Sledeća godina kritična za GPS sistem

Istražno telo američkog kongresa zaduženo za reviziju i vrednovanje vladinih programa i aktivnosti (Government Accountability Office, GAO) upozorilo je američki kongres da bi njihov GPS sistem mogao početi da se raspada počev od 2010. godine. Kao uzroci su navedeni kašnjenje u lansiranju satelita koji će zameniti one što će prestati da rade i nekoliko drugih okolnosti.

Globalni pozicioni sistem (Global Positioning System, GPS) koji korisnicima širom sveta besplatno obezbeđuje pozicioniranje, navigaciju i podatke o tačnom vremenu, postao je važna komponenta nacionalne bezbednosti SAD i ključna alatka za širenje javnih usluga i komercijalnih aplikacija u SAD i ostalom svetu. Za rad ovog sistema odgovorno je američko vazduhoplovstvo koje trenutno radi na njegovoj modernizaciji.

Kad stari sateliti počnu da otkazuju, a to se očekuje već naredne godine, cela GPS konstelacija će se eventualno smanjiti ispod minimalnog broja satelita koji je neophodan da se obezbedi nivo GPS usluga na koji američka vlada računa. Ovo će postati stvarnost ukoliko vazduhoplovne snage ne uvedu na vreme nove GPS satelite klase IIIA, navodi se u izveštaju pomenute agencije.

Postojeći program za GPS satelite već je za 879 miliona dolara premašio budžet i kasni tri godine, a pored toga postoje i značajni tehnološki problemi koji ugrožavaju da se planirani raspored zamene ispuni na vreme.

U orbiti oko Zemlje trenutno kruži 31 ispravan GPS satelit. Novi sateliti klase IIF stari su već tri godine a prvi neće biti lansiran pre novembra. Uzrok kašnjenja je između ostalog i to što ne postoji jedno telo koje je odgovorno za kompletan GPS. U svom izveštaju agencija zato preporučuje i da Ministarstvo odbrane imenuje posebno telo koje bi usmeravalo razvoj GPS sistema i na zemlji i u svemiru.

Upućeni, međutim, smatraju da kriza nije toliko strašna. Da bi se osigurala potrebna tačnost pozicioniranja dovoljno je da ispravno rade 24 satelita. Pošto trenutno radi 31 smatra se da je verovatnoća da će čak sedam otkazati pre nego što se lansiraju novi, prilično mala. Neki će možda i doći do kraja očekivanog životnog veka, ali postoji uverenje da vojna oprema obično traje znatno duže nego što je predviđeno.

|Search: Find More About Sledeća godina kritična za GPS sistem|