Sedam godina kompanije SBB – Srpske kablovske mreže

Kompanija SBB – Srpske kablovske mreže, najveći domaći operator kablovske televizije i interneta, proslavila je 15. maja 2009. godine sedmi rođendan.

Od ideje, preko dobrog planiranja i uloženog znanja i entuzijazma, SBB je, za samo sedam godina, postao jedan od lidera u oblasti telekomunikacija u Srbiji i regionu. Ova kompanija danas zapošljava više od 700 ljudi, posluje u pet zemalja i velikom broju korisnika obezbeđuje digitalnu i analognu kablovsku i satelitsku televiziju, kao i širokopojasni internet.

Tokom 2002. i 2003. godine kablovski distributeri širom Srbije (KDS d.o.o. iz Kragujevca, Telefonija KDS iz Beograda, Media Plus iz Novog Sada, YU VOD iz Niša, CATV iz Kikinde i mnogi drugi) integrisali su se u kompaniju novog imena – “Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže”, a od 2007. godine, većinski vlasnici kompanije SBB su britanski investicioni fond MidEuropa i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Razvoj kablovske televizije

Srpske kablovske mreže ubrzale su svoj razvoj, te su svoju zastupljenost tokom 2003. godine više nego duplirale. Danas ova kompanija televizijski signal kroz kablovsku mrežu isporučuje korisnicima u 28 gradova u Srbiji, kao i korisnicima u još četiri zemlje u regionu, putem svoje satelitske platforme.

Paralelno sa širenjem mreže, razvijene po najvišim tehničkim standardima, SBB je vodio računa i o obogaćivanju ponude televizijskih kanala, koja danas obuhvata više od stotinu domaćih i stranih programa, od kojih je većina lokalizovana na srpski jezik.

Prateći savremene trendove digitalizacije TV programa, kompanija je 2007. godine, prva u Srbiji, počela sa uvođenjem digitalne televizije D3. Njome je korisnicima u Srbiji (trenutno u osam gradova, sa tendencijom širenja) omogućila da gledaju kristalno čistu televizijsku sliku, slušaju savršen ton i informišu se o rasporedu emisija pomoću elektronskog programskog vodiča, uz ponudu još većeg broja novih kanala.

Godinu dana ranije, predstavljena je i usluga Total TV, namenjena područjima gde trenutno nema kablovske infrastrukture. Koristeći satelitsko emitovanje, ova usluga omogućava da korisnici iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogu da prate oko sedamdeset domaćih i stranih TV kanala, bez obzira na to gde se nalaze, kao i da uživaju u savršenoj slici i zvuku.

Širokopojasna internet mreža

Kompanija SBB – Srpske kablovske mreže je početkom 2003. godine postala prvi operator koji je korisnicima u Srbiji ponudio širokopojasni pristup internetu. Velika želja korisnika za brzim pristupom internetu podstakla je SBB da već naredne godine svoju širokopojasnu mrežu proširi na sedam gradova. Danas 21 grad u Srbiji može da koristi SBB internet usluge.

Brzina pristupa internetu povećavala se od početnih 256 kb/s 2003. godine, preko 5 Mb/s 2007, do čak 10 Mb/s, koliko je sada na raspolaganju korisnicima. Kvalitet SBB internet mreže mogu da osete i korisnici na više od 100 javnih mesta, u okviru SBB Hot Spot mreže, na kojima je to omogućeno potpuno besplatno, i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kikindi.

Vrhunska IP infrastruktura omogućila je i da SBB ponudi posebne poslovne internet usluge. Tako je kompanijama na raspolaganju uspostavljanje VPN (virtuelna privatna mreža) veze između više lokacija. Ova usluga omogućava lako povezivanje računara na fizički udaljenim lokacijama, integraciju poslovnog informacionog sistema, uspostavljanje video-nadzora, ostvarivanje internog sistema za IP telefoniju… a najviše je koriste finansijske institucije, državni organi, veliki trgovinski lanci i druge kompanije sa razuđenom organizacionom strukturom.

Briga o korisnicima

Pored modernog Info centra, za komunikaciju sa korisnicima SBB koristi i internet forum, a stalno radi i na unapređivanju korisničkih centara. Tako je u susret obeležavanju sedmog rođendana otvoren novi SBB Show Room u Ulici kralja Petra 55 u Beogradu. U ovom modernom korisničkom centru posetioci mogu da saznaju sve što ih interesuje o SBB-ovim uslugama. Na jednom mestu je moguće isprobati kvalitet kablovskog interneta, lično se uveriti u kvalitet slike i tona digitalne televizije i upoznati se sa novim uslugama koje će kompanija ponuditi i narednom periodu.

Stalni razvoj i tehnološko usložnjavanje mreže podstaklo je SBB i da oformi tim Napredne tehničke podrške. Ovaj tim je korisnicima dostupan preko Info centra, a njemu će biti preusmeravani svi pozivi koji se odnose na složenija tehnička pitanja u vezi s pristupom internetu i korišćenjem digitalne kablovske televizije D3.

U težnji da dodatno izađe u susret potrebama svojih korisnika, SBB ih poziva da svoje mišljenje o radu kompanije, kao i svoje želje, saopšte preko telefonskog broja 011/333-28-68. Pored toga, ubuduće će svakog četvrtka, od 10 do 12 časova, direktori i menadžeri svih SBB-ovih poslovnica razgovarati sa korisnicima. Za zakazivanje termina posete koristi se isti telefon.

|Search: Find More About Sedam godina kompanije SBB – Srpske kablovske mreže|