Microsoft podstiče razvoj startap ekosistema u regiji

Poslovni sastanak, dve osobe sede za okruglim stolom , muskarac i zena. Muskarac gleda u laptop

Beograd, 6. novembar 2023. – Trenutno u svetu postoji impresivnih 150 miliona startapova, a godišnje se osniva čak 50 miliona novih. Svakodnevno se u proseku pojavi 137.000 startapova koji podstiču inovacije i napredak u različitim ekonomskim sektorima, a Evropa se, od 2023. godine, sa ponosom može pohvaliti sa 130 unicorna koji su dokaz da se dinamični tehnološki ekosistem neprestano razvija.

Startapovi iz srednje i istočne Evrope sve više privlače pažnju na globalnom nivou. Tokom protekle decenije, njihova vrednost je porasla za 19 puta, što je dovelo do nastanka 34 unicorna u regiji. Ovaj veliki rast njihovog broja naglašava sve veću važnost koju regionalni startapovi imaju na globalnoj sceni. Upravo zbog ovakvog razvoja startap scene u našoj regiji, Microsoft ima jedinstvenu priliku, odigrati ključnu ulogu u njihovom rastu jer im nudi programe kroz koji dobijaju podršku i mentorisanje. Microsoft for Startups Founders Hub je platforma koja podržava startapove u bilo kojoj fazi njihovog razvoja. Nudi im tehničke i poslovne resurse da bi im pomogla u lansiranju njihovih ideja ili proizvoda, podstakla kreativnost, omogućila mentorstvo i proširila njihovu mrežu klijenata. Nakon što se prijave u program, osnivači dobijaju Microsoft Azure kredite u vredosti do 150.000 dolara, značajan broj alata za razvoj i produktivnost, zatim različite prednosti na LinkedInu i mnoge druge pogodnosti. Startapovi u kasnijim fazama i oni koji su već prošli kroz program za Microsoft startapove dobrodošli su u ISV Success program koji odgovara kompanijama koje razvijaju svoja rešenja u Microsoft Cloud-u ili ih žele migrirati na Microsoft Cloud i objaviti aplikaciju na Microsoftovoj komercijalnoj platformi. To je program koji traje 12 meseci, besplatan je i nudi mnogobrojne pogodnosti.

Naša regija se može pohvaliti startap scenom koja se brzo razvija, sa dva poznata hrvatska unicorna i prvim bugarskim unicornom – Payhawk je 2018. godine osnovao mali tim koji je želeo napraviti softverski alat koji pojednostavljuje upravljanje i obračunavanje poslovnih troškova. Njihov proizvod brzo je privukao pozornost najvećih VC fondova te je, u saradnji sa pažljivo odabranim partnerima, transformisan je u sveobuhvatno rešenje za upravljanje troškovima s mogućnošću korišćenja klasičnih i virtualnih debitnih kartica. Proizvod je poslednjih godina dodatno unapređen, pa je Payhawkova strategija sada usmerena prema većim kompanijama. Da bi bili što konkurentniji kod većih kompanija, investirali su u razvoj nativnih integracija s vodećim ERP-ovima, uključujući Microsoftov Business Central i Dynamics Finance. Kompanija trenutno razvija integraciju sa Microsoft Teams platformom i sprovodi istraživanja i razvoj pomoću Azure AI usluga i Document Intelligencea da bi razvila neke uzbudljive nove karakteristike.

Naša strategija za budući rast usmerena je na partnerstva sa pružaocima ERP implementacije. Kako bismo podržali taj plan, nedavno smo pokrenuli partnerski program koji nudi ekskluzivne pogodnosti Microsoft Solution Partnerima, uključujući plan deljenja prihoda, pristup Partner API-ju, marketinška sredstva i prilike za digitalno transformacijske projekte“, rekao je Oggy Shopov, direktor partnerstava u kompaniji Payhawk“U manje od 6 meseci od objavljivanja naše integracije na Microsoftovoj platformi AppSource, imamo više od 40 aktivnih veza sa Microsoft Dynamics instancama“, rekao je Shopov.

Srpski startap B2Bee na putu je da postigne veliku inovaciju jer transformiše tradicionalne B2B transakcije u nova iskustva koja se temelje na podacima i podstiču rast i uspeh njihovih partnera. Posvećeni su opremanju malih i srednjih preduzeća vrhunskim alatima za veleprodaju, koji koriste najnoviju tehnologiju veštačke inteligencije. Program Microsoft Startups odigrao je ključnu ulogu u njihovom razvoju značajno doprinoseći rastu i evoluciji njihovog poslovanja i proizvoda. Imali su priliku sarađivati sa talentovanim Microsoftovim arhitektima i iskoristiti ogroman Azure ekosistem. Tranzicija infrastrukture od tradicionalnih virtualnih strojeva do potpuno upravljanih, skalabilnih usluga tekla je glatko, budući da njihova platforma deluje isključivo na Microsoftovom stacku. Ova tranzicija je značajno ubrzala njihov razvoj i sticanje novih korisnika.

Koristeći set Microsoftovih tehnologija, kompanija pokreće svoje svakodnevne operacije alatima kao što su Azure OpenAI, Azure SQL Database, Azure Functions i Azure Data Factory. Uz podršku usluga kao što je Azure DevOps, postavili su stabilnu i robusnu bazu za razvoj svog poslovanja, ali i osigurali da svojim korisnicima neprekidno nude vrhunska tehnološka rešenja. “Ono što nas je prijatno iznenadilo bila je izvanredna podrška koju su nam pružili Microsoftova partnerska mreža i zaposleni iz Microsofta tokom naše integracije u njihov ekosistem, uključujući pomoć sa tržištima i inicijative za zajedničku prodaju“, rekao je Luka Radovanović, CEO kompanije B2Bee. “Baš ta atmosfera saradnje i podrške zaista je podstakla naš napredak i uspeh.”

Uspešan tehnološki startap sa sedištem u Hrvatskoj, MobilityOne, razvio je rešenje za upravljanje flotom vozila, u potpunosti postavljeno na Microsoft Azureu. Njihova ideja bila je putem povezivanja sa vozilima olakšati upravljanje svakodnevnim aktivnostima i budžetiranjem. Kompanija je integrisala svoje SAAS rešenje sa Microsoft 365 okruženjem, omogućujući zanimljive scenarije, poput prijave u sistem putem Microsoft računa, rezervacije vozila u njihovom sistemu iz Outlook kalendara klijenta, integrisanje njihovih funkcionalnosti u klijentove Power Automate procese, kao i pozivanje njihovih funkcija iz Teams chata. “Planiramo proširiti Microsoftovu tehnološku bazu koju koristimo i pozicionirati se na Microsoft Marketplace, jer je to zanimljiv način za dostizanje širokog spektra klijenata“, rekao je Damir Škrtić, CTO i suosnivač kompanije MobilityOne. “Što se tiče proizvoda, fokusiraćemo se na dobijanje korisnih uvida iz podataka i povećanje produktivnosti korišćenjem veštačke inteligencije. Želimo se pozicionirati kao centralna platforma za upravljanje sredstvima za flotu vozila putem integracija. Nameravamo proširiti prodaju i osvojiti druga tržišta, ali istovremeno postati prvi i najpoželjniji partner za klijente u našoj regiji. Snažno ćemo se fokusirati na zadovoljstvo kupaca i stvaranje vrednosti za njih“, dodao je Damir Škrtić.

Danas se kompanije za proizvodnju često susreću sa izazovima kao što su netransparentni procesi, zanemarivanje ključnih podataka, neefikasna raspodela resursa i ograničena digitalizacija neformalnog znanja. Da bi se savladali takvi izazovi, slovenska startup tvrtka QLECTOR Ltd razvila je rešenja za proizvodnju koja se temelje na veštačkoj inteligenciji i pokreće ih QLECTOR LEAP AI Platforma. Iskorišćavanjem kognitivnih digital-twinsa i AI algoritama za optimizaciju i planiranje proizvodnje, njihovi korisnici postižu optimiziran i fleksibilan radni raspored, umanjuju poslovne rizike i smanjuju oslanjanje na pojedinačne stručnjake, unapređuju efikasnost komunikacije i smanjuju nivo zaliha, kao i zastoje u proizvodnji. Kompanija je imala pristup Microsoftovim tehnologijama, uključujući Azure usluge u Cloud-u, kao i veštačku inteligenciju i machine learning mogućnosti, što im je pomoglo efikasnije rasti, a vredne uvide dobili su i kroz mentorstvo stručnjaka iz Microsoftove mreže stručnjaka. “U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, posedovanje pravih alata može napraviti veliku razliku“, rekla je Mateja Lavrič, CEO kopmanije Qlector. Microsoft nudi sveobuhvatan set aplikacija koji omogućuje kompanijama da rade efikasnije, pogotovo uz Microsoft 365 paket. “Naši korisnici postižu izvanredne rezultate sa Qlector LEAP-om, kao što su 50% povećanje produktivnosti planera, 8% smanjenje zastoja u radu organizacije, 10% poboljšanje iskorišćenosti imovine, 10% povećanja zaliha te smanjenje broja grešaka,” dodala je Mateja Lavrič.

Startapovi igraju ključnu ulogu u podsticanju inovacija i napretka u svim delovima privrede. Oni su pokretač digitalne transformacije tradicionalnih industrija, jer svojim delovanjem razvijaju nove talente što vodi do otvaranja novih radnih mjesta. Digitalne tehnologije, Cloud, veštačka inteligencija, big data, moderni mrežni sistemi i digitalizacija svakog iskustva i poslovnog procesa biće ključne za ostvarivanje privrednog razvoja i rasta u regiji, jer je snažna i razvijena startap scena jedna od ključnih pokretača uspeha.

Izvor: LBS Team

 

newsmaster