Kako startapi i inovacije oblikuju budućnost celog regiona: Konferencija Sinergija 23

SINERGIJA23

Prvi put na Sinergija 23 segment posvećen isključivo startap zajednici – Ono što je definisalo poslednjih 10 godina i ono što će definisati narednih 10 godina 

U susret ovogodišnjoj najvećoj regionalnoj IT biznis konferenciji Sinergija 23, po prvi put je najavljen  sasvim novi segment konferencije posvećen isključivo startapima i inovacijama u regionu Zapadnog Balkana. Predstavnici VC-a, uspešnih startapa iz zemlje i inostranstva, inkubatori i akceleratori okupiće se u okviru Tehničkih dana Sinergije 23 kroz sesije “Ono što je definisalo poslednjih 10 godina i ono što će definisati narednih 10 godina.“ Imaćemo priliku da čujemo mišljenja investitora rizičnog kapitala iz različitih regiona, uspešnih serijskih preduzetnika, kao i startap studija o tome kako se oblikuje budućnost i kako se ključni elementi – finansiranje, izgradnja proizvoda, skaliranje i talenat – redefinišu u doba velikih pada na berzi. 

„Koristim priliku da prvi najavim segment o startapima na Sinergija 23. Stižu nam vrhinska imena iz ove oblasti, iz naše zemlje, ali svoje iskustvo će sa nama podeliti regionalni i svetski stručnjaci. Naša kompanija kontinuirano podržava startap zajednicu, kroz program Microsoft for Startups Founders Hub okuplja osnivače startapova u svim fazama razvoja, pružajući im pristup našim tehnološkim rešenjima i stručnoj podršci. Ponosni smo na uspeh srpskih startapa koji učestvuju u programu i nadamo se da će nastaviti da budu pokretači inovacija i ekonomske promene u regionu“, istakao je Milan Gospić, direktor Microsoft Srbija. 

Naša zemlja i ceo region važe za plodno tle kad je razvoj startap zajednice u pitanju. Startapi iz Srbije i regiona sve više privlače pažnju investitora širom sveta, da ovaj sektor raste pokazuju i podaci Microsoft istraživanja Digital Future Index, te se sve bolje pozicionira i globalno po pitanju inovacija. Dokaz tome je bio i ovogodišnji izveštaj o Globalnom startap ekosistemu 2023, koji su sproveli Startup Genome i Globalna mreža preduzetništva, a koji je bio predstavljen na konferenciji The Next Web u Amsterdamu. Na osnovu podataka o 3,5 miliona startap kompanija u više od 290 globalnih ekosistema, izveštaj pruža nove uvide i saznanja o trendovima startap ekosistema širom sveta, dok stručnjaci, lideri i lokalni ključni igrači dodatno doprinose kvalitetu podataka. 

U okviru ovogodišnjeg izveštaja mereni su startap ekosistemi Beograda i Novog Sada. Prepoznati su među 20 najboljih evropskih ekosistema po dostupnim talentima u kategoriji koja meri sposobnost zapošljavanja i tech talenata jer imaju više od 45.000 visoko kvalifikovanih tehnoloških profesionalaca. Beograd i Novi Sad su od 1. jula 2020. do 31. decembra 2022. godine stvorili vrednost ekosistema od 1.116.736.155 dolara, što predstavlja rast od 75,41 odsto u odnosu na prethodni period. Vrednost ekosistema izražena je kroz ekonomski uticaj, izračunat kao vrednost exit-a i valuacije startapa. 

Danas u svetu postoji 150 miliona aktivnih startapova – svake godine se otvori 50 miliona novih, no  prema statistikama opstaje samo 10%, dok 90%  prestane postojati, najčešće zbog nedostatka investora ili zato što su potrošili sredstva koja su imali na raspolaganju. Startapi koji opstaju pokreću inovacije i ekonomski napredak, jer inovacije predstavljaju ključ ekonomskog rasta. Takođe, startapi menjaju poslovanje u određenoj industriji jer nude nova rešenja za biznis probleme ili otvaraju nove načine rada. Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija, stvarajući vlastiti krug razvoja talenata i, kao posledicu, više prilika za zapošljavanje. 

Lokalnim sporazumima i saradnjama kompanija Microsoft širi mrežu programa Microsoft for Startups 

U Srbiji kompanija Microsoft je potpisala sporazum o saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost u okviru programa akceleracije Katapult. Startapima Katapult zajednice su na raspolaganju Microsoft usluge za bolju organizaciju prodaje i odnosa sa kupcima na globalnom nivou. Takođe, ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji je potpisan i sa Ventures fondom Telekoma Srbije, koji predviđa zajedničku podršku izabranim startapima. Ciljevi ovih sporazuma i ugovora su dalje osnaživanje i podrška startap zajednici u Srbiji, koje obuhvata razne oblike i instrumente podrške plan saradnje je da se narednom periodu udruže iskustva i resursi koji bi bili usmereni ka jačanju srpske startap scene. Jedan od saveznika kompanije Microsoft u promociji i podršci startap zajednici je Inicijativa Digitalna Srbija, koja je kroz niz svojih aktivnosti, organizovanjem konferencija, uticala godinama u nazad na razvoj i stvaranje novih startapa u Srbiji, dok pregledom i objavljivanjem svih relevatnih svetskih i regionalnih godišnjih izveštaja budnim oko prati razvoj i uspeh srpske startap scene.  

„Od osnivanja aktivno radimo na promociji naše rastuće startap zajednice, a uz podršku naših osnivača kao što je Microsoft, nastavljamo jačati inovacije i tehnološki razvoj u našoj zemlji. Uvereni smo da saradnja između lokalnih startapova i globalnih tehnoloških lidera poput Microsofta predstavlja ključni korak ka digitalnoj transformaciji Srbije,” navodi Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija. 

Fondacija Petlja, promociju digitalne pismenosti kao i podršku za osnivanje startapova nudi kroz svoje programe edukacije, organizaciju hakatona i sve to uz implementaciju veštačke inteligencije.   

„Petlja je neprofitna organizacija koja neguje mentalitet tehnološkog startapa. Koristimo inovativna tehnološka rešenja da bismo učenje programiranja približili što široj populaciji. Početni uzor nam je bio code.org koga su podržale najveće tehnološke kompanije poput Microsoft-a, a Microsoft, kao i njihov razvojni centar u Sebiji je veoma zaslužan i za nastanak i razvoj Petlje. Trenutno radimo na integraciji veštačke inteligencije u naše onlajn kurseve, kao tehnologiji koja ima najveći potencijal za sledeći veliki prodor u pristupu nastavi i učenju programiranja,“ dodaje direktor Fondacije Petlja, Nebojša Vasiljević.  

Microsoft kao vodeća tehnološka kompanija je oduvek podržavala startap zajednicu, jer smatra da je ona jedan od ključnih pokretača ekonomije. Operativnu podršku startapovima pruža Microsoft for Startups Fonders Hub koji okuplja ljude, znanja i pogodnosti kako bi pomogao osnivačima da reše izazove sa kojima se suočavaju u svakoj fazi razvoja. Program je otvoren za sve, od osoba koje samo imaju ideju, do startapa sa prvim proizvodima, scale-up kompanija i “unicorn-a.” (izraz koji se koristi za startap čija vrednost dostigne jednu milijardu dolara).  

Pružaju se resursi koji su startapima potrebni da razviju svoj proizvod u Cloudu i ubrzaju put prema pronalasku proizvoda koji odgovara tržištu. Svaki član Microsoft for Startups- Founders Hub programa dobija Azure Cloud kredite za razvoj proizvoda u vrednosti do 150.000 dolara, kao i pristup GitHub Enterprise, Microsoft 365, LinkedIn proizvodima, Microsoft Power Platform, Dynamics 365, Visual Studio Enterprise i još mnogo toga. Nakon što osmisle proizvod, startapi kroz Founders Hub imaju mogućnost prodaje putem Microsoft kanala i marketplace-a

Za kasne faze razvoja startapa, nude se mentorstva sa preko 600 Microsoft stručnjaka u različitim oblastima, od tehnologije do marketinga, zapošljavanja, kao i samo vođeno učenje i personalizovan sadržaj za obuku. Program je zasnovan na partnerskom modelu, usmeren na podršku energije i posvećenosti osnivača startapa kako bi im pomogao da rastu i razvijaju se. 

Izvor: lbs-team

newsmaster