AMD predstavio dvojezgarni procesor Neo

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) je početkom ove nedelje počela sa isporukama dvojezgarnog procesora Athlon Neo, koji je namenjen prenosivim računarima smanjenih dimenzija i težine.

Novi čip može se posmatrati kao nadogradnja starije varijante jednojezgarnog procesora Neo koji je AMD predstavio u januaru ove godine. Novi procesor sa dva jezgra omogućiće prenosivim računarima lakši rad i bolje performanse uključujući i obradu grafike.

Dvojezgarni procesor Neo deo je predstojeće AMD-ove platforme Congo, namenjene ultratankim prenosivim računarima. Platforma obuhvata integrisani grafički čip zasnovan na Radeonu 3200, što je primetno unapređenje u odnosu na prethodni Radeon 1200. Ovo unapređanje će ubrzati dekodiranje video sadržaja visoke definicije i oomogućiti da korisnici uživaju u multimedijalnom sadržaju.

Procesori Neo dizajnirani su za upotrebu u tankim i laganim prenosivim računarima koji nude punu funkcionalnost po povoljnim cenama. Takve računare AMD naziva ultratankim prenosnicima i pozicionira ih između prenosivih Internet računara ograničene funcionalnosti i skupih ultraprenosivih računara kao što je Appleov MacBook Air.

Većina ultratankih modela na tržištu isporučuje se sa ekranima dijagonale između 12,1 inča i 14 inča, a težina im iznosi oko 1,5 kg. AMD je najavio da će se Neo naći u računarima čija će se cena kretati između 750 i 999 dolara. Procesori koji će se ugrađivati u te računare imaće radnu frekvenciua od 1,6 GHz, dok im je potrošnja ograničena na solidnih 18W. Cena procesora još uvek nije objavljena.

AMD će prenosive računare zasnovane na novim procesorima Neo prikazati na sajmu Computex Taipei 2009, koji se od 2. do 6. juna održava u Tajpehu. Kompanija Hewlett-Packard, koji u ponudi već ima računar Pavilion DV2 sa jednojezgarnim čipom Neo, ponudiće i osveženu verziju tog modela. HP-ov računar sa dvojezgarnim procesorom Neo pojavio se u prodaju u ponedeljak, dok će se računari drugih proizvođača sa dvojezgarnim procesorom Neo pojaviti u maloprodaji tokom septembra.

|Search: Find More About AMD predstavio dvojezgarni procesor Neo|