Na pomolu čitači e-knjiga s e-papirom u boji

Prašina koja se u medijima podigla posle nedavne promocije Amazonovog čitača elektronskih knjiga Kindle DX sa velikim ekranom, zamaglila je činjenicu da je novi uređaj, poput svojih prethodnika i takmaca, i dalje jednobojan. Takvo stanje, izgleda, neće trajati još dugo. Krajem maja u planu je demonstracija kolor verzije elektronskog papira koji služi kao ekran na svim tim uređajima.

Kompanija E Ink iz Kembridža u Masačusetsu, objavila je da će prikazati kolor verziju svog e-papira na konferenciji Društva za prikazivanje informacija (Society for Information Display) koja će se 31. maja održati u San Antoniju u Teksasu, kao i da će se proizvodi zasnovani na njihovom kolor e-papiru pojaviti na tržištu krajem 2010. godine.

Njen cilj je da napravi reflektivni ekran koji troši veoma malo struje i čita se jednako lako kao i štampani tekst. Kolor verzija zasnivaće se na istoj elektroforetičkoj tehnologiji kao i postojeći jednobojni (crno-beli) e-papir koji se koristi u čitačima elektronskih knjiga kompanija Sony i Amazon.

Kod crno-belog e-papira svaki element slike (piksel) sastoji se od oko 60 plastičnih mikrokapsula ispunjenih prozirnom tečnošću koja sadrži negativno naelektrisan crni prah i pozitivno naelektrisan beli prah. Da bi piksel postao crn elektrode ispod displeja se naelektrišu negativno kako bi se crni prah gurnuo na vrh. Nijanse sivog dobijaju se tako što su neke elektrode negativne a neke pozitivne, tako da su neke mikrokapsule istog piksela bele, a neke crne. Kad se strana prikaže, uspostavljeni raspored crnog i belog više ne troši struju, što je od kritičnog značaja za čitanje obimnijeg sadržaja poput knjige.

U novom kolor ekranu svaki piksel će biti podeljen na četiri potpiksela koji prikazuju crvenu, zelenu, plavu i belu, kad su u stanju „uključeno“. To znači da će ispod svakog piksela morati da se stisne čak četiri puta više tranzistora koji upravljaju elektrodama, što je sve do sada bio prevelik izazov. Iz kompanije poručuju da je rezolucija tranzistora sada dovoljno fina, a da li će kvalitet slike biti dobar pokazaće tek demonstracija u Teksasu.

Međutim, e-papir nije jedino rešenje u opticaju. Fujitsu za svoj čitač Flepia s ekranom u boji dijagonale 20 cm koristi LCD tehnologiju. Radi se o tankom sendviču crvenog, zelenog i plavog sloja napravljenog od nove vrste tečnog kristala koji, kao i e-papir, troši struju samo kad se menja strana.

Početkom sledeće godine i kompanija Plastic Logic iz Kembridža, ali onog u Velikoj Britaniji, planira da ponudi čitače e-knjiga formata A4 sa savitljivim tranzistorima koji ekran čine robustnijim i omogućavaju mu da imitira savijen papir.

|Search: Find More About Na pomolu čitači e-knjiga s e-papirom u boji|