Qualcomm predstavio Eee PC sa Androidom

Kompanija Qualcomm je na sajmu Computex Taipei 2009, koji se od 2. do 6. juna održava u Tajpehu predstavila ranije najavljenu verziju Asusovog prenosivog računara Eee PC zasnovanu na procesoru Snapdragon i Googleovom operativnom sistemu Android.

Nova model iz Asusove serije računara Eee PC, koga Qualcomm naziva „smartbook“, je tanji i lakši od ostalih modela iz te serije. Za to je najzaslužniji procesor Snapdragon radne frekvencije 1 GHz jer njegova upotreba ne zahteva ugradnju rashladnog sistema. Procesor Snapdragon se, inače, ugrađuje u mobilne telefone, Internet računare i druge prenosive uređaje, a proizvodi ga više kompanija.

Qualcommova procesorska platforma Snapdragon sadrži procesor ARM radne frekvencije 1GHz, procesor digitalnog signala radnog takta 600MHz i hardverske video kodeke. Trenutno, Asusova serija računara Eee PC oslanja se na jeftine i štedljive Intelove procesore Atom sa jezgrima koja obrađuju x86 instrukcije.

Na Asusov zahtev, Qualcomm nije objavio detaljne specifikacije računara ali je od ranije poznato da će se on isporučivati sa ekranom dijagonale 10 inča, Web kamerom i univerzalnim 3G radio adapterom koji podržava mreže UMTS i CDMA na svim raspoloživim frekvencijama širom sveta. Sa upotrebom tih mreža, računar bi trebalo da ima autonomiju od osam do deset časova rada.

Novi model računara Eee PC će se u prodaji pojaviti tokom druge polovine ove godine, a njegova cena još uvek nije objavljena.

|Search: Find More About Qualcomm predstavio Eee PC sa Androidom|