Pokrenuta reklamna kampanja za pretraživač Bing

Microsoft je u sredu 3. juna započeo više miliona dolara vrednu reklamnu kampanju osmišljenu da promoviše svoj preporođeni pretraživač nazvan Bing.

Zvaničnici kompanije izjavili su da neće biti reklama u kojima se direktno cilja na Google, a svakako ne na način kako je to nedavno rađeno u kampanji na PC frontu protiv Applea. Umesto toga, Microsoft planira da pošalje poruku da je Bing više „mašina za odlučivanje“, nego „mašina za pretraživanje“.

Direktori Microsoftovog marketinga nisu želeli da potvrde nagađanja da će kompanija navodno potrošiti 100.000.000 dolara da reklamira i promoviše Bing, ali zato jesu potvrdili da će kampanja biti duga i ozbiljna, na televiziji, na Webu i uz plaćeno pozicioniranje komponenata tokom tri godine. TV reklame priprema agencija JWT, Razorfish je zadužen za oglase na Webu a Efficient Frontier je nadležan za marketinšku komponentu pretraživača.

Pošto je Google sada glagol i sasvim se prirodno pominje u TV emisijama, ne mora da plaća reklamne termine, a da bi se Bing pominjao u programima kao što je „Dnevni šou“ Džona Stjuarta i u određenim radio emisijama, Microsoft namerava da odreši kesu.

Kampanja je započela serijom oglasa koji će ukazati na „latentno nezadovoljstvo“ koje mnogi korisnici doživljavaju pri pretraživanju. Microsoft potom planira da pusti seriju reklama čija će tema biti „sindrom pretraživačkog preopterećenja“ koje se manifestuje neodređenim i često nerelevantnim odgovorima sadašnjih pretraživača na pojedina pitanja. U julu će početi da emituju poruke koje su više usmerene na pojedine specifičnosti svog pretraživača kao što su Bing Travel, Bing Shopping, Bing Health i drugi specifični vertikalni segmenti. Microsoft će paralelno sve vreme dosta ulagati i u marketing svog pretraživača.

Kompanija će pored toga nastojati da oko Binga stvori i atmosferu podrške tako što će oformiti „bazu ljubitelja“ svog proizvoda. Iz tog razloga razvija se strana na Facebooku, pokreće kampanja na Tweeteru i izgrađuje zajednica članova koji mogu da šalju slike za dizajniranje dnevne naslovne strane lokacije Bing.com, koja će se birati glasanjem.

Ono što Microsoft nema nameru da radi u marketinškoj promociji Binga jeste napadanje tržišnih konkurenata broj 1 ili 2 (a to su Google i Yahoo), izjavili su predstavnici Microsofta. „Mi napadamo problem pretraživanja, a pošto danas većina ljudi koristi Google, naša kampanja je indirektno usmerena protiv Googlea.“

|Search: Find More About Pokrenuta reklamna kampanja za pretraživač Bing|