svih napada na mobilne platforme ciljaju Android OS. Viktor Chebishev, analitičar virusa u Kasperski Lab, prokomentarisao je: “Većina Android malvera je dizajnirana da ukrade novac ili, kao sekundarni cilj, ukrade lične podatke. Sve najčešće infekcije, načini prenošenja i mehanizmi zataškavanja brzo migriraju sa računara. Danas sajber-kriminalci čine sve što mogu da ukradu što više toga. Autori virusa verovatno će nastaviti da povećavaju broj botneta, zaražavajući više i više Android korisnika.”

Dok sajber kriminalci koji rade sa mobilnim platformama razvijaju sve sofisticiranije trikove, napadi koji se izvode preko veba i dalje se oslanjaju na sam volumen incidenata. Proizvodi kompanije Kaspersky detektovali su ukupno 500.284.715 napada u trećem kvartalu 2013. Deset zemalja čine 81,5% lokacija koje su baza odakle se distribuira malvera, a SAD, Rusija i Nemačka na čelu su liste.

Ciljani napadi / APT u K3 2013

Tokom septembra Kaspersky Lab otkrio je Icefog, malu, ali energičnu APT grupu koja se fokusira na ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu i udara na dobavljače zapadnih kompanija. Priroda njihovih napada, koja bi se mogla opisati kao „udari i beži“ (Hit and Run) pokazuju novi novi trend: manje bande koje ciiljaju na određene informacije sa hirurškom preciznošću.

Takođe, u istraživanju bezbednosti u trećem tromesečju 2013. godine, kompanija Kaspersky Lab je analizirala aktivnosti sajber – špijunske kampanje uperene pre svega protiv Južnokorejskih istraživačkih thinktank centara. Ova akcija, nazvana Kimsuky, ograničenog je obima aktivnosti i veoma ciljana. Prema tehničkoj analizi, napadači su se najviše interesovali za organizacije sa sedištem u Južnoj Koreji, kao i dve grupe u Kini. Tragovi koje je kompanija Kaspersky Lab razotrkila upućuju na to da su napadači iz Severne Koreje .

Saznajte više o dešavanjima u malvera u K3 2013 u punom izveštaju , dostupnom na securelist.com

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveća svetska privatna kompanija koja se bavi prodajom krajnjih rešenja za zaštitu endpoint uređaja. Kompanija se nalazi među top 4 kompanije na svetu koje se bave prodajom bezbednosnih rešenja za korisnike endpoint uređaja*. Tokom više od 16 godina svog postojanja Kaspersky Lab je inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna rešenja za bezbednost velikih preduzeća, mala i srednja preduzeća i potrošače. Kaspersky Lab, čija je holding kompanija registrovana u Velikoj Britaniji, trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, obezbeđujući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta . Saznajte više na www.kaspersky.com

* The company was rated fourth in the IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012. The rating was published in the IDC report “Worldwide Endpoint Security 2013–2017 Forecast and 2012 Vendor Shares (IDC #242618, August 2013). The report ranked software vendors according to earnings from sales of endpoint security solutions in 2012.

© 1997 – 2013 Kaspersky Lab ZAO

All Rights Reserved. Industry-leading Antivirus Software

newsmaster