Microsoft sledeće nedelje prikazuje svoj novi pretraživač

Sudeći prema vesti koju je u sredu 20. maja objavio američki dnevni list Wall Street Journal, Microsoft će sledeće nedelje na konferenciji u Kaliforniji pokazati verziju svog novog pretraživača nazvanog Kumo.

Konferencija „D: All Things Digital“ održava se od 26. do 28. Maja, a jedan od njenih sponzora je upravo pomenuti list. Prvi nagoveštaji da je Microsoftov najnoviji odgovor pretraživačima Google i Yahoo podvrgnut internom testiranju, pojavili su se još pre dva meseca.

Mada se čini da je rat pretraživača za sada završen – Google drži 64% tržišta, a Yahoo oko 20% – prošle i ove nedelje je bilo dosta aktivnosti koje su donele neke inkrementalne i neke paradigmatične promene.

Wolfram Alpha je zvanično pušten u rad u ponedeljak, ne toliko kao pretraživač već više kao računajuća „tabla“ koja zahvaljujući tome što je opskrbljena informacijama o svim raspoloživim činjenicama može da odgovori na složena semantička pitanja, a Yahoo je dan kasnije izvestio da će promeniti svoj dosadašnji pristup u prikazivanju rezultata pretraživanja. Nekoliko dana ranije proradio je i novi pretraživač Hulbee koji ubrzava pretraživanje zahvaljujući automatski generisanom „oblaku“ srodnih ključnih reči.

Microsoft je prošle godine pokušao da kupi Yahoo kako bi udružio pretraživačke snage obe kompanije. Iako mu to nije pošlo za rukom, još uvek postoji mogućnost nekakvih kombinacija u pretraživačkom prostoru. Google je odustao od bilo kakvih sporazuma s Yahooom kad je postalo jasno da će državni regulatori sprečiti takav pokušaj, ali Microsoft je još uvek zainteresovan da podigne ulog ne bi li iskočio iz jednocifrenog udela (oko 8%) na tržištu.

Wall Street Journal je naveo da je Kumo projektovan da skrati pretraživanje tako što će rezultate grupisati po kategorijama. Na primer, ukoliko se traži neki model automobila, rezultati će biti razvrstani u kategorije kao što su delovi, spiskovi korišćenih vozila, mrežni forumi posvećeni traženom modelu, video snimci koji prikazuju vozilo itd. List je takođe naveo da Microsoft planira i veliku reklamnu kampanju kojom će promovisati svoj novi pretraživač.

U časopisu Times upitali su se šta će svet da radi sa svim tim dodatnim pretraživačima, jer pored glavnih pretraživača čiji su tvorci kompanije Google, Yahoo i Microsoft, postoji i čitav niz drugih (na primer, Ask, Answer i About) koji pripadaju manjim kompanijama, ali se svejedno takmiče i nastoje da privuku pažnju. Neki od njih tvrde da njihove mašine zapravo i nisu pretraživači, verovatno zato da ne bi izgledali preterano mali u poređenju s Googleom.

Microsoft navodno smatra da će korisnici, ukoliko njegov pretraživač uspe da ponudi relevantnije rezultate od onih koje daju Google ili Yahoo, preći na bolji proizvod. „To može da bude, al′ ne mora da znači“, piše Times. „Google je, postao navika dve trećine korisnika pretraživača u svetu, oko njega se stvorio sovjevrstan kult i generalno ga smatraju najboljim proizvodom, iako je to u krajnjem slučaju subjektivna ocena.“

Problem s pretraživačima je, smatra Times, to što njihova budućnost neće zavisiti od toga da li im rezultati postaju tačniji. „Googleove informacije su već sad više nego dovoljne većini ljudi i u jednom trenutku, a možda već i sad, oni neće moći da uoče razliku, kao što ne primećuju da li avion leti na visini od 10 kilometara ili 1000 metara više. Promena perspektive im ne znači ništa, jer će svejedno stići tamo gde su se uputili.“

|Search: Find More About Microsoft sledeće nedelje prikazuje svoj novi pretraživač|