Lenovo obećava bezbednije računare

Pre samo nedelju dana otkriven je štetni softver Superfish, instaliran na Lenovo potrošačkim notbook proizvodima početkom septembra 2014, i to je uznemirilo naše kupce. Zajedno sa našim partnerima, radili smo na stvaranju novih alatki i na ažuriranju antivirus programa koji će ukloniti softver Superfish. Alatka za automatsko uklanjanje dostupna je na Lenovo.com. Ovaj problem ni na koji način ne utiče na naše ThinkPad uređaje, desktop računare, tablete, pametne telefone, servere ili skladišta za preduzeća.

Korisnicima Lenovo računara koji su pogođeni ovim problemom nudimo besplatnu šestomesečnu pretplatu na McAfee Live Safe uslugu (ili dodatnih šest meseci pretplate za postojeće korisnike). Više informacija biće dostupno u narednih sedam dana na Lenovo.com.

Prošlonedeljna situacija nas je podsetila da iskustvo kupaca, bezbednost i privatnost moraju biti naši glavni prioriteti. Vođeni time, smanjićemo broj prethodno instaliranih aplikacija. Naš cilj je jasan: da postanemo lideri u proizvodnji bezbednih kompjutera.

Dok plasiramo naše proizvode za Windows 10, naš standardni proizvod će obuhvatati samo operativni sistem i odgovarajući softver koji je potreban kako bi hardver dobro radio (kao na primer kada su uključeni određeni dodaci na našim uređajima poput 3D kamere), bezbedan program i Lenovo aplikacije. To bi trebalo da eliminiše “adware“ i “bloatware“. U nekim zemljama pojedine aplikacije, koje korisnici očekuju da budu instalirane, takođe će biti obuhvaćene.

Lenovo će objaviti informacije o svim programima koji dođu uz računar kako bi korisnicima bilo jasno čemu služi svaka aplikacija. Tražićemo i povratne informacije od naših stručnjaka i korisnika kako bi obezbedili odgovarajuće aplikacije i najbolje iskustvo za korisnike.

Ovo je samo početni korak i verujemo da će svaki sledeći biti sigurniji i bezbedniji.

newsmaster