Tetris puni 25 godina

Tetris, jedna od najuspešnijih i najviše kopiranih igara svih vremena, ove nedelje proslavlja dvadeset peti rođendan, objavila je kompanija koja danas kontroliše autorska prava nad tom igrom.

Osmislio ju je ruski matematučar Aleksej Leonidovič Pažitnov u junu 1984, kao slagalicu u kojoj se padajući blokovi raznih oblika i veličina moraju okretati i pomerati levo-desno da bi se uklopili u matricu. Ime joj je izvedeno iz grčkog prefiksa „tetra“ (četiri), jer svi blokovi imaju po četiri segmenta (raspoređenih u sedam oblika), i reči tenis, omiljenog sporta njenog autora koji danas živi u SAD. Sudeći po podacima kompanije Blue Planet Software, koja nadzire licenciranje Tetrisa, do sada je prodato 125 miliona kopija za preko 30 platformi u više od 50 zemalja.

Prva verzija Tetrisa pojavila se u ondašnjem Sovjetskom savezu, a potom je uz marketinški slogan „Iz Rusije s ljubavlju“ 1986. stigla i na Zapad gde se igrala na u to vreme dominantnom IBM-ovom personalnom računaru (IBM PC). Svoju reputaciju verovatno u najvećoj meri duguje Nintendovoj igračkoj konzoli Game Boy, koja se pojavila 1989. i ogromnom broju ljubitelja omogućila da se zabavi pomeranjem padajućih blokova na malom crno-belom ekranu.

Pored toga što neka od njegovih brojnih varijanti postoji za skoro svaku igračku konzolu i operativni sistem, kao i za uređaje poput grafičkih kalkulatora, mobilnih telefona, ličnih digitalnih pomoćnika pa čak i osciloskopa, zabeleženo je da se igrao i na fasadama zgrada. Potpuno funkcionalnu verziju Tetrisa rekordnih razmera napravili su 1995. godine studenti univerziteta u Delftu osvetljavajući prozore petnaestospratne zgrade elektrotehničkog fakulteta.

Pored toga što je veoma rasprostranjen, neke njegove verzije se i dalje prodaju u velikom broju. Verziju kompanije Electronics Arts za iPhone, koja košta pet dolara, AT&T je proglasio najbolje prodavanom igricom u prošlom tromesečju, objavio je Blue Planet.

„Jedan od razloga zašto je Tetris tako dugovečan je verovatno to što prevazilazi kulturne barijere. Pored toga Tetris je i nešto više od jezika. Deo je univerzalne želje za redom“, smatra Henk Rodžers, direktor kompanije Blue Planet. „U krajnjoj liniji, to je mentalni sport, mešavina zabave i mentalne stimulacije.“

|Search: Find More About Tetris puni 25 godina|