Ekran čitača e-knjiga na prenosivom računaru

Proizvođači prenosivih računara mogli bi uskoro igrati veću ulogu na tržištu čitača e-knjiga ako je verovati onome što kaže i pokazuje nova kompanija Pixel Qi.

Kompaniju je osnovala Meri Lu Džepsen, bivša tehnološka direktorka projekta „Jedan prenosivi računar po detetu“ (One Laptop Per Child, OLPC). Kompanija će prve uzorke svog novog ekrana prikazati na sajmu Computex Taipei 2009, koji se od 2. do 6. juna održava u Tajpehu.

Prvi proizvod kompanije (čije se ime izgovara „piksel ći“), nazvan je 3qi (što znači da se izgovara tri ći). U pitanju je prenosivi računar s ekranom dijagonale 26,5 cm (10,1 inč) koji je projektovan tako da radi na tri načina: kao crno-beli ekran s elektronskim mastilom, pogodan za čitanje tekstualnih dokumenata i elektronskih knjiga, i kao LCD ekran u boji pogodan za krstarenje Internetom i gledanje videa u zatvorenom prostoru i na dnevnom svetlu.

Elektronsko mastilo produžava vek baterija jer se tada ne koristi pozadinsko osvetljenje. Pored čitanja e-knjiga i dokumenata pogodno je i za pregledanje Web strana na kojima prevlađuje tekst. Računari s ovakvim ekranima pojaviće se u prodavnicama do kraja godine, kaže Džepsenova. Ona smatra da će zahvaljujući novom ekranu, koji računare pretvara i u čitače e-knjiga, 3qi verovatno biti zgodan novogodišnji poklon.

Proizvođači čitača e-knjiga imaju razloga da se zabrinu, jer će ljudi moći da kupe uređaje s više funkcija po skoro jednakoj ceni.Najnoviji Kindle, samostalni čitač e-knjiga, košta 360 dolara, dok neki od najpopularnijih malih Internet računara s ekranima od 10 inča kao što su Asustekov Eee PC 1000HE i Acerov Aspire One AOD150-1165, imaju slične cene.

Novi računari s funkcijama čitača e-knjiga verovatno će imati ekran koji se može zaokrenuti tako da preklopi tastaturu, što će ih pretvoriti u tablu zgodnu za čitanje, smatra tehnološki direktor kompanije Pixel Qi. Pored ekrana potreban je i softver za čitanje e-knjiga, a on je već na raspolaganju. Nalazi se u ponudi nekoliko kompanija, a najpoznatije varijante su Adobe Digital Editions, Microsoft Reader, Times Reader, pa čak i Kindleov čitač napravljen za druge uređaje kao što je, na primer, iPhone.

Novi ekran je za sada nešto skuplji od konvencionalnih LCD ekrana, ali cena će biti snižena ukoliko poraste proizvodnja. Pixel Qi je svoje primerke napravio koristeću uobičajene tehnološke i proizvodne procese koji se danas koriste za proizvodnju ekrana s tečnim kristalima i tankoslojnim tranzistorima (thin-film-transistor liquid crystal display, TFT-LCD), ali nije otkrio s kojim je proizvođačem radio. Na Tajvanu ih ima nekoliko, a najpoznatiji su AU Optronics, Chi Mei Optoelectronics i Chunghwa Picture Tubes.

Kompaniji ide u prilog i globalna recesija koja je smanjila potražnju za LCD ekranima, pa su proizvodne trake oslobođene za nove proizvode. Međutim, to će biti jedina dobra strana krize. „Svakodnevne vesti su prilično loše i izuzetno je teško ubediti ljude da preuzmu rizik“ kaže Džepsenova. „Kapital je svuda presušio i morali smo dobro da se potrudimo da dođemo do sredstava za sve ovo, ali uspeli smo.“

|Search: Find More About Ekran čitača e-knjiga na prenosivom računaru|