Upozorenje za Božićne praznike: kompanija Kaspersky Lab otkriva da su igrači igrica napadnuti 11,7 miliona puta u 2013

Moskva, Decembar 2013

Kaspersky LabSamo nekoliko dana nakon objavljivanja PlayStation 4 i Xbox One, eksperti kompanije Kaspersky Lab su otkrili da su igrači PC igrica širom planete napadnuti u masivnom broju u 2013. godini. Kompanija Kaspersky Lab trenutno detektuje 4,6 miliona malvera koji su usmereni ka igricama, dok je ukupni broj napada na igrače širom sveta dostigao čak 11,7 miliona. U proseku, korisnici koji su dnevno napadnuti 34,000 puta su uglavnom pogođeni malverom za igrice. Kako se Božični praznici približavaju, na hiljade poklona će biti upravo igrice, eksperti kompanije Kaspersky Lab preporučuju korisnicima da preduzmu mere predostrožnosti.

Igrači igrica u Rusiji su najviše puta napadani, kako su hakeri izvršili čak 8813050 pokušaja napada na njih od 1. januara do 31. decembra 2013. godine. Vijetnam se nalazi na drugom mestu sa 503947 napada, a dalje sledi Kina sa 376058 napada. Ovde je prikazana lista 10 najčešće napadanih zemalja:

 • Ruska federacija: 8813050
 • Vijetnam: 503947
 • Kina: 376058
 • Indija: 207245
 • Španija: 139078
 • Poljska: 127583
 • Turska: 121164
 • Tajvan: 97843
 • Tajand: 92914
 • Italija: 75155

Igrači se suočavaju sa različitim vrstama digitalnih pokušaja napada na njihove sisteme. Sajber prevaranati koji prodaju pristup nalozima za igrice drugih ljudi, kao što su to portali i slično. Tržište korisničkih imena i lozinki je podstaknuto napadima na same kompanije koje proizvode igrice. Ranije ove godine, kompanija Kaspersky Lab je otkrila veliku špijunsku kampanju na niz proizvođača multiplejer onlajn igrica, što je rezultiralo krađom izvornih kodova i drugih vrednih podataka.

Tipovi malvera targetiraju specifične igrice, kao što je svetski popularni Minecraft. Ranije tokom ove godine, lažni Minecraft alat uz pomoć Java-e obećao da će dati igračima ovlašćenja kao što su zabrana pristupa ostalim igračima, ali je u pozadini bila krađa korisničkih imena i lozinki.  Kada je predstavljen Grand Theft Auto V nešto ranije ove godine, razni sajtovi su ponudili lažne besplatne download opcije za pristup igrici koja ruši sve rekorde. Međutim, kada su korisnici hteli da pristupe igrici, sve što su dobili je bio napad malvera – klasični primer korišćenja zvučnih i močnih imena kako bi privukli žrtve da preuzimaju maliciozni kod sa interneta.

Tu su, zatim, i tipične prevare, kao što je fišing. Gomila mejlova koja se šalje svaki put kada se desi veliko lansiranje igrice, kao i za vreme Božićnih praznika, koji nastoje da privuku korisnike da ostave podatke ili novac uz obećanje da ce dobiti popust ili jeftine igrice.

 “Broj fanova igranja igrica raste više nego ikad, što takođe, znači da broj potencijalnih žrtvi sajber kriminalaca takođe raste. Sajber kriminalci ulažu puno truda u svoje napade i možemo da primetimo porast u sofisticiranosti. Posebno u periodu Božićnih praznika, kada se objavljuje dosta novih igara, igrači moraju da budu pažljivi kako bi ostali bezbedni.”, izjavio je Kristijan Fank, viši analitičar virusa, član tima za globalno istraživanje i analizu.

Dakle, svi igrači, a i generalno bilo ko ko će uložiti u nove igrice ovog Božića, treba da preduzme odgovarajuće mere predostrožnosti, uloži u adekvatnu zaštitu i opseg pretnji sa kojima se suočava. Evo top pet saveta kompanije Kasperski Lab za bezbednost prilikom igranja igrica:

 1. Nemojte kliknuti na bilo koju ponudu koja izgleda suviše dobro da bi bila istinita, a koju ste dobili ili na mejl ili u inboksu neke društvene mreže gde imate profil, kao što su Facebook ili Twitter. Ako ponuda koju ste dobili izgleda legitimno, uverite se da dolazi od pravog pošiljaoca pre nego sto kliknete na link ili date neke podatke. Ako ste u nedoumici, kontaktirajte zvaničnu kompaniju od koje ste dobili ponudu, odakle pošiljalac tvrdi da dolazi.
 2. Koristite jake i različite lozinke na vašim nalozima. Kao što smo videli ove godine, kompanije koje proizvode igrice su hakovane i njihove lozinke su procurele. Ako nemate različite podatke, krađa jednog seta znači da svi vaši nalozi na kojima imate istu lozinku mogu biti ugroženi. Razmislite o tome da uposlite menadžera za lozinke, jer će vam dati jednostavnu i pametnu zaštitu.
 3. Kupite antivirus program dobrog kvaliteta. U moru malvera za igrice, i povećane sofisticiranosti malicioznih softvera, trebaće vam određena zaštita. Trebaće vam anti virus koji detektuje lozinke koje su zasnovane na potpisu, ukoliko želite da zaustavite najpametnije malvere da uđu u vaš sistem.
 4. Pazite koga prihvatate za prijatelja. Danas je lako steći prijatelje u virtuelnom svetu, ali nisu svi tako naivni. Čuvajte se onih koji vas pitaju o vašim ličnim podacima, jer je moguće da žele da postignu nešto više od samog stupanja u kontakt sa vama.
 5.  Preuzimajte igrice samo od legitimnih prodavaca. Ako preuzimate ilegalne kopije igrica, vi ne samo da kršite zakon , već takođe rizikujete da budete zaraženi malverom, jer lopovi često upakuju maliciozni softver da izgleda kao igrica.

Saznajte više na securelist.com