Reforma propisa i informacione tehnologije

Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičkih delatnosti Privredne komore Srbije, organizovali su skup sa temom “Reforme propisa i informacioni sistemi”. Okrugli sto sa ovom temom je organizovan zbog toga što mnogi propisi otežavaju ili onemogućavaju primene informacionih tehnologija, ali i da se pruže odgovori na pitanje da li informacione tehnologije mogu da stvore uslove kako bi se izmenile neke procedure i propisi.

Učesnici u diskusiji ukazali su na mnoge nelogičnosti i zastarelosti propisa. Ukazano je na potrebu izmene mnogih propisa i zakona, među kojima su posebno izdvojeni: klasifikacija delatnosti, Zakon o autorskim pravima, Zakon o opštem upravnom postupku i Uredba o kancelarijskom poslovanju. Istaknuto je da poseban problem predstavljaju propisi u oblasti trgovine, koji su toliko restriktivni da praktično onemogućavaju primenu elektronske trgovine u maloprodaji.

Do uočenih problema dolazi jer su mnogi propisi usvojeni u vreme kada nisu postojale sadašnje mogućnosti informacionih i komunikacionih tehnologija, kao i zbog neinformisanosti stručnih službi o mogućnostima primene novih tehnologija.

Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičke delatnosti PKS će nadležnim državnim organima ponuditi program obuke pojedinih stručnih radnika koji rade na pripremi propisa, i organizovati predstavljanje medijima inicijativa za izmene propisa, kako bi javnost bila upoznata sa predlozima.

|Search: Find More About Reforma propisa i informacione tehnologije|