Nove računarske mogućnosti, ulaganja i saradnji sa sve većim tehnološkim ekosistemom Kine

Izvršni direktor kompanije Intel govori o novim računarskim mogućnostima, ulaganjima i saradnji sa sve većim tehnološkim ekosistemom Kine

INTEL DEVELOPER FORUM, Šenžen, Kina, 2. april 2014 – Kako se industrija računarstva brzo menja, izvršni direktor kompanije Intel Brajan Krzanič danas je izložio planove kompanije da nastavi svoju skoro trideset godina dugu tradiciju poslovanja u Kini i da sarađuje sa sve većim tehnološkim ekosistemom, posebno u Šenženu, sa ciljem ubrzanja procesa uvođenja inovacija i redefinisanja industrije računarstva.

Tokom svog obraćanja Krzanič je govorio o mogućnostima kompanije Intel i tehnološkog ekosistema Šenžena da ponovo podstaknu rast i na lokalnom i na globalnom nivou i da pruže drugačije računarske proizvode i iskustvo, uključujući više segmenata tržišta, operativne sisteme i cene. Kako bi ovo naglasio, najavio je i osnivanje Intelovog centra za inovacije u oblasti smart uređaja (Intel Smart Device Innovation Center) u Šenženu i Intel Capital Fond od 100 miliona američkih dolara namenjen inovacijama u oblasti smart uređaja na kineskom tržištu (Intel Capital China Smart Device Innovation Fund).

Intelov izvršni direktor je takođe govorio o nekoliko novih proizvoda i tehnologija koje će kompanija ponuditi ove godine, uključujućiIntel® Edison, računarsku platformu za opštu namenu, prvobitno osmišljenu u njihovim istraživačkim laboratorijama u Kini. Najavio je i dostupnost Intel® Gateway rešenja za Internet stvari (IoT), zasnovanih na Intel Quark™ i Atom™ procesorima, i premijerno je pokazao prvu Intelovu intergisanu mobilnu SoC platformu za smart telefone i tablete, pod nazivom SoFIA.

Krzaniču su se na otvaranju Intel Developer Foruma pridružili i Ian Jang, predsednik kompanije Intel u Kini, koji je započeo konferenciju, i Dajan Brajant, viša potpredsednica i generalna direktorka Intelove grupe Data Center, koja je u svom obraćanju navela da Intelove tehnologije za centre podataka predstavljaju osnov modernog računarstva i novih poslovnih prilika, izazvanih porastom broja povezanih smart uređaja.

Tehnološki ekosistem Kine omogućiće promene u oblasti računarstva”, izjavio je Krzanič. „Kako bi doprinela pokretanju inovacija na globalnom nivou, kompanija Intel će ostati fokusirana na isporuku vodećih proizvoda i tehnologija koji ne samo da našim partnerima omogućavaju brze inovacije već se takođe zasnivaju i na obećanju da „ako neki proizvod treba da računa i da se povezuje onda će to najbolje raditi ako je zasnovan na Intel procesorima” – od osnovnih uređaja do Cloud servisa.

Ulaganje u inovacije u Kini

Nadovezujući se na istoriju koju Intel ima kada je u pitanju saradnja sa klijentima na pružanju inovativnih platformi, kompanija će osnovati Intel centar za inovacije u oblasti smart uređaja u Šenženu čiji je cilj ubrzanje isporuke uređaja zasnovanih na Intel tehnologiji na kinesko tržište i šire.

Intel će proširiti oblast rada kompanije Intel izvan tableta, i obezbediće lokalnim OEM i ODM proizvođačima, i softverskim kompanijama pristup Intelovim tehnološkim platformama, pružajući im podršku koja obuhvata master referentni dizajn za ključna rešenja, alate za razvoj, izvore lanaca snabdevanja, upravljanje kvalitetom i korisničku podršku, delujući kao most između koncepcije proizvoda i komercijalne primene.

Kako bi se ovi njihovi napori ubrzali, Krzanič je najavio i Intel Capital Fond od 100 miliona američkih dolara namenjen inovacijama u oblasti smart uređaja na kineskom tržištu, čiji je cilj ubrzanje procesa uvođenja inovacija u oblast smart uređaja, uključujući 2 u 1 uređaje, tablete, smart telefone, nosive uređaje, Internet stvari i druge srodne tehnologije u Kini. Nova ulaganja jačaju posvećenost Intel Capitala kineskoj IT industriji i razvoju tehnološkog ekosistema. Intel Capital je od 1988. uložio više od 670 miliona američkih dolara u 110 kineskih kompanija preko dva ranije osnovana investiciona fonda.

Brzina mobilnih uređaja

Kako se 4G LTE usluge šire u Kini, kompanija Intel je dobro pozicionirana za obezbeđivanje LTA čipova. Intelova 2014 LTE platforma, Intel® XMM™ 7260, ispunjava zahteve za 5 režima rada koje China Mobile* danas ima, uključujući i podršku za TD – LTE i TD-SCDMA protokole koji su u Kini obavezni. Intel aktivno radi na sertifikaciji XMM 7260 u Kini, otvarajući u drugoj polovini 2014. godine prostor za komercijalnu dostupnost na segmentima tržišta posvećenim osnovnim uređajima. Krzanič je demonstrirao Intel XMM 7260 tako što je obavio prvi javni poziv uživo koristeći China Mobile TD-LTE mrežu, govoreći takođe o velikoj potražnji kada su u pitanju konkuretne LTA alternative.

Intel razvija i svoju SoFIA integrisanu mobilnu SoC platformu za smart telefona i tableta. Krzanič je demostrirao prvi silicijum ove linije, pomoću kojeg će biti stvorena nova Intel® Atom™ platforma samo nekoliko meseci nakon što je najavljena u okviru plana za predstavljanje ultra mobilnih uređaja. Ukazao je takođe i na strateške prilike koje ovaj segment tržišta predstavlja za Intel i kineske tehnološke ekosisteme. SoFIA 3G platforma kompanije Intel biće isporučivana u četvrtom kvartalu 2014. godine.

Krzanič je takođe izjavio da je Intel na putu da ove godine isporuči 40 miliona tablet uređaja i prikazao je niz inovativnih rešenja za dizajn koje su u Kini razvili OEM i ODM proizvođači.

Omogućavanje rasta u oblasti Interneta stvari

Intel aktivno radi na nizu rešenja, od osnovnih uređaja do cloud servisa, kako bi odgovorio na sve veći broj mogućnosti koje nudi Internet stvari.

Krzanič je najavio dostupnost Intel® Gateway rešenja za Internet stvari, integrisanog rešenja zasnovanog na Intel Quark™ i Atom™ procesorima, kao dodatak razvojnoj platformi zasnovanoj na Galileo tehnologiji. Ove platforme će preduzećima omogućiti smanjenje troškova i ponudiće im nove usluge omogućavanjem pristupa vrednim podacima iz postojećih sistema koji tradicionalno nisu bili u mogućnosti da komuniciraju jedni sa drugima i sa cloud servisom.

Prve platforme integrišu Wind River* i McAfee softvere kako bi se skratilo vreme potrebno za predstavljanje na tržištu i biće dostupne u ovom kvartalu. Klijenti koji razvijaju gateway rešenja su Shaspa* za automatizaciju energije i izgradnje, RocKontrol* za upravljanje energijom, TransWiseway* i Vnomics* za transport i Zebra Technologies Corp* za pronalaženje rešenja u oblasti maloprodaje, zdravstva i proizvodnje. Krzanič je rekao, govoreći o ostalim smart povezanim uređajima, da će Intel® Edison biti dostupan ovog leta.

Najava Intel Edisona u januaru izazvala je oduševljenje profesionalnih proizvođača i preduzetničkih zajednica, kao i kompanija iz oblasti potrošačke elektronike i Interneta stvari. Krzanič je izjavio da će kompanija Intel proširiti Intel® Edison na porodicu razvojnih ploča koje će zadovoljiti veći segment tržišta i potrebe kupaca.

Prva Intel® Edison ploča će obuhvatati korišćenje vodeće 22nm Silvermont mikroarhitekture kompanije Intel u razvoju dvojezgarne Intel® Atom SoC platforme, povećane I/O mogućnosti i bolju softversku podršku, i novi, pojednostavljeni industrijski dizajn.

Obraćanje Dajan Brajant

Brajant je tokom svog obraćanja izjavila da Intel tehnologije data centara predstavljaju osnovu modernog računarstva i da su mogućnosti za saradnju i stvaranje globalnih i lokalnih inovacija tek u početnoj fazi. Sa prelaskom kompanija na brzu isporuku digitalnih usluga, novi zahtevi se stavljaju pred data centre, a stvaraju se i prilike za inovacije. Tri ključne oblasti rasta su cloud servisi, analitike velike količine podataka i računarstvo visokih performansi.

Xuefeng Juan, direktor centra Guangzhou Supercomputing, se pridružio Dajan Brajant i pokazao je kako tehnologije za računarstvo visokih performansi poboljšavaju društvo i povećavaju ekonomski rast. Sistem Milky Way 2 ima više od 54 petaflopsa performansi, što predstavlja duplo više performansi u odnosu na drugi najveći sistem na trenutnoj top listi 500 super računara. Intel tehnologija je lokalnim kompanijama omogućila da pripreme ogroman sistem za stvaranje važnih naučnih otkrića.

Intel je takođe otkrio da će sledeća generacija Intel Xeon E5-2600 v3 procesora, zasnovanih na Haswell mikroarhitekturi, biti u proizvodnji u drugoj polovini ove godine.

IDF pregled drugog dana

Doug Fisher, potpredsednik i generalni direktor Intel Software and Services grupe, Hermann Eul, potpredsednik i genralni direktor Intel Mobile & Communications grupe i Kirk Skaugen, viši potpredsednik i generalni direktor Intel PC Client grupe otvoriće drugi IDF dan. Svaki od njih će istaći napredak kompanije Intel u oblasti razvoja mobilnog softvera i hardvera za Windows* i Android* sisteme, govoriće o prilikama i saradnji koje Intel vidi u Kini i kineskom tehnološkom ekosistemu i opisaće način na koji Intel radi sa klijentima kako bi im omogućio da razlikuju i u potpunosti iskoriste Intelove proizvode i tehnologije.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC) je svetski lider u oblasti kompjuterskih inovacija. Kompanija dizajnira i stvara osnovne tehnologije koji cine osnovu svetskih racunarskih uredjaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na stranicama newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

Intel i Intel logo predstavljaju zasticeni znak Intel korporacije u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama.

*Druga imena i brendovi mogu se smatrati vlasnistvom drugih.

newsmaster