Research Triangle Park, Severna Karolina, Armonk i Njujork – 29. septembar 2014. – Kompanije Lenovo (HKSEČ992) (ADR:LNVGY) i IBM (NYSE:IBM) danas su objavile da su ispunjeni svi regulatorni uslovi da Lenovo preuzme od IBM-a posao sa x86 serverima i obe strane predviđaju da će to preuzimanje biti zaključeno 1. oktobra 2014. Kompanija Lenovo će nakon toga postati treći najveći igrač na globalnom tržištu servera vrednom 42,3 milijardi dolara.i

Kompanija Lenovo prisvaja System X, BladeCenter i Flex System blade servere i sklopke, Flex integrisane sisteme bazirane na x-86, NeXtScale i iDataPlex servere i povezane softvere, blade povezivanje i operacije održavanja. Kompanija IBM će zadržati svoje System z mainframes (mejnfrejmove), Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex servere, PureApplication i PureData uređaje.

„Zaključenjem akvizicije servera x86, kompanija Lenovo će proširiti mogućnosti svojih hardvera i uređaja, i biće momentalno plasirana na jako treće mesto na globalnom tržištu servera,” rekao je Yang Yuanqing, predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo. „Naši prioriteti su sada da osiguramo mirnu integraciju i prenos koji neće uticati na klijente. Kombinovanjem globalne rasprostranjenosti, efikasnosti i operativne izuzetnosti kompanije Lenovo sa legendarnim kvalitetom, invoacijama i uslugama kompanije IBM siguran sam da ćemo imati prednost nad konkurencijom koja će nam pomoći da dostignemo profitabilan rast i da od kompanije Lenovo stvorimo globalnog lidera.”

Ovaj dogovor je rezultat dugogodišnje saradnje koja je započeta 2005, kada je kompanija Lenovo preuzela poslove sa PC računarima kompanije IBM, koja je obuhvatala ThinkPad liniju računara. Kada bude završena akvizicija poslova Motorola Mobility kompanije Google, kompanija Lenovo će zauzeti treće mesto najvećeg proizvođača smart telefona u svetu, i nastaviće i dalje da jača svoju poziciju među top tri proizvođača pametnih prenosnih uređaja – PC računara, tableta i smart telefona.

„Ova akvizicija je jasna demonstracija samopouzdanja koje smo stekli zahvaljujući našem doslednom učinku kao odgovoran globalni investitor i siguran i pouzdan provajder,” rekao je Garry Smith, izvršni potpredsednik Lenovo Grupe i predsednik Enterprise Business i Americas Grupe. „Lenovo ima velike planove i tokom vremena ćemo unapređivati svaki sektor, da bismo uz pomoć operativnih sposobnosti i proizvodnje ponovili uspeh koji smo zabeležili sa PC računarima.”

Kao što je već najavljeno u januaru, kompanije Lenovo i IBM uspostavile su stratešku alijansu u okviru koje će kompanija Lenovo biti proizvođač originalne opreme i prodavac vodećih proizvoda kompanije IBM, kao što su Storwize, Linear Tape Open (LTO), IBM Flash i elemenata iz portfolia proizvoda kompanije IBM za sistemske softvere, kao što su Smart Cloud, General Parallel File System i Platform Computing. Zbog takve strateške alijanse, kompanija Lenovo sada može da se pohvali sveobuhvatnijom ponudom kada su u pitanju IT rešenja za kompanije.

Kompanija Lenovo kupuje IBM-ov posao sa x86 serverima i obavezuje se da će slediti plan za x86 proizvode koji je imao IBM, uključujući Flex i PureFlex integrisane sisteme zasnovne na x86 serverima i nastaviće sa inovacijama koji su u vezi sa ovim proizvodima.Kompanija IBM će, u dužem vremenskom periodu, nastaviti da pruža usluge održavanja u ime kompanije Lenovo, kako bi tranzicija bila obavljena mirno i bez promena koje se mogu odraziti na korisnike

Globalni tim za IBM x86 servere će biti oformljen u okviru poslovne grupe kompanije Lenovo zadužene za preduzeća. Adalio Sančez je vodio ovakav tim u kompaniji IBM i sada će preći u kompaniju Lenovo kao viši potpredsednik Enterprise Systems-a, a odgovaraće Geriju Smitu.

Cena ove kupovine je 2,3 milijarde američkih dolara, od čega će dve milijarde biti uplaćene u gotovini i akcijama Lenova. Transakcija je zadovoljila sve regulatorne zahteve i uobičajene uslove za zaključivanje ovakvog dogovora, uključujući tu i odobrenja od Komisije za strane investicije u SAD-u (CFIUS), Evropske komisije, kao i od Ministarstva trgovine Kine. Ovo je četvrti put da je Lenovo dobio odobrenje od CFIUS-a za sticanje kompanije sa sedištem u SAD-u.

O kompaniji Lenovo

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) jeste tehnološka kompanija vredna 39 milijardi američkih dolara, najveći proizvođač PC računara na svetu, koja opslužuje klijente u više od 160 zemalja. Posvećena kreiranju najinovativnijih personalnih računara i uređaja za pristup mobilnom internetu, kompanija zasniva model poslovanja na inovacijama proizvoda, visokoproduktivnom globalnom lancu snabdevanja i jakoj strategiji. Nastala akvizicijom bivše IBM-ove PC divizije od strane kompanije Lenovo Group, kompanija razvija, proizvodi i nudi pouzdane, visokokvalitetne, sigurne i jednostavne za upotrebu tehnologije, proizvode i usluge. Linija proizvoda kompanije Lenovo uključuje legendarnu seriju Think i seriju računarskih proizvoda Idea, kao i servere, radne stanice i uređaje za pristup mobilnom internetu uključujući tablete i smart telefone. Kompanija Lenovo je na Fortune 500 listi kompanija, ima velike istraživačke centre u Jamatu (Japan), Pekingu, Šangaju, Šenženu (Kina) i Raliju (Severna Karolina, SAD). Više informacija potražite na www.lenovo.com

O kompaniji IBM

Za više informacija o kompanij IBM, posetite http://www.ibm.com/smarterplanet
# # #

newsmaster