IT svet se od ponedeljka seli u Hanover: Počinje CeBIT 2015!

Od ponedeljka 16. marta, do petka, 20. marta, Hanover će ponovo biti centar IT industrije. Vodeći svetski sajam informacionih tehnologija CeBIT 2015 otvara svoja vrata za posetioce kojih se ove godine očekuje više od 200.000. Zvanična ceremonija otvaranja zakazana je za nedelju popodne, a sajam će tradicionalno otvoriti nemačka kancelarka Angela Merkel, ovog puta u društvu osnivača svetskog giganta elektronske trgovine, Džeka Ma.

Svoju vodeću ulogu CeBIT će opravdati i ove godine gde će tokom pet dana u Hanoveru svoja inovativna IT rešenja predstaviti preko 3.500 kompanija iz 70 zemalja,  više stotina sjajnih govornika približiće nam aktuelne teme i izazove koje prate današnji digitalni svet, a rekordan broj start up-ova, njih 350, doneće na CeBIT novu energiju, preduzetnički duh i kreativnost.

CeBIT 2015 nastavlja da usmerava pažnju na sve veći uticaj informacionih tehnologija na poslovni svet, ali i društvo u celini. U skladu sa time odabrana je i vodeća tema „d!conomy“  koja se odnosi na digitalizaciju danas prisutnu u svim granama industrije i ključni je pokretač za inovacije u poslovnom i društvenom okruženju. Još jedna važna tema u fokusu sajma biće bezbednost. Zbog sve češćih cyber-napada koji godišnje naprave štetu od više milijardi dolara izlagači će na CeBIT-u predstaviti poslednja sigurnosna rešenja dizajnirana da spreče ovakve vrste napada.

Zemlja-partner biće Kina, najbrža rastuća svetska ekonomija u oblasti informacionih tehnologija. Sa preko 600 kompanija Kina će biti najveća partnerska zemlja na CeBIT-u ikada. Kineski centralni paviljon u hali 6 prostiraće se na površini od 3.000 mi na njemu će se predstaviti kineske high-tech firme, uključujući velika imena, među kojima su Alibaba, China Electronics Corporation, Datang Telecom, Huawei Technologies, Neusoft, TCL, Xiaomi i ZTE.

CeBIT se prethodne dve godine ustalio kao najveći globalni sajam B2B orijentacije u svetu informacionih tehnologija. Jasni pokazatelji za to su vrednost od 25 milijardi evra investicija u IT koliko je zabeleženo na CeBIT-u 2014 i čak 92% stručnjaka iz IT branše  koje je došlo na sajam sa namerom da kupuje i investira. Poslovni koncept sajma „IT. Business. 100%.“ nastavlja se i 2015. godine, a organizatori veruju da će ovakav trend investicija i ugovaranja poslova pratiti sajam i narednih godina.

U isto vreme CeBIT je i najznačajniji i najobuhvatniji kongresni centar u digitalnom svetu. Paralelno sa sajmom u Hanoveru se održava najveća međunarodna IKT konferencija CeBIT Global Conferences na kojoj će se više od 200 kvalitetnih predavača iz poslovnog sveta, politike i nauke baviti ključnim pitanjima sa kojima se susreće digitalna ekonomija. Među inspirativnim govornicima ove godine naći će seKevin Mitnick (nekada najtraženiji haker na FBI listi, a danas konsultant i borac za IT sigurnost), zatim novinar Glenn Greenwald (ključni akter u objavi Snowden-ovih dokumenata) koji će na pozornici CGC-a nastupati 18. marta. Tokom njegovog govora uživo iz Rusije, gde je u azilu, u program će se uključiti i sam Edward Snowden.  Tu su još Jeremy Rifkin (američki ekonomski i sociološki teoretičar), Lida Yan (čelni čovek jedne od najvećih IT kompanija u svetu Huawei Enterprise), zatim „kineski Steve Jobs“ Lei Jun (suosnivač kompanije Xiaomi), Olivier Gremillon (izvršni direktor kompanije Airbnb za Evropu) i mnogi drugi.

Srpsku IT industriju u Hanoveru predstaviće kompanije Geneko, HCP i Galeb Group, koji tradicionalno izlažu na CeBIT-u već nekoliko godina, a prvi put će samostalno nastupiti i jedna softverska kompanija, FSD iz Novog Sada. Posle 11 godina uspešnih grupnih nastupa u  organizaciji SIEPA-e i Privredne komore Srbije, na ovogodišnjem CeBIT-u Srbija neće imati nacionalni štand.