Intel predstavlja Intel® Core™ M procesor

Novi Core M omogućuje pojavu tankih uređaja bez ventilatora koji predstavljaju optimalnu kombinaciju lepote, performansi i trajanja baterije; dostupan krajem 2014. godine

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE:

  • Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo i Toshiba će predstaviti nove 2 u 1 uređaje, zasnovane na Intel Core M procesorima. Neki od ovih sistema će biti dostupni od oktobra.
  • Intel Core M procesor omogućuje neverovatne performanse i trajanje baterije najtanjim 2 u 1 uređajima bez ventilatora.
  • Sa energetskim utroškom od 4,5 W, ovo je energetski najefikasniji Intel Core procesor koji je kompanija ikada napravila.

IFA, Berlin, Nemačka, 5. septembar, 2014 – Na svetskom sajmu potrošačke elektronike i kućnih aparata IFA,  kompanija Intel predstavila je novi Intel® Core™ M procesor koji će pokretati nove 2 u 1 uređaje mnogih proizvođača, uključujući kompanije Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo i Toshiba. Pružajući optimalnu kombinaciju mobilnosti i performansi, Intelov novi procesor je namenjen postizanju neverovatnih performansi najtanjih ultra mobilnih uređaja bez ventilatora. Intel Core M procesor može da pokreće uređaje tanke kao tablet uz standardni nivo Intel Core performansi i da udvostruči trajanje baterije, u poređenju sa sistemom starim četiri godine.

„Više godina smo proveli radeći na ispunjenju zahteva krajnjih korisnika i transformaciji mobilnog računarstva. Predstavljanje Core M procesora označava veoma važnu prekretnicu na tom putu“, izjavio je Kirk Skaugen, viši potpredsednik i generalni direktor personalnog računarstva u kompaniji Intel. „Core M je prvi iz nove serije proizvoda napravljen da obezbedi karakteristike najtanjeg laptopa i tablet uređaja sa najboljim performansama u 2 u 1 uređaju.”

Brže performanse i još duže trajanje baterije

Intel Core M omogućava čak 50 odsto brže računarske i 40 odsto brže grafičke performanseu poređenju sa prethodnom, četvrtom generacijom Core procesora. Korisnici sa starijim sistemima će primetiti znatno poboljšanje performansi. Intel Core M omogućava do dva puta bolje računarske i čak do sedam puta bolje grafičke performanse u poređenju sa, na primer, računarom starim četiri godine.

Tokom 2013. godine, Intel je, u odnosu na prethodnu generaciju procesora, dostigao najveće poboljšanje trajanja baterije u čitavoj istoriji ove kompanije. Intel® Core™ M procesor i smanjena energetska potrošnja platforme dodatno produžavaju trajanje baterije. Intel Core M može da podnese više od osam sati reprodukovanja video sadržaja; što predstavlja i do 20 odsto (1,7 sati) duže trajanje baterije u poređenju sa prethodnom generacijom Core procesora i duplo duže trajanje baterije ukoliko se poredi sa trajanjem baterije jednog prosečnog računara starog četiri godine.

Tanki 2 u 1 uređaji bez ventilatora dostupni su od kraja 2014. godine i nadalje

     Intel Core M procesor je za 50 odsto manji i pri energetskom utrošku od 4,5 W za 60 odsto manje se zagreva u odnosu na prethodnu generaciju.Ovo omogućava proizvođačima originalne opreme da dizajniraju elegantne sisteme bez ventilatora tanje od 9 mm, tanje čak i od AAA baterije i najelegantnijeg laptopa današnjice. Za sada, u planu postoji više od dvadeset proizvoda zasnovanih na Core M procesoru. Prvi sistemi zasnovani na Core M procesoru biće u prodaji tokom novogodišnjih praznika.

Na sajmu IFA, proizvođači, uključujući Acer, ASUS, Dell, HP i Lenovo predstavili su nove uređaje zasnovane na Core M procesoru, najrazličitijih veličina, stilova i cena, koji će uskoro biti u prodaji.

  • U četvrtom kvartalu, Acer će proširiti svoju popularnu seriju 2 u 1 notebook računara uređajem Aspire Switch 12, koji će imati FHD displej od 12,5 inča i jedinstveni stalak i magnetnu tastaturu, da bi se lako mogao transformisati u jedan od pet različitih modova.
  • ASUS je predstavio ASUS Zenbook UX305, neverovatno lagan i tanak Ultrabook sa QHD displejom od 13 inča i ASUS Transformer Book T300FA 2 u 1, koji je prezentovan tokom Intelovog glavnog izlaganja na sajmu. Transformer Book T300FA je 2 u 1 uređaj visokih performansi; očekuje se da će biti u prodaji u Evropi ove jeseni i koštaće 599€. U budućnosti, ASUS planira da ASUS Transformer T300 Chi bude još tanji.
  • Dell je najavio svoj prvi komercijalni 2 u 1 uređaj, Latitude 13 7000 Series. koji objedinjuje lagan biznis Ultrabook™ i odvojiv tablet u jedan moćan, beskompromisan  uređaj.
  • HP dalje proširuje svoj portfolio nagrađivane ENVY serije i donosi dva nova HP ENVY x2 odvojiva računara, dostupna u varijantama od 13,3 i 15,6 inča.
  • Novi Lenovo ThinkPad Helix, dostupan od oktobra, je za 12 odsto laganiji i za 15 odsto tanji od svog prethodnika, ali, zahvaljujući Intel® Core™ M procesoru, snažniji.

     Intel je takođe prikazao predstojeći Toshiba dizajn za Core M procesore i saopštio da se dostupnost uređaja zasnovanih na Core M procesoru očekuje u prvoj polovini 2015. godine. Što se tiče daljeg izbora sistema i njihove dostupnosti, u Intelu su izjavili da sarađuju sa proizvođačima, kao što su Wistron i ostali. Wistron planira Core M sistem inspirisan Intelovim referentnim dizajnom „Llama Mountain”. Intel je, na sajmu Computex na Tajvanu ranije ove godine, prvi otkrio zadivljujući dizajn bez ventilatora debljine 7,2 mm i težak samo 670 g.

 

„Bezkonfliktni” processor; dodatne karatkeristike
 Intel Core M je „bezkonfliktni” proizvod, što znači da ovaj proizvod ne sadrži konfliktne minerale (kalaj, tantal, volfram i/ili zlato) koji direktno ili indirektno finansiraju ili koriste oružanim snagama u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) ili susednim zemljama.

Intel Core M procesor dostupan je u nekoliko verzija: do 2,0 GHz Intel Core M-5Y10/5Y10a i do 2,6 GHz Intel Core M-5Y70 procesor. Core M-5Y70 je Core M procesor najjačih performansi, a takođe je dostupan sa Intel vPro tehnologijom za 2 u 1 biznis uređaje sa ugrađenim bezbednosnim karakteristikama koje pomažu da se zaštite podaci, korisnikov identitet i pristup mreži.
Dodatne karakteristike Core M platforme obuhvataju i podršku za audio visokog kvaliteta, Intel® Wireless Display 5.0, Intelove 802.11ac proizvode druge generacije, a razvijaće se u pravcu podrške bežičnog povezivanja sa Intel WiGig. Za više informacija posetite: www.intel.com.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Kao lider u korporativnoj odgovornosti i održivosti, Intel izrađuje i prve komercijalno dostupne na svetskom nivou „conflict-free“ mikroprocesore. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com, kao i na conflictfree.intel.com.

newsmaster